Mijn Communities
Help

Afschriftregel met valutaverschillen

02-11-2018 16:19
  • 4 Antwoorden
  • 2 kudos
  • 4467 Weergaven

Vraag

 Ik betaal mijn inkoopfacturen in vreemde valuta buiten Visma.net en bij het verwerken van de banktransacties (afschriftregels) ontstaat een valutaverschil. Op welke manier kan ik dit het beste afboeken?

Antwoord

 De inkoopfactuur is geboekt in het venster Inkoopfacturen waarbij een afwijkende valuta is toegepast (GBP) met een koers van 1.50 en een valutabedrag van 100,- GBP. De waarde van deze inkoopfactuur vertegenwoordigt op moment van boeken daardoor 150,- EUR

inkoopGBP.png

In het venster Afschriftregels verwerken is een uitgave zichtbaar van 140,- EUR. De inkoopfactuur wordt gematcht met deze afschriftregel en door vervolgens de juiste koers vast te leggen in deze transactie, in dit voorbeeld dus 1.40, kan Visma.net het valutaverschil automatisch berekenen. Door het vastleggen van deze koers ontstaat het valutaverschil van 10,- die bij het verwerken van de afschriftregels automatisch geboekt wordt op de rekening valutaverschillen.  

AfschriftregelValutakoers.png

In de journaalpost als gevolg van deze transactie is de extra boeking op de rekening Valutaverschillen voor een bedrag van 10,- zichtbaar.

JournaalpostValutaverschillen.png

De rekening die gebruikt moet worden voor het afboeken van de valutaverschillen kan worden geconfigureerd in het venster Valuta’s.

valutas.png

Opmerkingen
door Petra de Mol - eServiceware (Bijgewerkt ‎06-11-2018 09:09 door sanderdercksen VISMA )

Mooie workarround Sander, dank je wel.
Vraagje nog wel: waarom kan VIsma.net de valutakoers niet zelf ophalen in die bankregel cq. berekenen? (tenslotte weet VN dat de openstaande post 100 NOK is en dat er 140 euro is betaald, ofwel 1,40 de koers is..... dat zou handwerk besparen.


Rolf Bloemendaal
CONTRIBUTOR ***
door Rolf Bloemendaal

Als er meerdere facturen tegelijk betaald worden, moet je per regel ook de koers aangeven bij het afboeken van de bank.

Zou ook wel handig zijn dat de koers bijvoorbeeld in het bovenste deel van het scherm ingevuld kan worden, of dat de koers van de voorgaande regel genomen wordt (al kan je dan weer niet kiezen voor "documenten ophalen").

door sanderdercksen

Visma.net kan inderdaad de actuele dagkoersen (spot koersen) ophalen (instelling in de valuta voorkeuren); echter de koers die de bank hanteert bij de betaling van een factuur in vreemde valuta zal over het algemeen afwijken van de SPOT koers.

Het automatisch berekenen van de koers op basis van wat daadwerkelijk betaald is kan alleen werken indien je ervan uitgaat dat het volledige factuurbedrag betaald wordt. In het geval van een deelbetaling zou het restant dan onterecht afgeboekt worden als een valutaverschil. Daarnaast zou een eventueel verschil naast een valutaverschil ook betrekking kunnen hebben op een betalingsverschil die je apart wilt afboeken. 

 

Op dit moment wordt gewerkt aan de mogelijkheid om een afschriftregel te kunnen splitsen; hiermee onstaat de mogelijkheid om bijvoorbeeld een verschilbedrag te splitsen, zodat dit naar een andere grootboekrekening afgeboekt kan worden.

Met deze mogelijkheid in gedachten is het mogelijk om wel gebruik te maken van de SPOT valutakoersen die Visma.net zelf ophaalt in de afschriftregels. Een eventueel verschil wat dan ontstaan kan dan eenvoudig worden gesplitst en afgeboekt naar de rekening bankkosten. Op die manier kun je valutaverschillen en de kosten die een bank berekent voor valuta-transacties nog beter scheiden.

 

 

 

door Petra de Mol - eServiceware

Dat is inderdaad natuurlijk ook mogelijk (deelbetalingen etc). Maar mooi als er vanwege de focus op het bankboek de mogelijkheid komt om regel te splitsen. Kijk er naar uit.

Medewerkers