Mine områder
Hjelp

Er overførte feriepenger trekkpliktig?

av Ivar Grøndahl1

Ferieåret 2020 var sterkt preget av covid-19. Fordi mange ikke avviklet all ferien i 2020, oppstår det spørsmål knyttet til trekkgrunnlaget for feriepenger som er overført og utbetales i 2021. 

 

Er feriepenger trekkpliktig?
Hovedvilkåret for at feriepenger kan utbetales trekkfritt, er at de utbetales i ferieåret. Når ferie ikke avvikles i ferieåret og ferie og feriepenger overføres til neste ferieår, vil feriepengene derfor være trekkpliktige når de utbetales.

 

Når utbetales feriepenger?
Feriepenger skal utbetales siste lønningsdag før ferien skal avvikles. Deles feriene, skal feriepengene fordeles tilsvarende. Hvis du har fem uker ferie og 25.000 kroner i feriepenger, og skal avvikle tre uker ferie i juli og to uker i oktober, skal det utbetales 15.000 kroner i feriepenger i juli og 10.000 kroner i oktober.

 

Antall feriedager per år
Mange arbeidstakere i Norge har fem uker ferie. Det er ferielovens 4 uker + 1 dag og i tillegg 4 dager som da er avtalefestet, enten i tariffavtale eller bedriftsintern avtale. Ansatte over 60 år har i tillegg én ferieuke ekstra.

 

Overføring av ferie
Ferieloven gir adgang til å overføre inntil to uker ferie basert på skriftlig avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Dette gjelder ferielovens dager, og inkluderer også den ekstra uken ferie som ansatte over 60 år har. I tillegg kan de avtalefestede dagene avtales overført til neste ferieår. Det er fordi disse fire dagene ikke reguleres av ferieloven.

 

Brukertips

Huldt & Lillevik Lønn

Kjørejournal feriepenger
Praktisk gjennomgang for utbetaling av feriepenger til fastlønnede
Frikort og feriepenger
Utbetale feriepenger når ansatte er permittert

Visma.net Payroll

Utbetale feriepenger i Visma.net Payroll
Utbetale feriepenger til ansatte som er permittert

Visma Lønn

Utbetaling av feriepenger
Utbetale feriepenger når ansatte er permittert

 

Følg RegelPOD
Ønsker du å få varsel når neste RegelPOD er tilgjengelig? Trykk på Follow i Soundcloud.
RegelPOD er også tilgjengelig i Spotify og iTunes.
Her finner du alle RegelPOD

 

Gå til de områdene du ønsker å legge til og velg "Legg til i Mine områder"