Mine områder
Hjelp

Papirsykmeldingen - nå har det kommet en digital endring

av Monica Bremtun-Olaussen - (Oppdatert ‎17-06-2021 08:12 av Monica Bremtun-Olaussen - VISMA )

Det begynner nå å bli en god stund siden digital sykmelding kom. Muligheten til å dokumentere fravær samt søke om sykepenger digitalt, har gjort hverdagen enklere for både arbeidsgiver og arbeidstaker.

 

Selv om det de fleste nå kan levere sykmeldingen digitalt, så er det fortsatt arbeidstakere som mottar sykmelding på papir, dette gjelder f.eks. sykmeldinger fra spesialhelsetjenesten. Noen sykehus har nå startet prosessen med å gå over fra papirsykmelding til digital sykmelding. Helgelandssykehuset er første sykehus som allerede har tatt i bruk den digitale sykmeldingen, og alle helseforetakene i Helse Nord skal etter planen ta i bruk denne snart.

 

Sykehusenes bruk av digital sykmelding er altså i startfasen, så i utgangspunktet vil arbeidstaker fortsatt få papirsykmelding fra sykehusene. Det kan også være at arbeidstaker får sykmelding på papir fra andre sykmeldende behandlere. Får arbeidstaker en papirsykmelding, vil NAV nå gjøre om denne til en digital sykmelding når den kommer inn til NAV. Når sykmeldingen er gjort digital, kan arbeidstakeren sende den til arbeidsgiveren fra “Ditt sykefravær” på nav.no på samme måte som øvrige digitale sykmeldinger.

 

Hvordan endres sykmeldingen fra papir til digital sykmelding?

Det kan ta noen dager fra sykmeldende behandler har skrevet ut sykmeldingen på papir til den blir digital. Dette er fordi det tar noe tid hos NAV å omgjøre denne til en digital versjon.

 

Først må den sykmeldende behandler sende papirsykmeldingen i posten til NAV, denne tolkes deretter i NAVs skanner. Dersom skanneren ikke klarer å tolke papiret, må den registreres manuelt.

 

Når den digitale sykmeldingen er tilgjengelig, vil arbeidstaker få et varsel om dette. Arbeidstaker kan da levere både digital sykmelding, (del c), og digital søknad om sykepenger ,( del d), og man trenger ikke lenger å forholde seg til den opprinnelige papirsykmeldingen, denne kan da kastes.

 

Ved å bruke den digitale sykmeldingen, vil arbeidsgiver og arbeidstaker også få tilgang til alle de digitale tjenestene i sykefraværsoppfølgingen, f.eks. digital oppfølgingsplan.

 

Du kan lese mer om den digitale sykmeldingennettsidene til NAV. 

 

Ikke alle sykmeldinger kan digitaliseres

I noen tilfeller er det ikke mulig å digitalisere sykmeldingen. Da må arbeidstaker bruke sykmeldingen han/hun har fått på papir. Dette gjelder i følgende tilfeller:

  • Arbeidstaker har ikke bankID eller annen legitimasjon på høyeste sikkerhetsnivå
  • Arbeidstaker har strengt fortrolig adresse i Folkeregisteret
  • Arbeidstaker har fått en sykmelding som gjelder reisetilskudd

Følg RegelPOD

Ønsker du å få varsel når neste RegelPOD er tilgjengelig? Trykk på Follow i Soundcloud. RegelPOD er også tilgjengelig i Spotify og iTunes.

 

Her finner du alle RegelPOD

 

2 Kommentarer
Gå til de områdene du ønsker å legge til og velg "Legg til i Mine områder"