Mine områder
Hjelp

eFaktura 2.0 - Hva er det og hva er fordelene?

av emiliedamaas (Oppdatert ‎25-08-2021 15:12 av emiliedamaas VISMA )

Du har kanskje hørt snakk om eFaktura 2.0? I denne artikkelen forklarer vi forskjellen mellom dagens eFaktura 1.0 og det som snart vil erstatte den tradisjonelle logikken, nemlig eFaktura 2.0 (JTTA). Les videre for å få innblikk i hvordan overgangen til eFaktura 2.0 påvirker din virksomhet og dine kunder. 

 

eFaktura ble lansert i markedet i 2001 og ble raskt en etablert løsning blant fakturautstedere -og mottakere. Allerede etter to år ble det levert over 1 million elektroniske betalingskrav til norske privatkunder. I dag sendes det årlig over 100 millioner elektroniske fakturaer til norske privatpersoners nettbank. Til tross for at det stadig kommer nye betalingsløsninger på markedet så viser det seg at hele ni av ti norske regningsbetalere fortsatt ønsker å betale regningene med de etablerte betalingstjenestene. Nets gjennomførte i 2017 en undersøkelse om nordmenns betalingsvaner, og av undersøkelsen fremkommer det at 9 av 10 nordmenn ønsker å betale faste utgifter med eFaktura eller AvtaleGiro. Det er ingen tvil om at det norske folk har omfavnet eFakturaløsningen og at eFaktura er en distribusjonskanal som er kommet for å bli. 

 

Helt siden lanseringen av eFaktura tilbake i 2001 har eFakturaløsningen vært tuftet på den opprinnelige logikken og funksjonaliteten. Tradisjonelt og frem til nå har funksjonaliteten vært slik at det er fakturamottakeren selv som aktivt melder seg på som elektronisk fakturamottaker for hver enkelt fakturautsteder, for eksempel via nettbanken sin. En slik påmelding genererer en melding tilbake til fakturautsteders system som da merker kunden som eFakturamottaker og sender neste faktura som eFaktura. Denne løsningen er også kalt JTTB (Ja takk til begrenset) i Bits’ regelverk for tjenesten. Denne funksjonaliteten innebærer også at hver enkelt fakturautsteder holder hvert sitt register over eFakturamottakere, og at det er hver enkelt fakturautsteders ansvar å tilby eFakturatjenesten overfor sine kunder. Dette har utvilsomt vært en robust og høyst funksjonell løsning, men etter hvert som samfunnet stadig beveger seg i retning av elektroniske løsninger og elektronisk fakturamottak er i økende grad den foretrukne distribusjonskanalen, har man sett behovet for å modernisere den tradisjonelle eFakturaløsningen. Den moderniserte utgaven av eFaktura er det vi omtaler som eFaktura 2.0, eller JTTA (Ja takk til alle). 

 

Med eFaktura 2.0 er funksjonaliteten slik at i stedet for at fakturamottaker melder seg på eFaktura hos hver enkelt fakturautsteder, gjør fakturamottaker en generell aksept av eFaktura (Ja takk til alle). Kunden blir da registrert som mottaker av eFaktura i et offentlig eFakturaregister administrert av Nets. Dette mottakerregistrert blir tilgjengelig for fakturautstedere som kan søke i registreret for å sende eFaktura. Hvis kunden ikke ønsker eFaktura fra enkelte utstedere finnes muligheten for reservasjon i de ulike betalingsflatene.


For deg som fakturautsteder gir eFaktura 2.0 deg flere fordeler: 

  • Du vil kunne sende den første fakturaen som eFaktura. Vi vet at kunder som mottar elektronisk faktura betaler raskere, så dette er med andre ord positivt for din likviditet.
  • Punktet over vil også bety bedre kundeopplevelse ved leverandørbytte da kunden slipper å motta den første fakturaen på papir. 
  • Send alltid til korrekt juridisk mottaker. Ved distribusjon via eFaktura 2.0 matches faktura mot juridisk mottaker i eFakturaregistreret og ikke mot eFakturareferanse slik logikken tradisjonelt har vært. 
  • eFaktura 2.0 gir bedre sporbarhet og kvalitet på innbetalinger fra forbrukere
  • Generell digitalisering for samfunnet – bra for miljøet!

 

Om ikke lenge vil vi lansere eFaktura 2.0 for våre kunder og vi ser fram til å tilby løsningen. Har du spørsmål til eFaktura 2.0? Still oss gjerne spørsmål i kommentarfeltet og vi vil besvare dem så fort vi kan. 

 

Kilder:

https://kommunikasjon.ntb.no/pressemelding/nordmenn-onsker-a-unnga-ubehagelige-overraskelser?publish...

https://www.nets.eu/no-nb/nyheter/Pages/Ett-knall%C3%A5r-for-eFaktura-med-100-millioner-transaksjone...

https://www.efaktura.no/Bedrift/eFaktura-1-0saneres-1-12-2021