Mine områder
Hjelp

Når kan ansatte motta skattefrie gaver av arbeidsgiver?

av Ivar Grøndahl1 (Oppdatert ‎19-12-2022 12:32 av Monica Bremtun-Olaussen - VISMA )

Gjeldende regler og grenser for skattefrie gaver i arbeidsforhold.

 

Generell ordning/naturalytelse

Vilkåret om at gaver i arbeidsforhold må gis som ledd i en generell ordning ble fjernet fra 1. januar 2021. At gavene må være naturalytelser (ikke kontanter) gjelder fortsatt.

 

Styremedlemmer

Skattefritaket omfatter gaver til så vel ansatte som styremedlemmer. Skattefritaket gjelder også hvor den ansatte/styremedlemmet er aksjonær, og selv om det ikke er andre ansatte i selskapet. Et styremedlem kan motta skattefri gave fra hvert av de selskapene som man har verv i. Dette gjelder også styremedlemmer for selskaper i en konsernstruktur.

 

Gaver fra kunder/leverandører

Nedenfor finner du en tabell med satser for skattefrie gaver. Verdien av gaver fra kunder og leverandører inngår i de maksimale fordelsbeløpene.

 

Arbeidsgiver ansvarlig

Som arbeidsgiver er du ansvarlig for å fange opp, vurdere og eventuelt rapportere i a-meldingen skattepliktige fordeler. I tillegg skal du også beregne forskuddstrekk og arbeidsgiveravgift av gaver som kunder/leverandører gir til dine ansatte når de skattefrie beløpsgrensene er passert.

 

Interne reglement

Arbeidsgiver kan i sine interne reglement bestemme at ansatte ikke kan motta gaver fra kunder eller leverandører, eller at de ansatte kun har lov til å motta gaver av bagatellmessig verdi, som f eks blomster, konfekt eller en rimelig flaske med vin.

 

I de tilfeller arbeidsgiver ikke setter slike begrensninger, bør det lages rutiner for hvordan ansatte skal forholde seg når de mottar gaver fra kunder og leverandører. Vi mener det er viktig at arbeidsgiver informerer sine ansatte om regelverket.

 

Satser

Type anledning

Verdi, sammenlagt fra arbeidsgiver og kunde/leverandør

Ved ansettelse i bedriften i 20 år, deretter hvert tiende år

Kr 8 000

Årlige gaver, f eks julekurv

Kr 5 000

Dersom bedriften har bestått i 25 år, eller et antall år som er delelig med 25

Kr 4 000

Ansatt gifter seg

Kr 4 000

Ansatt slutter i bedriften etter minst 10 år, eller ansatt går av med pensjon

Kr 4 000

Ansatte fyller 50 år, deretter ved runde år

Kr 4 000

 

Eksempel på gaver fra arbeidsgiver/leverandør

Ansatt som fyller 50 år mottar gave fra sin arbeidsgiver til en verdi av kr 3 000,- I tillegg mottar vedkommende også gaver fra en av arbeidsgivers leverandører til en verdi av kr. 2 000,–. Til sammen har gavene da en verdi på kr. 5 000,–. Skattefri grense er kr. 4 000,–. Det overskytende av den skattefrie grensen er skattepliktig. Arbeidsgiver må her lønnsinnberette fordel på kr 1 000,–, og beregne forskuddstrekk og arbeidsgiveravgift.

 

Flere vilkår samme inntektsår

Det kan skattefritt gis flere gaver når jubileer skjer samme inntektsår.

Eksempel: 

Ansatt fyller 50 år, gifter seg og har vært i bedriften i 20 år. Skattefrie gaver dette året:

Kr   8 000 ansatt i 20 år

Kr   4 000 gifter seg

Kr   4 000 fyller 50 år

Kr   5 000 generelle gaver uten spesiell anledning

Kr 21 000 kan mottas som skattefrie gaver i dette eksempelet

 

Oppmerksomhetsgaver av bagatellmessig verdi

Oppmerksomhetsgaver av bagatellmessig verdi, for eksempel blomster, konfekt, vinflaske mv. innenfor et vanlig prisnivå, anses i praksis ikke som skattepliktig for mottaker. Dette gjelder både i og utenfor ansettelsesforhold. Slike gaver er skattefrie, selv om det samme år ved andre anledninger mottas andre skattefrie gaver innenfor gjeldende beløpsgrenser.

 

Følg RegelPOD - bli en Regel-LYTTER du også 

Følg gjerne vår RegelPOD  for å holde deg oppdatert på nye og aktuelle fagtema innenfor Lønn og personal. Trykk på Follow i Soundcloud. RegelPOD er også tilgjengelig i Spotify og iTunes.

Hør Regelpod her: høre podcast

 

Gå til de områdene du ønsker å legge til og velg "Legg til i Mine områder"