Mine områder
Hjelp

Firmatur med overnatting - skattedirektoratet med praksisendring

av Ivar Grøndahl1

Skattedirektoratet har oppdatert skatte-abc med endret praksis på skattlegging av firmaturer som varer mer enn 2 overnattinger.

 

Firmaturer med kortere opphold på hotell kan anses som velferdstiltak. Dette gjelder opphold med inntil to overnattinger. Det er uten betydning om oppholdet er lagt til virkedager eller en helg.

 

Kombinert tur

Er firmaturen både et velferdstiltak og en tjenestereise (fagseminar e.l.), må hver del vurderes for seg. Er kravene til skattefritak for både velferdstiltaket og tjenestereisen oppfylt, vil utgangspunktet være at hele turen er skattefri. 

 

Skatte-abc - praksisendring

Lengre opphold enn 2 overnattinger uten faglig innhold anses som ferie og ikke som skattefritt velferdstiltak. Selv om oppholdet skjer samlet for ansatte, vil slike forlengede opphold i utgangspunktet være skattepliktig fordel. Dette gjelder selv om oppholdet med reise blir billigere enn innenfor grensen på to overnattinger.

 

Hvis ansatte selv dekker kostnadene ved et forlenget opphold, vil den delen av oppholdet som varer i 2 overnattinger allikevel anses som et skattefritt velferdstiltak. Det samme gjelder når arbeidsgivers dekning av kostnadene til det forlengede oppholdet behandles som lønn. Her kan også reglene om skattefri gaver benyttes slik at den første delen av oppholdet likevel behandles som skattefritt velferdstiltak hvis vilkårene for det ellers er oppfylt.

 

Eksempel

Bedriften AS arrangerer firmatur uten faglig innhold for alle sine ansatte til København. De reiser på torsdag og kommer hjem på mandag, og overnatter da 4 netter. Kostnadene pr person for 4 overnattinger er 9 500 kroner, hvorav de 2 siste døgnene utgjør 4 500 kroner. Før praksisendringen i skatte-abc ville 9 500 kroner vært skattepliktig fordel.

 

Praksisendringen medfører at de 2 første døgnene allikevel er skattefri hvis:

  1. De ansatte betaler 4 500 kroner i egenandel for turen, eller
  2. Arbeidsgiver innberetter 4 500 kroner som skattepliktig fordel i a-meldingen, eller
  3. Arbeidsgiver gir “ekstrakostnaden” på 4 500 kroner i skattefri gave innenfor beløpsgrensen på 5 000 kroner pr person pr inntektsår 

(kan også gi skattefri gave inntil 4 000 kroner i verdi når bedriften har bestått i 25 år eller i et antall år som er delelig med 25)

 

Følg RegelPOD - bli en Regel-LYTTER du også

Følg gjerne vår RegelPOD for å holde deg oppdatert på nye og aktuelle fagtema innenfor Lønn og personal. Trykk på Follow i Soundcloud. RegelPOD er også tilgjengelig i Spotify og iTunes. Hør RegelPOD  her: høre podcast

 

Gå til de områdene du ønsker å legge til og velg "Legg til i Mine områder"