peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
Vesa-Petri Helenius
CONTRIBUTOR ***

Projektitehtävän osoittaminen vaiheen työryhmälle

tekijä Vesa-Petri Helenius
Tila: Toteutettu

Projektitehtävät ovat hieno juttu. Mutta haluaisin osoittaa niitä joukolle ihmisiä jonkun tietyn sijaan. Kullekin tehtävälle on muutama vaihtoehtoinen tekijä. Lisäksi aloitusedellytysten täyttymisen ajankohtaan liittyy paljon epävarmuutta, kun edeltävien työvaiheiden aikataulussa voi olla isoja muutoksia. Lisäksi pitää voida reagoida nopeasti rakennustyömailta tuleviin kysymyksiin ja yllätyksiin, eikä joka välissä voi olla säätämässä projektisuunnitelmaa, vaan projektinhallinnan keventäminen vähän karkeampaan malliin on mielekkäämpää.

 

Jo valmiiksi on projektin vaiheet ja niiden työryhmät. Projektitehtävät kohdennetaan myös tiettyyn vaiheeseen, joten miksipä projektitehtävä ei näkyisi jokaisen vaiheeseen liittyneen kalenterissa, kunnes joku muu painaa "minä teen"-nappia tai projektipäällikkö osoittaa sen muulle yksittäiselle henkilölle?

 

Kysyin tästä ensin keskustelut-puolella:

https://community.visma.com/t5/Severa-keskustelut/Tyoryhmia-projektitehtaville/m-p/163955/thread-id/...

19 kommenttia
Aurora Wahlman
CONTRIBUTOR **
tekijä Aurora Wahlman

Useiden henkilöiden käyttäminen projektitehtävissä on meillekin tärkeä ominaisuus. 

Vanhan liittymän puolella oli mahdollista liittää tehtävälle useita henkilöitä.  Kun uutta liittymää rakennettiin, on luvattu, ettei ominaisuuksia häviä mutta nythän niin on tehty.   Eli tulehaan hyväksi todettu omanaisuus pikaisesti uuteenkin liittymään?!

tekijä Teemu Heimala (Päivitetty ‎11-02-2019 15:37 tekijä Teemu Heimala VISMA )
Status changed to: Tila: Aktiivinen

Periaatteessa olisi mahdollista näyttää projektitehtävillä osanottajat kuten muillakin aktiviteeteilla, mutta uudessa käyttöliittymässä piilotimme tämän mahdollisuuden, koska halusimme projektitehtävien kohdistuvan selkeästi yhdelle vastuuhenkilölle. Mutta, jos tälle on kysyntää ja hyviä perusteluja riittävästi, voidaan toki harkita uudestaan.

 

Vaiheiden ja aktiviteettien (tai projektitehtävien) suhdetta yritetään vielä tämän vuoden aikana kirkastaa, mikä on kertaluokkaa isompi pähkinä purtavaksi, joten tällä hetkellä pyritään olemaan varovaisia muutosten suhteen. Mielellään kommentteja otetaan vastaan eri näkökulmista!

Terhi Lehtinen1
CHAMPION *
tekijä Terhi Lehtinen1

Samaa mieltä kuin muut keskusteluun osallistuneet eli olisi kyllä hyvä, jos tehtävää luotaessa ei olisi pakko nimetä tekijää. 

Emma Lilleberg
CONTRIBUTOR ***
tekijä Emma Lilleberg

Meillä olisi tälle myös käyttöä, aina ei ole varmaa kuka homman tekee projektin suunnittelu vaiheessa. 

Minusta olisi myös hyödyllistä, jos projektitehtävän voisi antaa enemmälle kun yhdelle henkilölle. Joskus työ tehdään tiimissä ja kaikille saman tehtävän kopiointi on turhauttavaa. 

tekijä Teemu Heimala

Okei. Jotta pääsee asian ytimeen, kerrotteko lyhyesti, minkätyyppisiä asioita hoidatte näillä projektitehtävillä?

 

Jos tekijä ei ole varma, projektitehtävänhän voi jättää myös ilman tekijää/omistajaa, mutta se ei tietty auta siihen, jos useampi osallistuu samaan tehtävään.

Vesa-Petri Helenius
CONTRIBUTOR ***
tekijä Vesa-Petri Helenius

Yksi esimerkkiskenaario on tällainen: useamman pohjatutkimuskohteen maastotyöt ovat käynnissä. Niiden valmistuttua pitäisi laatia tulosten perusteella raportteja ja suunnitelmia, joista pari yksittäistä on kiireellisiä. Henkilöitä käytettävissä tällaiseen on ~6, joilla kaikilla on useampia muita keissejä, ja tarve ehkä reagoida rakennusprojekteissa esiin nouseviin kiireellisiin pyyntöihin. Kaikkien aikataulussa on useita muuttujia, ja lisäksi maastotöiden valmistumisen ajankohtaan liittyy myös muuttujia.

 

Tämä johtaa siihen että tehtävää on tarve voida joustavasti pallotella henkilöltä toiselle, eli projektinhallinta muodostuu hieman raskaaksi. Silti keissien määrän takia projektinhallintaa on tärkeää tehdä jollain kevyellä tavalla. Projektipäälliköllä myös voi olla menoja tai sisällön tuottamista vaativaa tekemistä, jolloin hän ei joutaisi koko ajan säätämään projektitehtävää. Jos odottaa että tehtävän aloitusedellytykset ovat kunnossa ja lisäksi itsellä opn sopiva hetki säätää projektisuunnitelmaa, voi olla että se odottelu aiheuttaa liikaa viivästystä.

 

Asian voisi muotoilla myös niin että on tietty firman osasto, ja ko. osaston kaikkien projektien tehtävät koskevat lähtökohtaisesti koko osaston porukkaa. Olisi vähän kuin ajankohtaisten asioiden lautanen, josta saa käydä ottamassa omansa. Tekijät ovat itseohjautuvia asiantuntijoita, joille voi antaa vastuuta tehtävien sumplimisesta keskenään.

tekijä Teemu Heimala

Kiitos taustoituksesta.

 

Hmm. Tarttuen tuohon itseohjautuvuuteen: työntekijäthän voivat itse napata ilman tekijää olevia projektitehtäviä itselleen, tai vastaavasti vapauttaa niitä muille tehtäväksi. Parempi olisikin näin, ettei projaria turhaan käytä siinä välissä.

 

Aikataulu -> projektitehtävät -osiossa näkyy myös omien projektien projektitehtävät, joilla ei vielä tekijää ole. Ehkä verrattavissa tähän Vesa-Petrin lautaseen. Kalenterista nämä on kuitenkin jätetty pois, ettei turhaan ruuhkautuisi. Ehkä tässä jonkunmoista uudelleenmietinnän paikkaa on kyllä, kommentteja otetaan vastaan.

Emma Lilleberg
CONTRIBUTOR ***
tekijä Emma Lilleberg

Olen siis töissä markkinointitoimistossa ja projektitehtäviä saatetaan käyttää vaikka esitteen tai Facebook mainoksen tekoon. Kumpikin työ vaatii usein graafista suunnittelijaa ja copywritteria ja olisi helpompi laittaa heille yhteisesti tehtävä niin voivat ideoida esitteen tai mainoksen yhdessä. Tällähektellä kummallekkin/kaikille laitetaan oma tehtävä ja sinne sitten täytyy kirjotella ketä muita hommaa tekee. 

Vesa-Petri Helenius
CONTRIBUTOR ***
tekijä Vesa-Petri Helenius

Tosiaan, porukka näkeekin myös muita kuin omia projektitehtäviä suodatusta säätämällä, en ollut hoksannut tätä aiemmin. Saattaa olla että oikeuksia säätämällä saan tämän haluamaani kuntoon, joskaan nyt ei näyttänyt löytyvän sellaista käyttöoikeustasoa, jolla niitä saisi otettua itselle. Mutta käyttöoikeuksien säätö tässä menee vähän eri aiheeksi.

 

Tuo tiiminäkökulma, mitä Emma Lilleberg toi esiin, pätee ajoittain meilläkin.

Aurora Wahlman
CONTRIBUTOR **
tekijä Aurora Wahlman

Hei,

meillä on tarpeen osoittaa projektitehtävä, esim. takuuajantarkastukset, ensisijaisesti projektipäällikölle.  Jotta asia tulee hoidettua, on työryhmään liitetty myös yksikohjohtaja ja vielä hallinnon tukihenkilö (takapiruksi!).  Nämä asiakkaisiin konkreettisesti liittyvät tehtävät eivät saa unohtua, vaikka organisaatiossa tapahtuisi muutoksia.

 

Hyvä apu olisi, että saisi tehtyä vielä mittarin, kuinka paljon aikaa / päiviä on jäljellä näihinkin deadlineihin. KPI:n määreissä ei ollut yhtään aikaan liittyvää tekijää, niille olisi käyttöä!  

Suski L
CONTRIBUTOR **
tekijä Suski L

Hei,

meillä on tarpeen osoittaa projektitehtävä, esim. takuuajantarkastukset, ensisijaisesti projektipäällikölle.  Jotta asia tulee hoidettua, on työryhmään liitetty myös yksikohjohtaja ja vielä hallinnon tukihenkilö.  Nämä asiakkaisiin konkreettisesti liittyvät tehtävät eivät saa unohtua, vaikka organisaatiossa tapahtuisi muutoksia.

RockOn
CONTRIBUTOR *
tekijä RockOn

Sama tarve täälläkin. Nykyisellään tehtävät ovat käytännössä hyödyttömiä.

tekijä Teemu Heimala

Oolrait, kiitokset palautteesta. Tutkaillaan olisiko asialle jotain tehtävissä.

Anonymous
Entinen jäsen
tekijä Anonymous

Hei Teemu! Aiemmissa viesteissäsi kerroit, että usean henkilön liittäminen tehtävälle on mahdollista, mutta ominaisuus on piilotettu. Eikö tämän ominaisuuden voisi nyt ottaa pois piilosta, kun sille on selvästi huutava pula. Asia on helposti ratkaistavissa.

tekijä Teemu Heimala

Moi Satu! Sorry vastauksen pitkä kesto. Periaatteessa sen voisi ottaa piilosta, mutta projektitehtävät on rakennettu kalenterimerkintöjen pohjalta, mikä ei tee tästä ihan suoraviivaista. Vesa-Pekka ymmärtääkseni alun perin tuossa pyytää sitä, että projektitehtävä voisi olla kohdentamaton, mutta näkyä useammalla henkilöllä (osanottajina), ja tämä taas ei toimi ihan suorilta kalenterisynkkien kanssa. 

 

Tuumaillaan. Samalla mietitään fundamentaalisesti, laajennetaanko vaiheen vai projektitehtävien toiminnallisuuksia, mikä vaikuttaa aika moneen asiaan. Kommentteja kannattaa heitellä, näitä kyllä tutkaillaan kun asia on akuutti.

 

 

Anonymous
Entinen jäsen
tekijä Anonymous

Ok. Meillä tarve on nimenomaan sen mahdollisuuden palauttaminen, mikä vanhassa Severassa on, että projektitehtävien osallistujiksi saa merkittyä useamman henkilön. Merkitsemme näitä tehtäviä useamman vuoden päähän ja tehtävät ovat asiakkaillemme kriittisiä. Nyt on turhan suuri riski sille, että tehtävä jää huomaamatta ennen DL:ää tai henkilön mahdollisesti vaihtaessa työpaikkaa jää tehtävät siirtämättä organisaation sisällä.

Marjo Törmänen
CONTRIBUTOR ***
tekijä Marjo Törmänen

Nyt etätyön aikana varsinkin tarvitsisimme tätä ominaisuutta, jossa projektitehtävä voidaan antaa työryhmälle ja useampi henkilö tekee työtä kyseiselle projektitehtävälle. 

 

To-do tehtävässä voin kyllä liittää suuremman työryhmän, mutta tässä ei ole mahdollista vaiheistaa tehtävän kulkua Aloittamatta-käynnissä jne. vaiheille. To-do tehtävä näkyy ainakin testiemme mukaan henkilöiden kalenterissa. En oikein ymmärrä miksi  Projektitehtävä ei voisi toimia samalla tavalla.

tekijä Teemu Heimala

Kiitokset hyvistä kommenteista! Otamme tämän selvitykseen ja toteutetaan, jollei jotain ylitsepääsemätöntä estettä löydy. Parannuksia projektitehtävien hallinnassa on muutenkin tulossa lähiviikkoina, pidämme teidät ajan tasalla tästä.

Taneli Lilja
VISMA
tekijä Taneli Lilja
Status changed to: Tila: Toteutettu

Hei Vesa-Petri & muut!

 

Tämä uudistus, eli osallistujan lisääminen projektitehtävälle lisättiin Severaan huhtikuussa, joten merkitsen tämän toteutetuksi.