peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
Suosikit

Kirjaudu sisään

Kirjaudu sisään tai luo uusi käyttäjä voidaksesi lisätä alueita suosikkeihisi

Apu
Highlighted

Maahantuonnin arvonlisäveron käsittely Econetissa

Millä tavalla maahantuonnin arvonlisävero käsitellään Econetissa jotta se saadaan tulostettua veroilmoitukseen oma-aloitteisista veroista?

10VASTAUSTA10
Highlighted

Vastaus: Maahantuonnin arvonlisäveron käsittely Econetissa

(updated by Riitta Peltoniemi VISMA ‎16-03-2018 09:07 )

1.1.2018 jälkeen, mikäli yrityksessänne on Maahantuontia EU:n ulkopuolelta, arvonlisäveroilmoituksella tiedot täytyy ilmoittaa uusissa kentissä 304 (veron määrä) ja 310 (veron peruste). Econetistä löytyy uudet Tililuokat, joihin kirjaamalla tiedot nousevat ilmoitukselle oikein.


Maahantuonnin arvonlisävero saadaan nousemaan veroilmoitukselle oma-aloitteisista veroista seuraavilla määrityksillä:


1. Perusta tili/tilejä esim. kopioimalla 0% tuonti-tili, mutta antamalla Tililuokka 2 määritykseksi ALV:n mukaan jonkun seuraavista, riippuen ALV:sta:
TILILUOKKA 2 = 'Maahantuonti 24%'
TILILUOKKA 2 = 'Maahantuonti 14%'
TILILUOKKA 2 = 'Maahantuonti 10%'
TILILUOKKA 2 = 'Maahantuonti ALV ei vähkelp'

Maahantuonti1.pngMaahantuonti2.png
2. Paikassa Asetukset | Kirjanpidon asetukset | Raporttien määritykset muuta tiedoston nimeen ”18” ennen pistettä. Esim. Alvkkn.eco muutetaan Alvkkn18.eco.

Maahantuonti3.jpg

3. Alla Maahantuonnin EU:n ulkopuolisille ostotileille tehdyt kirjausesimerkit:

  MaahantuonninKirjausEsimerkki.png
4. Oma-aloitteisten verojen ilmoituksella veron peruste nousee kenttään 310 ja veron määrä ALV:n mukaan nousee kenttään 304. Jos vero on vähennyskelpoista, ohjelma vähentää automaattisesti sen kentässä 307.

Maahantuonti4.jpg

Highlighted
CONTRIBUTOR *

Vastaus: Maahantuonnin arvonlisäveron käsittely Econetissa

hei,

kirjanpidosta ei löydy uusia tililuokkia maahantuonnin arvonlisävero varten

tv,

antero

Highlighted

Vastaus: Maahantuonnin arvonlisäveron käsittely Econetissa

Hei,

Mikäli "Maahantuonti 24%" tietoa ei löydy Tililuokka 2 valintalistalta (sekä vanha että uusi), niin voit tallentaa tiedon suoraan Tililuokka 2 -kenttään. Maahantuonnin alv nousee alv-raporteille sen jälkeen kun "Maahantuonti 24%" on tallennettu Tililuokka 2 kenttiin sekä ohjeessa mainitut alv raporttimääritykset on otettu käyttöön.

 

Ystävällisin terveisin

Riitta

Highlighted
CONTRIBUTOR **

Vielä kysymys: Maahantuonnin arvonlisäveron käsittely Econetissa

En ole vielä tehnyt Econetiin ("pilviversio") alv-muutosta.
Miksi raportin nimi pitää muuttaa? Muun muassa Alvtyvi16.eco sisältää jo maahantuonnin tapahtumien huomioon ottamisen (tarkistin avaamalla ao. tiedoston editoriin).

Koska vastaanottamassamme maahantuonnin laskussa oleva loppusumma ei ole euroissa sama, kuin tullin maahantuonnin arvo, tulee ilmeisesti tehdä "netotuskirjaus". Tämä siksi, että alkuperäinen ostolasku ei sisällä muita (0%) tullausarvoon sisällytettäviä kuluja, jotka huolitsija laskuttaa, usein jälkeenpäin. Myöskään tullin käyttämä valuuttakurssi poikkeaa alkuperäisen ostolaskumme valuuttakurssista.
Sen lisäksi, että kirjaan alkuperäisen laskun maahantuonniksi (0%), kirjaan tullausarvon tilille "Maahantuonti 24%" -tilille (jotta tullausarvo tulee laskelmalle) ja uudestaan saman summan maahantuonnin tilille 0% (joka ei näy alv-laskelmassa). Siten tuloslaskelmassa näkyy vain "alkuperäinen" tuonnin arvo. Alv-laskelmalla näkyy tullausarvoon perustuva summa. Näinkö?

Highlighted

Vastaus: Vielä kysymys: Maahantuonnin arvonlisäveron käsittely Econetissa

(updated by Ville Viherto VISMA ‎07-02-2018 13:09 )

Hei!

Erittäin hyviä kysymyksiä, alla vastauksia ja muutama jatkokysymys:

1. Econetissä on olemassa sekä Alvtyvi.eco että Alvtyvi18.eco. Uusi Alvtyvi18.eco on suositeltu raportti 2018 vuodesta eteenpäin, mutta Alvtyvi.eco:n pitäisi myöskin toimia, jos sitä ei vaihda. Raporteissa on pieniä eroja. Miksi sitten tehdä uusi raportti? olemme ajatelleet niin, että laajoissa verotus- tai lakimuutoksissa, jotka tulevat voimaan päivänä x, on parempi antaa käyttäjille vaihtoehto tehdä vielä vanhalla raportilla velvoitteensa niin kauan kuin saattavat tarvita. Econetissä on ollut tapana pitää uusi ja vanha raportti erillään.

 

2a. Jos esim. ostolasku olisi ollut 1000e 0% ja tullauspäätöksessä on 1250e, joka sisältää kuluja 250e. Tulevatko nämä kulut kuitenkin jossain vaiheessa laskulla ja sitä kautta kirjanpitoon? Haen siis sitä, että jos ei oteta kurssieroja huomioon, niin onko tullausarvo (lasku+kulut) lopulta sama kuin kirjanpidon arvo, vai onko tullausarvossa jotain kirjanpitoon kuulumattomia eroja?

 

2b. Jos ymmärsin oikein, niin alkuperäinen osto esim. 1000e olisi tullin kurssin mukaan vaikka 997e. Olisiko mahdollista (teidän tilanteessa) kysyä ohjeistaako verottaja käyttämään tullauspäätöksen kurssia, joista syntyy selkeä ero kirjanpidon ja ALV-ilmoituksella ilmoitettavan tiedon välillä?

 

Vastaavaa kysymystä tai käyttötapausta ei ole vielä tullut ilmi, joten vastauksesi auttavat meitä (ja muita käyttäjiä) kun kysymme vahvistusta verottajan ohjelmistotalopuolelta.

Highlighted
CONTRIBUTOR **

Vastaus jatkokysymykseen: Maahantuonnin arvonlisäveron käsittely Econetissa

1. Käytän jatkossa noita "vanhoja" alv-ilmoituspohjia, koska olemme lähiaikoina siirtymässä Visma.net-palveluun Econetin korvaajana. Ei kannattane tehdä muutoksia Econetiin, mutta itse asia on aiheellinen edelleen.
2. Verottaja pitää tullin tullausarvolaskelman maahantuontiarvoa ainoana oikeana, tämä opetetaan jo kauppaopistossa. Tätä olemme käyttäneet aiemminkin - huolitsijan laskun mukaisesti.
Vastaanotamme tavaralaskun usein päiviä ennen tavaran saapumista Suomeen, joten valuuttaeroa syntyy kyseisen päivän ja tullauspäivän (maahantulo) välillä. Lisäksi tulli käyttää SP:n "virallista" valuuttakurssia ja me oman pankkimme.
Tullausarvopäätöksessä ei ole erittelyä siitä, mitkä kulut sisältyvät tullausarvoon tavaran arvon lisäksi. Toisaalta aiemmin laskiessani huolitsijan "vanhanaikaisen" laskun sisältämiä kuluja, en pysty arvaamaan, mitä kuluja pitää ottaa huomioon. Käännyn ehkä huolitsijan puoleen tässä asiassa. Itse asiassa kulujen "erotus" on hyvin pieni, ja näin ollen veron osuus vielä pienempi. En pyri täydellisyyteen, joten noudatan edellä mainitun kysymykseni toimintatapaa.

Highlighted

Vastaus: Vastaus jatkokysymykseen: Maahantuonnin arvonlisäveron käsittely Econetissa

Tilanteessa, missä kirjanpito ja arvonlisäverotukselle haettavat tiedot eivät ole yhteneviä (esim. kirjanpidossa 100e pitäisi näkyä ilmoituksella 120e) syntyy kieltämättä tilanne, jossa kuvaamasi esimerkki on yksi tapa ratkaista:

"Sen lisäksi, että kirjaan alkuperäisen laskun maahantuonniksi (0%), kirjaan tullausarvon tilille "Maahantuonti 24%" -tilille (jotta tullausarvo tulee laskelmalle) ja uudestaan saman summan maahantuonnin tilille 0% (joka ei näy alv-laskelmassa). Siten tuloslaskelmassa näkyy vain "alkuperäinen" tuonnin arvo. Alv-laskelmalla näkyy tullausarvoon perustuva summa."

 

Toinen ohjelman vaihtoehto olisi kirjata kirjanpidosta eroava summa Maahantuonti 24% tilille (tullausarvon osuus, joka on suurempi/pienempi kuin kirjanpidossa). Kun ALV-ilmoitus on tehty, tämä osa kirjataan muistiolla pois, jolloin tulosvaikutus poistuu.

 

Kiitos vielä kommenteistasi, käytämme niitä hyödyksi kehityksessä, sillä tavoitetila on saada ALV-ilmoitus automatiikalla, ei muistioilla.

Highlighted
CONTRIBUTOR **

Selvennys jatkokysymykseen: Maahantuonnin arvonlisäveron käsittely Econetissa

Selvennyksenä vielä aiheeseen:
Joudumme kirjaamaan ao. tavaralaskun kirjanpitoon (ostoreskontraan) ja maksamaan sen, jotta saamme tavarantoimittajalta mm. konossementin, joka on vapautettu ("released") luovutettavaksi.
Tämä lasku, tiukasti säädöksiä ja mm. KILAn ohjeita noudattaen, pitäisi kirjata ennakkomaksuksi kirjanpitoon, ja vasta tullauspäätöksellä, pitkän ajan kuluttua, kirjata ostoksi, lisättynä tullausarvon erotuksella. Tämäkin aiheuttaa muistiotositteen... Lisäksi myöhemmin saapuva huolitsijan lasku, jossa on ao. "lisäyssummia", aiheuttaa päänvaivaa. Miten ne puolestaan kirjataan, jottei ostojen kokonaissumma vääristy? Taas ilmeisesti oikaiseva muistiotosite.
Ajallinen kohdistaminen on siis vaikeaa. Tällaisia kirjauksia teen käytännössä vain tilinpäätöstilanteessa.

Highlighted
CONTRIBUTOR *

Vastaus: Maahantuonnin arvonlisäveron käsittely Econetissa

(updated by Eija Isoaho ‎15-02-2018 12:54 )

Hei,

Miksi alv-raportille kohtaan 310 tulee summa miinusmerkkisenä?  Tilien tililuokat ovat tehty ohjeen mukaan.

Highlighted

Vastaus: Maahantuonnin arvonlisäveron käsittely Econetissa

Hei Eija,

Tarkistusraporteilla on siinä kohtaa virhe, eli kenttä 310 näkyy "-" merkillä:

asd.PNG

Virhe on kosmeettinen (vain tarkistusraporteilla), eli jos teet ALV-ilmoituksen tiedostoon, niin esikatselutaulukossa luku näkyy positiivisena ja menee verottajalle myös oikein.

 

Teemme parhaillaan korjausta tarkistusraporteille, jotta luvut näkyvät niissäkin oikein.