Mijn Communities
Help

Update: Afkeuring SEPA-betalingen door Rabobank en BNG

20-03-2024 15:53 (Bijgewerkt op 21-03-2024)
  • 16 Antwoorden
  • 1 kudos
  • 2123 Weergaven

Betaalvereniging Nederland heeft op hun website het onderstaande gepubliceerd:

 

Vanaf 17 maart 2024 komt de SEPA XML versie 2019 (pain.001.001.09) beschikbaar. Deze nieuwe versie komt, in ieder geval voorlopig, naast de huidige versie (pain.001.001.03) van 2009. De nieuwe versie biedt enkele nieuwe mogelijkheden  waarvan gestructureerde adresinformatie de belangrijkste is.

De nieuwe SEPA XML versie 2019 komt voort uit Europese regelgeving en verdere standaardisering van het betalingsverkeer. Banken zullen de oude 2009 versie in ieder geval nog blijven ondersteunen tot 22 november 2025. Daarna kunnen banken eventueel besluiten om de XML versie 2009 uit te faseren. Uw bank zal u tijdig informeren als dat het geval is.

 

Nogmaals neem bij een afgekeurde betaalopdracht contact op met je huisbank.

 

- - - - - - - - - -

 

Sinds 20 maart 2024 melden klanten die Rabobank of Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) als huisbank hebben, dat betalingen onverwacht worden afgekeurd. 

Dit betreft in elk geval voor adresgegevens waarvoor geen landencode (Country) is aangeleverd.  Tot op heden is dit gegeven voor SEPA betalingen niet verplicht. 

Rabobank en BNG werken met prioriteit aan een wijziging van de controles.  

Het advies is om direct contact met de huisbank te nemen over de voortgang van de herstel actie en de mogelijke vervolgstappen. De huisbank kan aangeven of een nieuw betaalbestand moet worden aanleveren of dat het oorspronkelijke betaalbestand alsnog kan worden verwerkt.

(Klanten met huisbank Commerzbank kunnen soortgelijke problemen ervaren.)

Voortgang wordt via updates in deze publicatie bekend gemaakt.   

Opmerkingen
RoyRamdin
CONTRIBUTOR **
door RoyRamdin

Wanneer is er een oplossing voorzien? Vanmiddag kwam ik er zelf ook hierachter. Geen communicatie vanuit Rabobank en Raet hierover in een vroeg stadium zodat er rekening gehouden kon worden hoe de uitbetalingen van de salarissen in te regelen. De salarissen moeten namelijk morgen al uitbetaald worden. Hoe kunnen wij dit nu oplossen? Graag een oplossing vandaag nog of morgenochtend!!

RobZuethof
CHAMPION ***
door RobZuethof

@JackMeijs   Over welke adresgegevens hebben we het hier? Werknemer of werkgever? 

 

RoyRamdin
CONTRIBUTOR **
door RoyRamdin

Gisteren aan het eind van de dag heeft Rabobank het probleem voorlopig opgelost. Men had de SEPA bestanden in 1e instantie afgekeurd omdat er vanuit Rabobank aangegeven werd dat er een landcode geregistreerd dient te worden. Hierover zijn Rabobank en Raet in gesprek zoals Jack Meijs aangaf. Ik hoop dat Rabobank en Raet het probleem binnen korte tijd opgelost hebben zodat er bij de eerst volgende salarisrun weer niet hetzelfde euvel zich gaat voordoen. 

JH_Luijten
VISMA
door JH_Luijten

@RoyRamdin Het probleem is veroorzaakt doordat de genoemde banken eenzijdig controles aan hun proces hebben toegevoegd. Naar aanleiding van klantaanvragen hebben wij contact met hen opgenomen. Zij hebben aangegeven dat klanten die problemen ondervinden rechtstreeks contact met hun moeten opnemen en dat zij ondertussen voor een spoedige oplossing zorgdragen. Verder staat Visma | Raet hier volledig buiten.

JackMeijs
VISMA
door JackMeijs

@RobZuethof Voor zover bekend worden individuele betaalposten van werknemers afgekeurd op grond van incomplete adresgegevens van de  werknemer.  De bank keurt het gehele betaalbestand af als het veel betaalposten betreft.

RoyRamdin
CONTRIBUTOR **
door RoyRamdin

@RobZuethof , ook als er slechts 1 betaalpost in de batch zit, zoals de loonheffing.  Dan wordt deze ook afgekeurd. Dit heb ik gisteren al ondervonden. Gelukkig is alles nu wel door de Rabobank hersteld.

 

RobZuethof
CHAMPION ***
door RobZuethof

@JH_Luijten @RoyRamdin   Moeten wij nu nog contact opnemen met de Rabo, of is het voor alle klanten opgelost cq hersteld??

ArnolddeBruijn
CONTRIBUTOR *
door ArnolddeBruijn

Wat wordt er precies afgekeurd dan. Ligt het aan de betaler of aan de ontvangende kant. En waar kunnen we deze code dan invullen /aanvullen.

RobZuethof
CHAMPION ***
door RobZuethof

@JH_Luijten @JackMeijs   Hoe komen wij er nu achter dat het ook voor ons geldt? 

OP de dag van uitbetaling ws en dan moeten we nog contact zoeken met de Rabo om het op te lossen.

Neem wel aan dat jullie samen met de banken dit voor de toekomst gaan oplossen.

RoyRamdin
CONTRIBUTOR **
door RoyRamdin

@RobZuethof, ik weet niet of Rabobank dit voor alle klanten heeft opgelost of dat zij de samenstelling van het controle proces naar de oude situatie hebben terug gezet? Wellicht is het dan wel handig om contact met Rabobank op te nemen zodat jullie ook weten wat voor handeling zij nu gedaan hebben.

RobZuethof
CHAMPION ***
door RobZuethof

Wij gaan er wel achteraan. Wil er niet op de betaaldatum pas achterkomen

 

JH_Luijten
VISMA
door JH_Luijten

@RobZuethof In Betaalmanager kan je achterhalen of je betaalbestand is afgekeurd. Helaas ontvangen wij niet van elke bank een response bericht. Voor klanten met Rabobank, Bank Nederlandse Gemeenten en Commerzbank is het advies om contact met hun op te nemen. Verder staat Visma | Raet hier volledig buiten.

Ingrid Develing1
CONTRIBUTOR *
door Ingrid Develing1

Goedemiddag.

Wij hebben contact gehad met Rabobank en die stelt de vraag of RAET van PAIN formaat is gewijzigd.  Kunnen jullie daar antwoord op geven

JH_Luijten
VISMA
door JH_Luijten

@Ingrid Develing1 Wij ondersteunen momenteel zowel de response berichten pain.002.001.10.xsd en pain.002.001.03.xsd. Deze zijn/ worden ook succesvol verwerkt.

RobZuethof
CHAMPION ***
door RobZuethof

@JH_Luijten  waar kan ik dat zien in betaalmanager of het afgekeurd is. Ik zie alleen status verzonden

JH_Luijten
VISMA
door JH_Luijten

@RobZuethof Na afkeuring van een betaalopdracht wijzigt de status van "Verzonden" naar "Afgekeurd". Let op: We zijn hiervoor afhankelijk van de aanlevering van een response bericht.