annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 
Mijn Communities

(bijgewerkt door Mayron Beudeker VISMA ‎17-01-2019 13:44 )
 • 1 Antwoorden
 • 1 kudos
 • 1225 Weergaven

Vraag

Hoe kan ik een jaarafsluiting maken?

Antwoord

Jaarafsluiting

De jaarafsluiting in Visma eAccounting bestaat uit twee stappen. Het aanmaken van een nieuw boekjaar (1) en het overboeken van het resultaat uit het oude boekjaar (2). Stap 2 hoeft niet direct na stap 1 te worden uitgevoerd.

 

Stap 1: Nieuw boekjaar aanmaken

 1. Kies Instellingen - Boekjaren en openingsbalans.
 2. Selecteer Nieuw boekjaar.
 3. Controleer de automatisch ingevoerde begin- en einddatum en kies Bewaar.

Een andere manier om een nieuw boekjaar aan te maken, is door een datum te gebruiken die in het nieuwe boekjaar valt, bijvoorbeeld als je een factuur of handmatig boekstuk maakt. Je krijgt dan een melding dat er nog geen boekjaar is voor de gekozen datum. Geef de begin- en einddatum op en kies Bewaar.

 

Let op: De lijst van grootboekrekeningen (Instellingen - Rekeningschema) wordt nu ook voor dit nieuwe jaar aangemaakt. Dit zijn dezelfde rekeningen als in het vorig boekjaar. Als je een nieuwe rekening aanmaakt, zorg er dan voor dat je het juiste boekjaar selecteert.

 

Stap 2: Resultaat overboeken

Als alle mutaties in het vorige boekjaar zijn ingevoerd en gecontroleerd, dan kan het resultaat worden overgeboekt.

 

 1. Kies Boekhouden - Boekstukken - Nieuw boekstuk.
 2. Voer bij Datum de datum van vandaag in.
 3. Kies Resultaat boekjaar als boekingssjabloon.
 4. Kies Bewaar.

Visma eAccounting Standaard berekent zelf welke bedragen moeten worden gebruikt. Ook de juiste datum wordt door Visma eAccounting Standaard ingevoerd. De boekingssjabloon die wordt gebruikt, vind je terug via Instellingen - Boekingssjablonen. Daar kan je de rekeningen aanpassen die in de boeking moeten worden gebruikt. Rekeningen die kunnen worden gekozen, moeten van het rekeningtype Resultaat boekjaar of Overige reserve zijn.

 

Let op: Mochten er toch nog mutaties plaatsvinden die het resultaat beïnvloeden, dan kan deze stap worden herhaald.

 

Er zijn twee hulpmiddelen om je bij de jaarafsluiting te helpen.

 

Om te controleren of de administratie klaar is om te worden afgesloten, kan je de 'Checklist jaarafsluiting' gebruiken. Na het controleren van de administratie kan je periodes of het hele boekjaar blokkeren om verdere wijzigingen te voorkomen.

 

Checklist jaarafsluiting

Om een boekjaar te kunnen afsluiten, moeten alle mutaties volledig zijn verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan nog niet verwerkte bankmutaties of BTW-aangiften. Zijn alle inkoopfacturen geboekt? Om je te helpen bij het controleren van de administratie heeft Visma eAccounting een 'Checklist jaarafsluiting'. Hierin staan de boekhoudkundige controles beschreven die je, zo nodig, samen met je boekhouder of accountant kunt uitvoeren.

 

 1. Kies Boekhouding - Checklist jaarafsluiting.
 2. Doorloop de stappen en markeer de stappen die je hebt voltooid.

Let op: Het is niet verplicht om de checklist te doorlopen. Houd er daarnaast rekening mee dat niet elke stap in deze checklist op elk bedrijf van toepassing is.

 

Periodes en het boekjaar blokkeren

Na het controleren van de administratie kan je ervoor kiezen om periodes of het hele boekjaar te blokkeren.

 

Periodes blokkeren

Boekjaar blokkeren

 

Let op: Het is niet verplicht om periodes te blokkeren. Het is een hulpmiddel om te voorkomen dat er (al dan niet per ongeluk) toch nog transacties in het afgesloten boekjaar worden ingevoerd.

Opmerkingen
CHAMPION *

Is er een mogelijkheid rekeningen in dit Resultaat boekjaar boekingssjabloon toe te voegen (prive opnamen en stortingen)?