Mine områder
Hjelp

Søkemotoroptimalisering

av Anonymous
For best mulighet synlighet i søkemotorresultatene, kan du optimalisere nettsidene på nettstedet inn mot bestemte søkeord som folk søker på i Google og andre søkemotorer.

Et søkeord er f.eks. «regnskapsfører», men kan også være en frase, f.eks. «regnskapsfører ålesund». Ofte er det vanskelig å rangere godt på generelle ord som «regnskapsfører», mens det kan være lettere å bli synlig på spesifikke søkeord, som f.eks. «regnskapsfører ålesund». 

Under følger en sjekkliste for søkemotoroptimalisering. Det kan være nyttig dersom å ta med dersom ditt regnskapsbyrå f.eks. skal benytte et webbyrå til å bygge eller oppgradere nettsidene dine.

Se også sjekkliste for layout, design og konvertering.

Valg av søkeord

  • Relevans: Velg søkeord med relevans for ditt tjenestetilbudet til ditt byrå. Da vil du bringe relevant trafikk inn på dine nettsider. 
  • Konkurranse: Noen søkeord er vanskelig å rangere på fordi de har stor konkurranse. F.eks. er «regnskapsfører» et ord som mange tunge aktører rangerer høyt på og hvor det derfor vil være vanskelig å få innpass høyt oppe på resultatlistene. Søk gjerne på søkeordene du vurderer å bruke i Google og sjekk resultatene – hvis det er mange tunge aktører høyt oppe i resultatlistene vil det ofte være vanskelig å rangere godt. Da kan det være bedre å velge mer spesifikke søkeord, f.eks "regnskapsbyrå lillehammer" og 

Fordeling av søkeord + søkeordtetthet

  • Fordeling av søkeord: Hver nettside du har på nettstedet ditt kan optimaliseres for ett eller maksimum to søkeord – en side om reiseregningsløsninger kan f.eks. optimaliseres for «reiseregninger» og «utleggsrefusjon». Det skal da ikke optimaliseres andre nettsider for disse søkeordene (da vil dine egne nettsider konkurrere mot hverandre).
  • Søkeordtetthet i teksten: Søkeordet må benyttes aktivt i teksten på nettsiden flere ganger (men ikke unaturlig mye). Det må være tilstrekkelig dybde i innholdet til at det er naturlig å bruke søkeordet flere ganger, gjerne også synonymer og variasjoner av søkeordet. Det skal helst være minimum 300 ord på hver nettside som du ønsker at skal rangere på et søkeord. 

Bruk av søkeord i viktige koder

  • URL: URLen til siden skal inneholde søkeordet, med bindestrek mellom ordene dersom det er flere ord (f.eks. www.firma.no/fakturering/elektronisk-faktura/). URLen skal være ren og ukomplisert (ikke f.eks. www.firma.no/online/324/fakturering/zyxkl/).
  • Title tag <title>: Nettsidens tittelelement defineres i <title>-taggen øverst i koden på nettsiden. Title-taggen skal inneholde søkeordet, helst aller først i title taggen. Det er også denne taggen som vises som overskrift for din side i resultatsiden i Google (se illustrasjon). Maksimum lengde på title-tag skal være 65 tegn, inkl mellomrom.
  • Sideoverskrift <h1>-tagg: Søkeordet skal være del av overskriften på siden: <h1> Søkeord … </h1>. Det skal kun være én <h1>-tagg på siden.
  • Meta description tag: Dette er teksten som vises under overskriften din i søkeresultatlisten i Google (se illustrasjon), og som beskriver for brukeren hva han/hun vil finne på nettsiden. Teksten bør være kort, konsis og beskrivende. Legg gjerne inn en form for oppfordring om å gå inn på siden til slutt. Legg inn søkeordet i teksten. Maksimum lengde på teksten er 160 tegn, inkl mellomrom.
  • Alt-tagger – Bilder: Legg inn søkeordet du optimaliserer for i filnavnet og alt-taggen på et bilde på siden.

Redirecting

Hvis du lager en ny nettside som skal erstatte en gammel nettside, og den nye nettsiden får en ny URL, skal du ikke slette den gamle siden. Isteden skal den gamle siden redirigeres til den nye gjennom en 301-redirect. Da overføres eksisterende søkemotoroptimaliseringsverdi for den gamle siden til den nye. Sider som er inaktive og gir 404-melding for brukeren, må også redirigeres til en aktiv nettside. 

Internlenking og eksternlenkning + Sosiale medier

  • Søkemotorene anser nettsider som blir lenket til som mer verdifulle enn andre. Sørg derfor for at nettsiden er linket til både internt og eksternt. På ditt eget nettsted er det viktig med en logisk lenkestruktur, slik at blir enkelt for brukerne å navigere. Det vil også gi positive utslag for synligheten opp mot søkemotorene. Lenker inn til nettsiden fra eksterne nettsteder er også svært positivt.
  • Del nettsiden i sosiale medier, gjerne med bruk av søkeordet. Det vil innvirke positivt på synligheten til nettsiden i søkemotorene. Jo flere som deler/liker linken, jo bedre synlighet.

Godt og unikt innhold

Jo mer trafikk du har på nettsiden, og jo lenger tid de besøkende bruker på nettsiden, jo enklere blir det å rangere godt i søkemotorene. Derfor lønner det seg med godt innhold på nettsidene, som er verdifullt for brukerne. Det er også viktig at innholdet er unikt - i den forstand at samme tekst ikke ligger andre steder på nettet. Du skal med andre ord ikke klippe og lime inn det samme innholdet på ulike nettsider. 

Mobilvennlige nettsider

Nettsider som ikke enkelt kan leses på mobil, får automatisk lavere rangering i søkemotorene. Derfor er det viktig at nettsidene dine er mobilvennlige. Unngå å bruke flash, da dette ikke er kompatibelt med mobil. 

Aktivitet

Nettsteder med aktivitet, med jevnlig tilførsel av nytt innhold (f.eks. på en blogg), anses som mer interessante av søkemotorene, og får dermed høyere rangering. Det er derfor verdifullt med et nettsted som er levende.