Mine områder
Hjelp

Eksperter spår digitale klasseskiller i regnskapsbransjen

av Anonymous (Oppdatert ‎15-11-2017 11:13 ( )

Vekstkurve.jpgSer vi regnskapsbransjens ende, slik vi kjenner den?

Dommedagsprofetien har falt. Ragnvald Sannes fra senter for digitalisering ved Handelshøyskolen BI oppsummerte det bra under arrangementet Digitalisering av regnskapsbransjen på Clarion Hotel & Congress Oslo airport den 22.september:

– Den teknologiske utviklingen skaper stadig nye muligheter for å digitalisere og automatisere, og alt som kan digitaliseres vil bli det. (Ragnvald Sannes, Handelshøyskolen BI.)

For mange et skremmende budskap, som betyr endring i arbeidspraksis internt hos regnskapsbedrifter. Men er det en dommedagsprofeti? Neppe. Mulighetsbildet har aldri vært større.

Større etterspørsel etter regnskapstjenester
Det er gode tider i regnskapsbransjen. Økende forespørsler etter regnskapstjenester dominerer markedet. I 2016 omsatte norske regnskapsbedrifter for rundt 13.4 milliarder. Det tilsvarer en vekst på 5,46% fra 2015. (Kilde: Finanstilsynet. ) Økt fokus på trender innenfor nyvinnende teknologi, digitalisering, IT og HRM hos bedriftene påvirker vekstkurven.

 

Allikevel er det også spennende tider. For utfordringene, og spørsmålene er mange. Hvor automatisert kan regnskapsføringen bli? Vil rådgivningstjenester bidra til å opprettholde antall ansatte i bransjen? Blir regnskapsføreren overflødig?


Kunnskap gir konkurransekraft

Sannes spår radikale endringer i arbeidspraksisen som en konsekvens av teknologien.

– Digitalisering er transformasjonen fra at IT er et støtteverktøy i virksomheten, til at det er en del av dens DNA. Det betyr at forretningsmodell og praksis, samt organisasjon og prosesser er designet for å utnytte dagens og morgendagens teknologi. (Ragnald Sannes, Handelshøyskolen BI.)


Bransjen har hittil hatt fokus på digitalisering av arbeidsintensive oppgaver, mens utviklingen nå skjer innen digitalisering av kunnskapsintensive oppgaver.


Produktiviteten dobles innen 2020
Hans Christian Ellefsen, leder for teknologi og innovasjon i Regnskap Norge står også på scenen under Digitalisering av regnskapsbransjen. Han viser til tall hentet fra undersøkelser gjort av The Hacketgroup, som spår at produktiviteten til norske regnskapsavdelinger vil dobles, om ikke triples innen 2020.

 

Kostnader tilknyttet arbeidskraft vil reduseres med 40 %, og tiden som brukes til analyse av regnskapsinformasjon vil øke fra 25 % til 75 % som en årsak av teknologisk utnytting.

 

Les hele innlegget på Vismabloggen