peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

Kilpailukykysopimuksen vaikutukset työaikaan

tekijä Kalle Rapi

Vuosittainen työaika pitenee ensivuoden alusta keskimäärin 24 tunnilla. En ollut aiemmin itse pohtinut miten tämä vaikuttaa Severan käyttöön, mutta sain tänään asiakkaalta viestin aiheesta ja siksi ajattelin kirjoittaa hiukan siitä miten tämä on mahdollista huomioida Severassa. Perinteinen tapa on tietysti päivittää tuo suoraan jokaisen käyttäjän työaikaan, tämä aiheuttaa kuitenkin omat haasteensa.

Severassa jokaiselle käyttäjälle määritellään asetuksissa päivittäinen työaika johon liukumien laskenta perustuu, joten tätä tulee pohtia tarkasti. Vaihtoehtoja muutokseen on useita:

1. Tehdään käyttäjille vuoden alussa negatiivinen liukumakorjaus (24h). Tällöin päivittäinen työaika säilyy nykyisenä, tässä on kuitenkin huomiotava päivittäinen liukumakatto ja sen tuomat rajoitukset.
2. Poistetaan Severan asetuksista yleinen lomapäivä. Tämän vaihtoehdon kääntöpuolena on se että työaika lisääntyy aina sen verran kuinka paljon henkilön päivittäiseksi työajaksi on määritelty.

3. Aikakirjaukset. Severaan on mahdollista tehdä aikakirjauksia, jotka eivät kerrytä liukumaa tai työaikaa. Nämä on mahdollista raportoida erikseen ja näitä voidaan kirjata vain sisäiselle työlle. Tällöin jokainen käyttäjä huolehtisi että vuoden 2017 lopussa olisi yhteensä 24h kirjattuna aikakirjauksia. Aikakirjaukset eivät siirry integraatioissa joten tämä tulee myös huomioida.

4. Tehdään muutos päivittäiseen työaikaan. Haittana on se että liukumalaskenta vaikeutuu ja jos laskutetaan asiakkaalta tunteja näkyy yhden päivän tunneissa laskuilla erikoinen tuntimäärä. Myös raportointiin luvut muuttuvat vaikeaselkoisemmiksi.

5. Olisiko kuitenkin jokin toinen tapa? Toivon kommentteja siitä mihin yrityksissä on päätetty käyttää tuo työajanlisäys. Pohditaan täällä yhdessä miten se voidaan Severaan asetuksiin määritellä. Oman yrityksemme kohdalla päätettiin että tuo lisääntyvä työaika käytetään oman itsensä kehittämiseen. Meillä jokainen voi itse päättää miten sen haluaa toteuttaa. Omalla kohdalla ajattelin käyttää sen kirjojen lukemiseen ja uusien ohjelmistojen opiskeluun, joita voin hyödyntää päivittäisessä työssäni.

9 Kommentit
Antti Hellberg
CONTRIBUTOR **
tekijä Antti Hellberg

Yksi pohdinta on, että 'tekninen työajan' pidennys hoituisi pidentämällä päivittäistä työaikaa 6 minuutilla. Tällöin 7,5h päivittäiset tunnit olisivat uudella työsopimuksella 7,6h 1.1.2017 alkaen. Uuden työsopimuksen luonnin yhteydessä tulee tietysti huolehtia liukumien siirrosta manuaalisesti.

Kalle Rapi Onhan niin, että liukumalaskenta yms. menee järjestelmässä oikein vaikka 'Päivittäiset tunnit" kentässä olisikin äkkiseltään hieman oudon tuntuinen 7,60? Tuntikirjaukset olisivat varmasti jatkossakin 0,5h tai 0,25h tarkkuudella, ei siis minuuttien tarkkuudella....enemmänkin ajatuksena miten toteuttaa vuositason liukumasaldon seuranta KiKy huomioiden.

Ihan toinen asia onkin sitten se, mihin vuositasolla työajan lisäys kohdennetaan/korvamerkitään. Itsensä kehittäminen, tyky-toiminta jne. ovat varmasti monessa yrityksessä hyviä vaihtoehtoja.

Kalle Rapi
VISMA
tekijä Kalle Rapi

Päivitin Severaan tietoihini päivittäiseksi työajaksi 7,6h/päivä. sekä työsopimuksen alkupäiväksi 1.11.2016.

Tällöin kun tarkastellaan tilannetta tuntikirjauslomakkeella 1.11.2016 päivää on liukuma miinuksella  7 tuntia 36minuuttia kuten alla olevasta kuvasta näkyy. Ehkä kuitenkin on helpompaa päivittää vuoden alussa tuo suoraan negatiivisena liukumasaldon korjauksena.

Antti Hellberg
CONTRIBUTOR **
tekijä Antti Hellberg

Mikäli päivittäiset tunnit asetetaan em. skenaarion mukaisesti olemaan 7,60h ja aktiviteetteja käytetään esim. poissaolojen kirjaamisen, niin osaako järjestelmä huomioida 7,60h päivittäiset tunnit oikein liukumalaskennassa kun esim. sairausloma- tai vuosiloma-aktiviteetin kestoksi asetetaan "koko päivä"?

Kalle Rapi
VISMA
tekijä Kalle Rapi

Kun aktiviteetti luodaan ja valitaan että aktiviteettti on koko päivän kestävä niin silloin liukumlaskenta osaa huomioida sen oikein. Jos taas vastaavasti valitaan suoraan kellonajoilla tuon aktiviteetin kesto niin silloin keston pitää olla yhteensä 7,6 tuntia jos kyse on kokopäivän poissaolosta.

Suosittelen siis käyttämään tuota koko päivä tyyppistä merkintää jolloin tuo osaa huomioida tuon oikein liukumalaskennassa.

Kati Kumpumäki
CONTRIBUTOR **
tekijä Kati Kumpumäki

Meillä sovittiin, että kukin hoitaa vuosittain vapaa-ajallaan fyysistä (tai psyykkistä) terveyttään 24 tuntia enemmän kuin mitä normaalisti tekisi. Ei raportointivelvollisuutta. Samalla hoituu yrittäjän mielenterveys, kun ei tarvitse miettiä kuinka tunteja käsiteltäisiin järjestelmässä.

Anonymous
Entinen jäsen
tekijä Anonymous

Tällaiset lainsäädäntöön (viittaan kilpailukykysopimukseen) liittyvät ennakko-ohjeistukset Visman osalta ovat tärkeä osa vastuullisen toimittajan roolissa. On myös hienoa, että tällaisia asioita pohditaan ennalta myös asiakaspuolella!

Etukäteispohdinta auttaa aina kaikkia tahoja.

Timo Seppälä
CONTRIBUTOR *
tekijä Timo Seppälä

Moi,

AJattelin seuraavaa toimintatapaa - päätetään henkilö 31.12.2016 ja siitä sen päivän mukainen liukumatuntisaldo ylös. Avataan uudestaan siihen heti 1.1.2017 alkamaan ja päivittäiseksi tuntijaksoksi tuo 7,6h/pv liukumalaskentaan ja työaikaan. Manuaalisesti laittaa liukuman osalta henkilöt edellisen päivbän mukainen liukuma -/+ määrät jolloin liukuma oikea ja uusi liukumien ja työajan seuranta oikea eikä tarvitse muistaa vähennellä tunteja yms. Mitäs Vismalaiset ovat tästä mieltä, että aiheuttaako ongelmia? Jos vain vaihtoi työaikansa/liukumaseurannan 7,5h:sta 7,6h:iin, niin laski takautuvasti liukumatilanteen väärin eli suuremman tunnin mukaisesti. Olisko tästä ohjeistukseksi?

Kalle Rapi
VISMA
tekijä Kalle Rapi

Hei Timo!

Tuo on juuri oikea tapa päiittää työsopimuksia. Jos tekee päivityksen pelkästään niin että muuttaa suoraan työaikaa, niin silloin liukumalaskennassa oletetaan että käyttäjä olisi koko ajan tehnyt 7,6 työpäivää.

Tässä vielä kuvallinen ohje siihen miten tuo tehdään:
Kuinka uusi työsopimus vaikuttaa työntekijän liukumaan Severassa?

Anu Viljakainen
CONTRIBUTOR ***
tekijä Anu Viljakainen

Jos ja kun Kiky on tullut jäädäkseen, olisiko mahdollista tehdä Severaan automatiikkaa, jolla voisi valita kaikille valituille käyttäjille halutun työajanpidennyksen? Nyt tämä työ on manuaalista, ja tieto pitää päivittää jokaiselle käyttäjälle erikseen. Joissain näkymissä voi esim. muuttaa myyjää kaikille valituille kohteille. Voisiko Kikyn toteuttaa käyttäjänäkymään samalla tavalla, eli lisätään valituille käyttäjille esim. -12h, -24, tai työajan muutos?