Minun alueeni
Apu

Tilinpäätös Passeli ohjelmassa

16-12-2020 07:39
  • 0 Vastaukset
  • 0 kehut
  • 1336 Näytöt

Tilikausien vaihto tehdään normaalisti tilinpäätös-toiminnolla, joka huolehtii samalla useimmista tilinpäätökseen liittyvistä tehtävistä automaattisesti.

image.png

 

Huomio mahdolliset laskennalliset tositelajit ennen tilinpäätöstä, laskennalliset tositteet-tositelaji on vain sisäiseen käyttöön.

 

Huolehdi ennen tilinpäätöksen suorittamista päätettävän tilikauden ajanjaksolta, myös osakirjanpitojen tapahtumien tilat ajan tasalle. Etenkin laskutuksessa ei tule olla keskeneräinen tilassa olevia laskuja, ostoreskontrassa ei tule olla hyväksymättömiä ostolaskuja, palkanlaskennassa ja matkalaskuissa ei tule olla maksamattomia (hyväksytty tilassa) olevia palkkakausia tai matkalaskuja. Mikäli näitä em. tilassa olevia osakirjanpidon tapahtumia on, tilinpäätöstä suoritettaessa ohjelma antaa tiedotteen. Tiedotteessa mainitaan osiot joissa huomioon otettavia tapahtumia sijaitsee.

 

Mikäli osakirjanpidossa on keskeneräisiä tapahtumia, antaa ohjelma seuraavan tiedottoon tilinpäätöksen luonnissa

 

image.png

 

Tilinpäätös-toiminto löytyy kirjanpito-valikosta.

 

image.png

 

Tilinpäätös-ajo koskee aina aktiivista tilikautta. Toiminnon yhteydessä ohjelma

 

Luo päättyvän tilikauden jälkeisenä päivänä alkavan 12 kk pituisen tilikauden (jos tilikautta ei ole aiemmin luotu).

 

merkitsee tilikaudet-ikkunaan päätettävän tilikauden päätetyksi. Tilikaudet ikkunan päätetty-kenttään tallennetaan tilinpäätösajon päiväys ja tekijän käyttäjätunnus.

 

valitsee päätettävää tilikautta seuraavan tilikauden aktiiviseksi tilikaudeksi.

 

kopioi päätettävän tilikauden tositelajit seuraavalle tilikaudelle ja ”nollaa” tositteiden numerosarjat (jos tilikaudella ei ole tositelajeja)

 

siirtää tilikauden voitto/tappio tyyppisen tilin saldon edellisten tilikausien voitto/tappio tyyppiselle tilille.

 

tekee alkusaldo-tyyppisen tositteen ja kopioi päätetyn taseen arvot alkuarvoiksi. Alkusaldo tositteella päätetyn tilikauden voitto/tappio tyyppisen tilin saldo on siirretty edellisten tilikausien voitto/tappio tyyppiselle tilille. Jos järjestelmässä on jo ohjelman tekemä alkusaldo-tyyppinen tosite, ohjelma poistaa sen ja luo uuden alkusaldo-tyyppisen tositteen. (Ohjelma ei poista käyttäjän luomia alkusaldo-tyyppisiä tositteita.)

 

Usein seuraavalle tilikaudelle on tarve kirjata tapahtumia ennen edellisen tilikauden tilinpäätöksen valmistumista. Tämä on mahdollista toteuttaa, joko luomalla uusi tilikausi tilikaudet-ikkunassa tai tekemällä tilinpäätös-ajo etukäteen. Tilinpäätösajo voidaan tarvittaessa tehdä uudelleen tilinpäätöksen perumisen jälkeen.

 

Huom! Päätetty tilikausi ei lukitu tilinpäätöksen yhteydessä. Päätetty tilikausi on syytä lukita vasta kun tilinpäätös on vahvistettu.

Osanottajat,

Pysy kärryillä!

Klikkaa artikkelin oikeasta yläkulmasta kolmea pistettä ja "Tilaa". Näin saat ilmoitukset suoraan postilaatikkoosi, kun artikkeliin tulee jotain uutta. Valitse oikealta asetusvalikosta tilaa, niin pysyt mukana!