peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

Best practice: sisäisten tuntien laskutus kun Severa konsernilla käytössä

tekijä Janne Hirvonen

Mitä eri malleja olette käyttäneet kun on tarve laskuttaa tunteja sisäisesti konsernilta? Konsernilla on käytössä yksi Severa, jossa eri yhtiöiden työntekijät voivat tehdä töitä myös ristiin konsernin toisille yrityksille.


Tämän hetkinen toimintamalli:

- Konsernin sisäistä laskutusta varten perustettu erillinen työ "Sisäinen laskutus - Yritys Oy"

- Usein sisäisesti laskutettavia tunteja ei voida kuitenkaan kirjata tälle työlle, sillä tunnit kirjataan suoraan loppuasiakkaan työlle josta ne myös laskutetaan

- Yksikön vastuuhenkilö kirjaa tuntien perusteella sisäisen laskutuksen työlle tuotteeksi samat tuntikirjaukset, jotta hän voi laskuttaa ne myös konsernin sisällä.

Tämä kakkosvaihe (tuntien monistaminen tuotteiksi) on työläs, varsinkin jos eri asiakasprojekteissa on sovittu käytettävän erilaista sisäistä tuntihintaa. Käytännössä vaatii tällä hetkellä apuexcelin käyttöä, koska tuntikirjauksia ei haluta tuplana järjestelmään...

2 VASTAUSTA2
Matti Tiilikainen
CONTRIBUTOR **

tekijä Matti Tiilikainen

Moi,

Muutamissa kehitysprojekteissani ratkaistu seuraavilla tavoilla/huomioilla:

1) ristiin sisäisesti tehty "lainatyö" voidaan seurata valmiilla raporttipohijlla esim. tuntimatriisilla. Yksikön XX (työntekijän kotiyksikkö) työntekijöiden tekemät työt Yksiköille (Työn kotiyksikkö) A, B, C.. --> saadaan summattuna köntät joilla laskutuksen perusta

2) selkeimmissä tapauksissa sisäisellä xx € tuntihinnalla laskutetaan erotukset oikeilta yrityksiltä

Ongelma: jos kaikki laskut (myös sisäiset) tehdään Severalla, muodostuu liikevaihto tuplana, eli raportoinnissa tarkoin huomioitava ja eriteltävä sisäinen laskutus vs asiakaslaskutus.

Ratkaisu muutamissa tapauksissa: sisäiset laskut tehdään kirjanpidossa (varsinaisessa laskutusjärjestelmässä) suoraan kp-järjestelmän toiminnoilla niin ettei sotke yritysten liikevaihtoa/myyntiä. Tässä tapauksessa myös omat laskunumerosarjat ovat mahdollisia sisäiselle laskutukselle, eli ei estettä tehdä asiakaslaskutusta Severalla (oma laskunumerointi) ja sisäisiä laskuja kp-järjestelmällä (oma laskunumerointi).

Anonymous
Entinen jäsen

tekijä Anonymous

Moi,

jos ja kun tunnit kirjataan suoraan loppuasiakkaan työlle, niin olen itse ratkaissut sisäisen laskutuksen juuri tällä toimintamallilla. Analyysiraportilla saa näppärän kuvan siitä, kuinka paljon mikäkin yksikkö on tehnyt työtä / arvoa / kulua kunkin yksikön omistamille töille. Jos asiakkaalta laskutettava hinta ei ole sama, kun sisäisesti laskutettava, voidaan käyttää esimerkiksi työ- ja henkilökohtaista kulupoikkeusta näissä tapauksissa sisäisen hinnan laskemiseen. Lopputuloksena pitäisi saada selkeät summat töittäin / yksiköittäin sisäistä laskutusta varten.