Minun alueeni
Apu

Vastikerahoituslaskelma erottaa

28-11-2022 08:54 (Päivitetty 16-03-2023)
 • 0 Vastaukset
 • 0 kehut
 • 359 Näytöt

Vastikerahoituslaskelma, eli jälkilaskelma voi erottaa eri syistä. Tässä käyttövinkissä kerromme eron löytämiseen käytettyjä yleisimpiä toimintaohjeita. 

 

 1. Vertaa tuloslaskelman lukuja vastikerahoituslaskelmaan ja etsi tuloslaskelman avulla syy vastikerahoituslaskelman erolle.
 2. Jos hoitotuotoista tai -kuluista puuttuu summa, tarkista onko tilikauden aikana perustettu uusi tili, jota ei ole kytketty vastikerahoituslaskelman tilipuitteelle. Tilin saa kytkettyä tilikartalla seuraavasti:
  • Etsi tili kakkostilipuitteella Kytkemättömät-ryhmästä.
  • Napsauta Siirrä tili -painiketta.
  • Napsauta vastikerahoituslaskelmalla sitä otsikkoriviä, jonka tiliryhmän alle haluat tilin siirtää.
 3. Tarkista, onko tilinpäätöksessä viety seuraavan vuoden lainanlyhennykset lyhytaikaisiin velkoihin vientilajilla 12, mutta takaisinsiirto eri vientilajilla. Takaisinsiirron tositteella tulee siis käyttää samaa vientilajia 12.
 4. Mikäli ero löytyy aktivoiduista hankinnoista, korjaa tarvittaessa niille taseeseen kirjatuille tapahtumille, jotka tulisi näkyä tässä kohtaa, vientilaji 1.
 5. Jos edellisten tilikausien hoitovastikejäämä ei ole siirtynyt seuraavalle tilikaudelle oikein, on tilikauden viimeinen kuukausi todennäköisesti suljettu ennen tilinpäätösraporttien tulostamista. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, kun tilikaudelle on tehty muutoksia tilinpäätöksen jälkeen, eikä raportteja ole käyty tulostamassa uudelleen ennen kausien sulkemista. Tarkempi ohjeistus on luettavissa tämän käyttövinkin liitteistä, pikaohje puolestaan alta:
  • Siirry Kirjanpidon ylävalikosta Kirjanpito > Tilikaudet ja avaa viimeiset kaudet Avaa kausi -painikkeella.
  • Siirry Fivaldi webin Taloushallinto-valikosta Kirjanpidon raporteille ja avaa Tilipuitelaskelma 1 -raportti.
  • Valitse kausirajaukseksi koko edellinen tilikausi (esim. 202101-202112) ja valitse Tilipuite-kohtaan vastikerahoituslaskelman tilipuite.
  • Tulosta raportti.

 

Vastikerahoituslaskelman erotus voi johtua myös vastikerahoituslaskelman tilipuitteen kaavamäärittelyistä. Näitä tilanteita tulee tutkia tapauskohtaisesti, joten olethan tarvittaessa yhteydessä sovellustukeen.

 

Herättikö käyttövinkki kysymyksiä tai etkö päässyt sen avulla eteenpäin? Autamme mielellämme! Voit tehdä aloituksen aiheesta Keskustelut-osiossa tai olla yhteydessä sovellustukeemme.

Sinulla ei ole yhtään suosikkia valittuna.