avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
Mine områder

Logg inn eller registrer en ny bruker

for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.

Listepris ved firmabil

av Karianne Robøle-Sørensen (Oppdatert ‎07-08-2019 09:47 av Karianne Robøle-Sørensen VISMA )

Riktig listepris er avgjørende for at skattepliktig fordel av fri bil skal bli beregnet riktig. Hva er listepris og hva er viktig å huske på før du legger listeprisen inn i lønnssystemet?

Listepris  

Bilens listepris som ny settes til hovedimportørens listepris for vedkommende bilmodell inkl. merverdiavgift og vrakpant, ekskl. frakt- og registreringsomkostninger, levert importsted på tidspunktet for førstegangsregistrering hos Statens vegvesens trafikkstasjon.

 

Det er hovedimportørens listepris for vedkommende bilmodell som er utgangspunktet for beregning av skattepliktig fordel av fri bil. Det er altså ikke den prisen man har kjøpt bilen for som skal legges inn i lønnssystemet, men en objektiv verdi uavhengig av om man har gjort et godt kjøp.

 

Hvis en firmabil er leid eller leaset, er det bilens listepris og ikke leie/leasingpris som er avgjørende.

 

Bilens listepris finner du på Skatteetaten sine sider og sidene til Opplysningsrådet for Veitrafikken. Det er ikke alltid så lett å finne listeprisen på helt nye biler. Et praktisk tips kan da være å spørre bilforhandleren der bilen er kjøpt eller leaset om de kan oppgi riktig listepris.

 

Dersom en bilmodell selges til en «kampanjepris» e.l. vil denne prisen bare kunne brukes som listepris dersom prisen er lagt til grunn som listepris av Opplysningsrådet for Veitrafikken på tidspunktet for førstegangsregistrering.

Fri bil i utlandet

Reglene om listepris som ny i Norge gjelder ikke når den ansatte jobber i utlandet og bilen ikke er anskaffet i Norge. Prisen settes da til opprinnelig listepris som ny i oppholdslandet. Flytter den ansatte hjem til Norge og tar med seg bilen, skal listepris som ny i Norge på tidspunktet for førstegangsregistrering i utlandet brukes.

 

Hvis det ikke er mulig å dokumentere opprinnelig listepris som ny, må den fastsettes ved skjønn.

Når kan listeprisen settes ned?

Regelverket tillater at listeprisen settes ned i noen tilfeller, som når 

  • bilen er eldre enn 3 år
  • bilen er elbil
  • den ansatte har kjørt mer enn 40 000 kilometer i yrket
  • bilen er en varebil klasse 2 mv.

Listeprisen kan imidlertid ikke reduseres kun fordi bilen er utstyrt med reklame. Listeprisen kan heller ikke reduseres av hensyn til at den ansatte ville ha valgt en rimeligere bil om han skulle bekoste privat bilhold selv. Når en dyrere firmabil faktisk disponeres og brukes privat, må skattleggingen uten videre bygge på det. Dette gjelder for eksempel når bilselgere disponerer eksklusive biler.

 

Hvis den ansatte må betale andeler av driftskostnadene eller anskaffelseskostnaden selv, vil heller ikke dette påvirke listeprisen.

Tilleggsutstyr

Tilleggsutstyr er f.eks musikkanlegg, navigasjonsutstyr, lasteholdere, skiboks, tilhengerfeste, fastmontert utstyr til mobiltelefon mv. som ikke er inkludert i bilens listepris. Verdien av tilleggsutstyret må tillegges listeprisen før beregnet listepris legges inn i lønnssystemet. 

 

For biler med spesialinnredning/ekstrautstyr som utelukkende har verdi for yrkesbruken, holdes (liste-) prisen for dette utstyret utenom ved fastsetting av den listeprisen som legges inn i systemet. Et eksempel på dette er alarm montert i arbeidsgivers bil.

 

Riktig beregning av fordel ved firmabil er tema på høstens Lønnsforum.

 

Bruker du Huldt og Lillevik kan du se agenda og melde deg på her

Bruker du Visma lønn kan du se agenda og melde deg på her