peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

KORJATTU: On Premises Gatewayn antama aiheeton virheilmoitus

tekijä Sami Soinila (Päivitetty ‎06-05-2020 08:25 tekijä Olli Hietala VISMA )

KORJATTU 14.09.2018 klo. 8:35

Aiheetonta virheilmoitusta ei enää tule.

 

PÄIVITETTY 11.9.2018 klo.10:14

Maksuaineistot muodostuvat virheestä huolimatta normaalisti eli maksuaineistoja voi silti lähettää normaalisti pankkiin vaikka muunnospalvelun testaus antaakin virheilmoitusta.

 

Alkuperäinen tiedote 10.9.2018:

Maksuaineistojen muodostus ei onnistu tällä hetkellä. 

 

Vikaa tutkitaan ja se pyritään korjaamaan mahdollisimman pian! Pahoittelemme viasta aiheutuvaa haittaa!

 

-Visma Sovellustuki

12 Kommentit
CONTRIBUTOR *
tekijä Niina Tuominen

Tuleeko tänne ilmoitus kun taas toimii?

tekijä Sami Soinila

Moi,

Kun tilanne on korjattu niin ilmoitamme siitä täällä.

 

-Visma Sovellustuki

CONTRIBUTOR **
tekijä Maija Jussila

Tää Gateway on muutenkin ihan törppö ratkaisu. Mihin sitä tarvitaan? Meillä on IBANit ja Bicit ohjelmassa, niin mitä muuntoa siihen tarvitaan. Jos ne syöttää käsin suoraan pankkiohjelmaan, niin mitään muuntoa ei ole, eikä tule. Onpahan yksi vikaantumis- ja rahastuskohede lisää!! Milloinkahan tästä päästään eroon? Ja milloinkahan aineistoon saadaan että KAIKKI iban muotoiset tilinumerot menevät sepa-maksuina, riippumatta mihin maahan menevät? Ärsyttää kun ei voi lähettää samassa aineistossa.

tekijä Olli Hietala

Hei,

 

Kiitos palautteestasi. Visman ratkaisuna SEPA maksuaineistojen tuottamiseen (eli xml muotoinen maksuaineisto) oli luoda konversiopalvelu joka muuntaa vanhan mallisen aineiston tuohon pankkien haluamaan SEPA muotoon. Kyse ei ole siis pelkistä tilinumeroista jotka muutetaan IBANeiksi.

 

Tämä nyt tuleva virheilmoitus ei vaikuta maksuaineistojen muodostukseen vaan ne voi virheestä huolimatta muodostaa ja lähettää pankkiin.

 

Terveisin,

Olli, Visma Sovellustuki

CONTRIBUTOR *
tekijä petteri

Joopa joo,

kyllähän se oivallinen rahastuskeino on. Ohjelma tuottaa virheellistä/vanhaa ainestoa, joka sitten pusketaan pilveen ja käännetään vasta siellä nykystandardin mukaiseksi.

Yksi rikkoutuva lenkki ketjussa turhaan, paitsi toki ohjelmantoimittajan ansainnan kannalta.

Mutta minkäs teet.

CONTRIBUTOR **
tekijä Maija Jussila

Jaa, vai että voi muodostaa aineiston. Hukkasi koko polun. Ei tämän kanssa jaksa pelleillä. Nyt kun se on rikki, niin eikö sitä voi heittää romukoppaan koko gatewaytä ja tehdä siitä sellainen kuin sen pitäisi olla. Ärsyttää tuo aineistojen Norjaan lähettäminen.

CONTRIBUTOR **
tekijä Veijo Kujala

Hei !

 

Miten näin kriittinen palvelu voi olla rikki kolmatta päivää? Koskeeko häiriö vain Visman Suomessa olevia asiakkaita (tuhansia?) vai myös muita pohjoismaita?

 

Esim. palkkojen maksatusaineistoissa kulkeutuu henkilötietoja (nimi, sotu, ym.) Norjaan EU:n ulkopuolelle. Muistelen, että käyttöehdoissa Visma ei edes luvannut tuhota tietoja konversion jälkeen vaan pidätti itselleen oikeuden säilyttää tietoja "tilastointi ja tutkimuskäyttöön tms.". Miten tämä sopii uusiin GDPR -vaatimuksiin?

 

Lisäksi tämä gateway palvelu muodostaa ssh-tunnelin meidän palomuurilla suojatusta sisäverkosta ip-osoitteeseen 193.75.92.25 (Oslo) lupia kysymättä ja pitää sitä auki 24/7 tai aina kun työasema on käynnissä. Vaikka konversiota ei edes käytettäisi kuin muutaman sekunnin ajan viikossa...

CHAMPION ***
tekijä Marko Koivuniemi

Kyse lienee jostain yllätävästä päivityksestä palvelinpuolella tai verkkolaitteissa, tai jossain jonka vuoksi palvelu ei onnistu kuittaamaan testisanomaa takaisin päin.  Toki olisi hyvä jos kaikki tiedonmurut kerrottaisiin. Vaikka viha/rakkaussuhde minullakin on gateway-palveluun (jota pitää välillä palvelimella potkia) niin näen kyllä etunakin sen että liikennöinti pankkin menee saman palvelun kautta sen sijaan että jokainen sovellus toteuttaisi omansa. Näin muutokset ja päivitykset kriittisiin asioihin hoituvat kerralla ilman että käyttäjät joutuvat asentamaan joka koneelle päivityksiä kiireen kera.

Itse odotan ennemmin sitä päivää kun Monipankin voi heivata kuuseen.

Malttia arvoisat asiakkaat - eiköhän Vismalla huhkita hiki hatussa tämän asian parissa.

CONTRIBUTOR *
tekijä Niina Tuominen

Itse juuri maksoin palkkoja ja aineiston muodostaminen toimi ihan normaalisti mutta ohjelma sanoi ettei saa muodostettua yhteyttä. Loi aineiston normaalisti ja menin pankkiohjelmalla hakemaan normaalisti aineiston ja laitoin maksuun. Että pystyy tekemään vaikka ohjelmisto herjaa.

CONTRIBUTOR *
tekijä petteri

Ihan pakko kommentoida vielä kriittisyyteen ja Visman ansaintalogiikkaan.

 

Toi pilvessä käyttäminenhän vain konvertoi vanhan (väärän) mallisen aineiston pankkien nykystandardin mukaiseksi. Aineiston lähetyksen pankkiin voi sitten toteuttaa kuten kukin haluaa; Visman maksullisilla palveluilla tai muiden maksullisilla tai maksuttomilla. Siihen ei gatewayta tarvita.

 

Nova on tullut hankittua joskus ja oikein ylläpidolla. Ylläpito tarkoittaa ohjelmiston ylläpitoa eli kun lakiin, standardiin tai muuhun kriittiseen toimintaan ohjaavaan speksiin tulee muutoksia, ohjelmatoimittaja päivittää ohjelman vastaamaan päivän tarvetta. Vismassa ajateltiin toisin.

 

Siirtämällä aineisto korjattavaksi pilveen pakotettuna Visma kerää aika muhkean katteen, itse ohjelmiston ollessa rikki (ylläpidon palvelulupaus ei toteudu). Visman ratkaisussa puhutaan hienosti SEPA aineiston tuottamisesta jne.. – tuossa kuitenkin muodostetaan ihan yksinkertainen tiedosto hakemalla tieto SQL tauluista ja kirjoittamalla siitä ko. standardin aineistokuvauksen mukainen tiedosto – ei todellakaan mitään rakettitiedettä.

 

Ainoa looginen peruste on liiketaloudellinen: tällä mallilla saadaan vaikkapa parin sadan euron ka. tulolla x 100k asiakkaita vuosituottoa puhtaana muhevat 20M. Hyvät ystävät: se on 20 miljoonaa euroa tekemättä mitään. Kateellinen tuolle neronleimaukselle pitää olla, tuskin kukaan vaihtaa ohjelmatoimittajaa muutaman satasen takia tai vie oikeuteen kohtuuttomana.

 

Isossa maailmassa joku väkertäisi jo joukkokannetta tms….

 

Mutta juu, onhan näissä ohjelmissa paljon hyvääkin 😃

 

Kiitos & anteeksi

 

ps. sama pakotettu kurvi sopisi myös hienosti verkkolaskun muodostukseen (Visman ratkaisuna Finvoice XMLYZYRK laskuaineiston muodostamiseen on luoda konversiopalvelu joka muuntaa…)

CONTRIBUTOR **
tekijä Mattitaneli

Tervehdys,

 

En näistä ohjelmointizydeemeistä juurikaan mitään ymmärrä, ohjelmistoa käytän vaan epämääräisen onnistuneesti. Mutta tuo yo. petterin kommentti laittaa miettimään, että onko asia todellakin noin. Mielestäni olisi hyvä jos Vismalta joku ottaisi tähän kantaa ja korjaisi jos asia ei näin ole.

 

tekijä Heikki Kotimäki

 

Hei,

 

Täällä on keskusteltu vilkkaasti Visman pankkiliikenneratkaisusta valitettavan liikennöintiongelman herättämänä. Ongelma paljastui pian lieväksi, eli ohjelman antama virheilmoitus oli turha; pankkiliikenne toimi normaalisti. Tämähän ilmoitettiin täällä heti tiistaiaamuna.

 

Virheilmoituksen antoi Gateway-palvelu, jolla luodaan turvallinen kahdensuuntainen yhteys asiakkaan oman ympäristön ja Visman pilvipalvelujen välillä. Gateway-palvelu ei tee mitään aineistokonversioita, eikä liikennöi suoraan pankkien kanssa.

 

Visma.net AutoPay-palvelu on Visman SEPA:n vaatima keskitetty ratkaisu pankkiaineistojen käsittelyyn sekä pankkien kanssa liikennöintiin. Vismalla on useita ohjelmia, jotka lähettävät erilaisia maksuja pankkeihin ja noutavat tiliotteita, viitelistoja sekä tapahtuma- ja saldotietoja.

 

SEPA-ratkaisuna oli jo aikanaan huomattavasti tehokkaampaa ja laadullisesti järkevämpää keskittää tekeminen ja osaaminen yhteiseen maksuliikennepalveluun, kuin toteuttaa samat ominaisuudet jokaiseen ohjelmaan. Käytämme omissa tuotteissamme Visman omia sanomamuotoja, jotka muunnamme pankkikohtaisiksi sanomiksi konversiopalvelussa. Koska SEPA-standardista on valitettavasti runsaasti pankkikohtaisia poikkeuksia, ja pankkien palveluihin tulee jatkuvasti muutoksia, eristimme nämä eroavaisuudet ja muutokset Visma.net AutoPayhin, jolloin Visman yli kahteenkymmeneen pankkipalveluja vaativiin ohjelmistoihin ei tarvitse tehdä muutoksia. Seikka, jonka Marko Koivuniemi jo tuolla totesikin. Muun muassa näistä syistä palvelu on varsin edullinen kilpaileviin ohjelmistoihin nähden. Lisäksi se on transaktionlaskutustavaltaan reilu: Maksat vain käytöstä.

 

Visma.net AutoPay palvelua voi halutessaan käyttää pelkästään maksusanomien konvertointiin pankkikohtaiseksi aineistoksi ja lähettää maksusanomat pankkiin jollain muulla ohjelmistolla. Tässä kuviossa joutuu silloin maksamaan myös toisesta pankkiliikenneohjelmistosta.

 

Parempi vaihtoehto on toki käyttää Visma.net AutoPay -palvelua sekä sanomien pankkiin lähettämiseen että tiliraportoinnin noutoon. Sen lisäksi, että Visma.net AutoPayssä on yhteydet kaikkiin Suomessa toimiviin maksupankkeihin, on siinä myös yhteys jo nyt Norjan ja Ruotsin isompiin pankkeihin ja tulossa on yhteydet myös Tanskan ja Hollannin pankkeihin. Kassanhallinta voidaan siis keskittää Suomeen, vaikka maksut kulkevat esim. Ruotsin sisällä. Tämä on nimenomaan keskitetyn pankkipalvelun etu.

 

Kun pankkiliikenne hoidetaan kokonaan Visma.net AutoPayllä, on Gateway-yhteyden oltava jatkuvasti päällä, koska maksujen lähetyksen jälkeen haetaan maksupalautteet ja öisin pankista ladataan tiliraportointiaineistot.

 

Viestiketjussa kysyttiin myös, miten GDPR-suhtautuu henkilötietojen lähettämiseen Norjaan. Tietosuoja-asetus ei ota kantaa siihen, missä maassa tietoja käsitellään, vaan pääpaino on, että jokaisen henkilötiedot käsitellään turvallisesti ja luottamuksella. Lisätietoja tästä on täältä Communityssä kunkin tuotteen omalla sivuilta sekä Visman Trust Center -sivustolla. Kannattaa myös huomioida, että yleisesti ottaen aika harva pilvessä oleva palvelu on fyysisesti Suomessa (esim. Danske Bankin palvelimet ovat Tanskassa) ja riskien hallinnan kannalta niitä on usein hajautettu myös moneen maahan. Kirjanpitolaki asettaa joitain rajoitteita missä maassa kirjanpitoaineistoja voi säilyttää, mutta tässäkin alueena on EU:n sijasta ETA-talousalue, johon myös Norja kuuluu.