annuller
Viser resultater for 
Søg i stedet efter 
Mente du: 
Mine områder

Log på eller tilmeld dig som ny bruger

for automatisk at få relevante områder

Kontoplan, oversigt

28-01-2014 24:31
  • 0 Svar
  • 0 ros
  • 696 Visninger
Dine indtægter og udgifter skal bogføres på forskellige konti, således at det er muligt at se, fx hvad du har tjent penge på, hvad du har brugt penge på, hvor meget skal der afregnes i moms osv.

Kontoplanen er en liste med alle de konti, der anvendes i regnskabet. Du kan selv fjerne og tilføje konti, alt efter dit behov.

Kontoplanen bør organiseres således, at du nemt og hurtigt kan trække de tal ud, der kræves iht. regnskabs- og skattelovgivningen. Desuden bør du også tænke på, hvad du selv har brug for ift. at analysere økonomien i din virksomhed.

Det er vigtigt fra starten at få opstillet en god kontoplan som passer til din virksomhedstype og det kan være en god ide at få hjælp fra en revisor/bogføringskyndig til dette.

Der er ingen regler for, hvordan konti skal nummereres, men det er en god ide at organisere kontoplanen i de samme sektioner, som et regnskab:

 

DRIFT

Indtægter

  Alle driftskonti til kontering af indtægter (fx varesalg osv.)

Udgifter

  Alle driftskonti til kontering af udgifter (fx varekøb, kontorartikler osv.)

STATUS

Aktiver

  Alle statuskonti der viser aktiver/værdier (fx penge i bank og pengekasse osv.)

Passiver

  Alle statuskonti, der viser passiver/gæld (fx moms, ubetalte regninger osv.)

 

Det gør overblikket bedre, og det gør det nemt at lægge konti i de forskellige sektioner sammen og få beregnet dine samlede indtægter og udgifter.

 

Resultat og balance og Årsregnskab
Kontoplanens opbygning og de enkelte kontis egenskaber bestemmer, hvordan rapporterne Resultat og balance og Årsregnskab kommer til at se ud.

 

Afdelinger
Du kan inddele dine konti i afdelinger, hvilket giver dig mulighed for at få fx resultatopgørelser, momsspecifikation og kontokort opgjort og udskrevet afdelingsvis.

 

Redigering af kontoplanen efter påbegyndt bogføring
Du kan ændre i kontoplanen, efter at du har påbegyndt din bogføring, dog kan du ikke ændre kontonummer på en konto, der allerede indeholder posteringer.

 

Du kan godt ændre kontoens navn, men det er normalt ikke nogen god ide, fordi den samme konto så vil optræde med to forskellige navne på udskrifter før og efter ændringen.