Mine områder
Hjelp

Ambulerende virksomhet - fjernarbeid - fra 01.01.2022

av Anne Haagensen (Oppdatert ‎03-12-2021 15:08 av Anne Haagensen VISMA )

Ambulerende virksomhet

Nytt av året er behandling av såkalt "fjernarbeid". Det vil si for eksempel hjemmekontor - der man ikke trenger fysisk tilstedeværelse på et gitt sted. Dette skal inngå i grunnlag for ambulerende virksomhet, også benevnt som avvikende sone. Men, det er ikke anledning for arbeidsgiver å benytte en lavere sats. Det er kun dersom satsen er høyre, da skal den høyere satsen benyttes.

 

Det vil si at... om en lønnstaker jobber mer enn 50% på for eksempel hjemmekontor som ligger i en sone med sats høyere enn firmaets, så skal det beregnes arbeidsgiveravgift for denne andelen med sats fra den sonen der hjemmekontoret ligger. Dersom satsen for sonen der hjemmekontoret ligger er lavere enn firmaets sats, er det ikke anledning til å benytte ambulerende virksomhet.

 

Visma Contracting har ingen mulighet for å anslå hvor stor del av f.eks en fastlønn foregår på hjemmekontor.

For å løse dette, må man registrere arbeidet som timer, og føre mot to internordre. En med poststed i den sonen der lønnstakeren har sitt hjemmekontor, og en med poststed i firmaets sone.

For andelen av fjernarbeid, må det føres timer - ikke fastlønn - på ordren med poststed i sonen der den ansattes hjemmekontor er.

Resterende arbeid må føres som timer - ikke fastlønn - på ordren med poststed i firmaets sone.

 

Tidligere bestemmelser ved arbeid på fysisk sted/arbeidsplass utenfor firmaets sone er ikke endret.

Her benyttes både høyere og lavere sats som tidligere.

Gå til de områdene du ønsker å legge til og velg "Legg til i Mine områder"