Mine områder
Hjelp

Lønnsansvarlige om å være lønnsansvarlig

av Hege Alvestad Lorck

Visma Software utførte en uformell undersøkelse blant lønnsansvarlige via Facebook, sommeren 2023. Noen av svarene vi fikk i undersøkelsen kan du lese her:

Lidenskap og entusiasme

Hele 57 prosent av de spurte lønnsansvarlige i undersøkelsen har en genuin interesse for fagfeltet lønn. Lønnsarbeid er ikke kun en rutinemessig oppgave, men noe den lønnsansvarlige gjør, full av lidenskap og entusiasme. Kanskje ikke så rart at denne yrkesgruppen alltid leverer best mulige tjenester til bedriften og de ansatte.

Rådgiver for hele organisasjonen

92 prosent av lønnsansvarlige som deltok i undersøkelsen, sier at bedriftsledelsen regner med at de har omfattende kunnskap om lover og regler innen lønnsfaget. Ansvaret ligger altså ikke bare i å behandle lønninger, men også å være kunnskapsrike rådgivere for hele organisasjonen når det kommer til lønnsspørsmål.  64 prosent sier at får spørsmål innen lønnsfaget fra alle ansatte relativt ofte, noe som vitner om bredden av den lønnsansvarliges kompetanse og engasjement.

Veiledere og støttespillere

64 prosent svarer at de bistår ledere i forbindelse med lønnsrelaterte spørsmål. Det betyr at den lønnsansvarlige også har en rolle i å veilede ledelsen i å ta riktige beslutninger når det gjelder kompensasjon og belønningssystemer.

Elsker systematisk, nøyaktig og variert arbeid

98 prosent svarer at lønnsprosessen krever at de jobber systematisk og nøyaktig, Dette er også en av de viktigste grunnene til at de lønnsansvarlige liker jobben sin. 51 prosent svarer at de er glad i jobben sin, nettopp fordi den krever struktur og system. Men det er de varierte arbeidsoppgavene den lønnsansvarlige liker aller best. 67 prosent svarte at dette er den viktigste grunnen til at de liker jobben som lønnsansvarlig.

Ansvarsområder utover eget felt

Gleden over variasjon gjenspeiles også tydelig. Lønnsansvarlige håndterer flere komplekse oppgaver, som for eksempel pensjons- og forsikringsordninger. 53 prosent forteller at de skal sørge for god oppfølging og godt vedlikehold av bedriftens pensjons- og forsikringsordninger. 38 prosent svarte at det kan være tidkrevende å innhente dokumentasjon. Lønnsansvarliges ansvarsområde strekker seg dermed ofte langt utover lønnsutbetalinger.

GDPR

Lønnsansvarlig skal også holde seg oppdatert på GDPR-rutiner, og tilpasse dem i sitt lønnsarbeid. Det krever å holde seg kontinuerlig oppdatert på et stadig skiftende regelverk. 65 prosent av de lønnsansvarlige svarte at det kan være krevende å sette seg inn i alle endringene i fagfeltet.

 

Det er allerede et kjent faktum hvor uvurderlig bedriftens lønnsansvarlige er, med en misunnelsesverdig lidenskap for eget fag. Deres ekspertise og kunnskap gjør dem til uvurderlige rådgivere for organisasjonen som helhet.

 

Banner_1000_community_lonn_2_Q4_23.png

 

Ny lønnsmedarbeider? Dette er lover og regler du må vite om

Som ny lønnsmedarbeider er det mange lover og regler å forholde seg til. Få oversikt over regelverket m.m. Les hele artikkelen på Visma Blogg

 

Flere bloggartikler for deg som jobber med Lønn og personal, finner du her!

Gå til de områdene du ønsker å legge til og velg "Legg til i Mine områder"