peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
Suosikit

Kirjaudu sisään

Kirjaudu sisään tai luo uusi käyttäjä voidaksesi lisätä alueita suosikkeihisi

Apu

FIVALDI: Tarkista Tulorekisteriin ilmoitetut tiedot - korjaukset Tulorekisteriin viimeistään 16.3.

(updated by Jonna Isomaa VISMA ‎04-03-2020 11:00 )

Tulorekisteriin ilmoitettuja tietoja käytetään ensimmäistä kertaa palkansaajien esitäytetyillä veroilmoituksilla vuodelle 2019. Vuoden 2019 tulorekisteri-ilmoituksiin liittyvät korjaukset tulee tehdä viimeistään 16.3.2020, jotta korjatut tiedot ehtivät myös veroilmoituksille.

Tietojen tarkistaminen

Tietojen tarkistamisessa voidaan käyttää apuna esim. Tulorekisteristä saatavia raportteja.

 • Tulotietojen tarkistamiseen on löytyy mm. uusi raportti: Maksajan palkkatietoilmoitusten tulolajikohtainen yhteenveto (618)
 • Tarkista myös ettei Fivaldissa, Palkkatietoilmoitus tulorekisteriin -toiminnossa Virheilmoitukset-välilehdellä ole vanhempia virheitä. Huom! Virheilmoitukset näyttää vain avoimien kausien virheet.

Korjaus vai mitätöinti ja uusi ilmoitus?

Ilmoitukset korjataan ensisijaisesti antamalla korvaava ilmoitus. On kuitenkin tilanteita, joissa korjaus pitää tehdä mitätöimällä virheellinen ilmoitus ja antamalla tilalle uusi ilmoitus.

 

HUOM! Uusi ilmoitus tulisi antaa saman työpäivän aikana, jottei mitätöityyn ilmoitukseen liittyvä maksu ehdi palautua ja uudelle maksulle muodostua viivästysseuraamuksia. Erityisesti, jos korjausajo asettuu kuukauden 15.-20. päivien välille, on erittäin tärkeää, että uusi ilmoitus tehdään mahdollisimman pian mitätöinnin jälkeen (heti), koska tänä ajankohtana Tulorekisterissä ajetaan kriittisiä ajoja ilmoituksiin liittyen.

Tapaturmavakuutus ja vakuuttamisen poikkeustilanne

Tapaturmavakuutusyhtiöt ovat päässeet vuoden 2020 alusta lähtien katsomaan tietoja Tulorekisteristä. Ensihavaintoina on huomattu mm. seuraavia puutteellisia tietoja tapaturmavakuuttamisen osalta:

 1. Vakuuttamisen poikkeustilanne -tietoja on annettu virheellisesti
  • Palkkatietoilmoituksilla on annettu tapaturmavakuuttamisen poikkeustilanne, vaikka ansiot ovat tapaturmavakuutuksen alaisia. 
  • Yrittäjät eivät ole lakisääteisen tapaturmavakuutuksen piirissä. Yrittäjien osalta on ilmoitettava tapaturmavakuutuksen poikkeustilanne. 
 2. Ammattiluokkatiedoissa on ollut puutteita tai ne eivät ole vastanneet sitä, mitä on aiempina vuosina ollut tapaturmavakuuttajien tiedoissa. Tiedot saattavat silti olla oikein, mutta näihin on hyvä kiinnittää huomiota.

Tarkistattehan nämä tiedot huolellisesti. Etenkin kohdan 1 ensimmäiseen tilanteeseen liittyen Fivaldissa havaittiin tammikuussa 2019 lähtien tilanteita, joissa tapaturmavakuutuksen poikkeustilanne on mennyt palkansaajille virheellisesti. Tiedotimme tästä tässä tärkeässä tiedotteessa heti tilanteen havaittuamme. 

 

Virheellinen vakuuttamisen poikkeustilanne on voinut johtua siitä, että 

 • tapaturmavakuutuksen palkkalaji on puuttunut laskelmalta 
 • tai tapaturmavakuutusta ei oltu kytketty yhteisrekisteriin, jolloin ilmoituksilla on mennyt virheellisesti poikkeustieto, vaikka henkilö olisikin lakisääteisen tapaturmavakuutuksen alainen. 

Mikäli et vielä ole tarkistanut kaikkien lähettämiesi palkkatietojen osalta tätä tilannetta, on se syytä tehdä viimeistään nyt.

Voit tarkistaa tilanteen katsomalla lähetettyjen palkkatietoilmoitusten esikatselu -tiedostosta Lähetyserät -välilehdeltä Näytä xml -painikkeen takaa, näkyykö henkilön tiedoissa vakuuttamisen poikkeustilannetta, joka on ilmoitettu numerolla 4. Lopullinen Tulorekisterissä oleva tieto kannattaa tarkistaa Tulorekisterin asiointipalvelusta.

Hallituksen kokouspalkkiot

Myös esim. Hallituksen kokouspalkkioiden osalta on voinut mennä virheellisesti tieto, että ilmoitettu tulo on vakuutusten alaista tulolajikohtaisella poikkeustilanteella, mikäli asetukset ohjelmassa eivät ole olleet kohdallaan. Lisätietoa saat tästä postauksesta. Tämänkin voi tarkistaa lähetettyjen ilmoitusten esikatselusta Lähetyserät -välilehdeltä. Tieto näkyy tulolajin alapuolella.

Tapaturmavakuutuksen poikkeustilanteen korjaaminen, mitätöinti ja uudelleenlähetys

Mikäli havaitset tilanteen, että palkkatietoilmoituksilla on mennyt tapaturmavakuutuksen työsuhdetason poikkeustilanne virheellisesti, korjaus voidaan tehdä tämän ohjeen mukaisesti joko massana palkkakausittain tai palkansaajittain.

 1. Lisää henkilöillle Työsuhteet -välilehdellä Ei tapaturmavakuutuspoikkeusta -valinta kaikkiin työsuhteisiin, joista tieto on ilmoitettu virheellisesti ja poikkeustilanne halutaan korjata.
 2. Siirry Palkkatietoilmoitus tulorekisteriin -websovellukseen Lähetyserät-välilehdelle. Hae joku viime vuoden palkkakauden hyväksytty palkkatietoilmoituserä ja tarkista esikatselusta, onko ilmoituksilla mennyt poikkeustilanne 4 virheellisesti.
 3. Jos näin on tapahtunut voidaan kaikki yhden palkkakauden ilmoitukset mitätöidä painamalla rivin lopusta Mitätöi-painiketta. Toiminto luo ja lähettää mitätöinnit kaikille sen palkkakauden hyväksytyille ilmoituksille.
 4. Mikäli palkkakaudella on mukana ilmoituksia, joita ei haluta mitätöidä (esim. jos mukana on ollut yrittäjien palkkoja, joissa ilmoitus on mennyt oikein) tulee Henkilö-välilehdellä luoda mitätöintiversiot yksitellen kaikille niille palkkakauden palkkatietoilmoituksille, jotka halutaan mitätöidä. Jos jostain ilmoituksesta on epähuomiossa luotu mitötintiversio, jota ei haluta lähettää, voidaan se poistaa oikean alareunan poisto -painikkeella. Mitätöinnit lähetetään Tulorekisteriin painamalla vasemmalla alhaalla olevaa Lähetä-painiketta. Painikkeen yläpuolella näkyy ilmoitukset, jotka ovat lähetyserässä lähdössä. Tarkista ennen lähetystä, että lähetyserässä ovat mukana tarvittavat ilmoitukset. Muodosta lähetettävät mitätöintierät aina per palkkakausi. 
 5. Odota, että mitätöinnit hyväksytään.
 6. Siirry takaisin Lähetyserät-välilehdelle ja paina hyväksytyn mitätöintierän vierestä Tee uudelleen -painiketta. Toiminto luo uudet ilmoitusversiot kaikista kyseisen palkkakauden mitätöidyistä ilmoituksista.
 7. Siirry Lista-välilehdelle ja tarkista, että kaikki ilmoitusversiot ovat lähetyskelpoisia (vihreinä) ja siirry Henkilö-välilehdelle ja paina Lähetä uudet/korvaavat ilmoitukset -painiketta. Tarkista ensin, että painikkeen yläpuolella on kaikki ne palkkatietoilmoitukset, jotka halutaan lähettää. 
 8. Lähettämisen jälkeen siirry Lähetyserät-välilehdelle ja paina Näytä xml -painiketta, josta voidaan tarkistaa, että ilmoituksilla ei näy enää Vakuutuspoikkeukset-tietoa tapaturmavakuutuksen osalta (poikkeustilanne 4).
 9. Odota, että lähetyserä on hyväksytysti ilmoitettu Tulorekisteriin.
 10. Toistetaan kohdat 2.-10. muille virheellisesti ilmoitetuille palkkakausille.

Huom! Mitätöinnit ja uudet ilmoitukset on lähetettävä saman työpäivän sisällä, niin että yhden palkkakauden uusintalähetyksen hyväksyntä ehditään saamaan samana työpäivänä kun sen palkkakauden mitätöinti on lähetetty, jottei mitätöityyn ilmoitukseen liittyvä maksu ehdi palautua ja uudelle maksulle muodostua viivästysseuraamuksia. Erityisesti, jos korjausajo asettuu kuukauden 15.-20. päivien välille, on erittäin tärkeää, että uusi ilmoitus tehdään mahdollisimman pian mitätöinnin jälkeen (heti), koska tänä ajankohtana Tulorekisterissä ajetaan kriittisiä ajoja ilmoituksiin liittyen.

Muutos työsuhteen perustamisen oletusvalintaan Fivaldissa

Tulemme muuttamaan ohjelman toimintaa siten, että uusien työsuhteiden perustamisvaiheessa Ei tapaturmapoikkeusta -valinta on oletuksena päällä. Eli jatkossa valinta tulee ottaa pois, mikäli kyseessä on esim. yrittäjä, kun uusi työsuhde perustetaan. Mikäli asetukset on laitettu kuntoon siten, että ilman tuota valintaakaan ei tule tapaturmapoikkeusta, ei valinnan oleminen päällä haittaa mitään.