Alv-vähennyksen kirjaaminen osittain arvonlisäverovelvollisessa yhtiössä

tekijä Riitta Peltoniemi

Kuinka saan kirjattua alv-vähennyksen osittain arvonlisäverollisessa yhtiössä?  

1 VASTAUS1
Accepted solution
Riitta Peltoniemi
VISMA

tekijä Riitta Peltoniemi (Päivitetty ‎30-11-2021 13:57 tekijä Riitta Peltoniemi VISMA )

Alv-kirjaustapa brutto

Mikäli alv:n kirjaustapa on brutto niin osittain alv vähennys on mahdollista tehdä kahdella tapaa, joko alv-määrityksille tai seurantakohteille. Jakoprosentin määrittäminen suoraan alv-määrityksiin on yksinkertaisin keino silloin, kun kaikista ostoista vähennetään jakoprosentin mukainen määrä. 
 
Mikäli kaikista ostoista vähennetään aina sama määrä niin yksinkertaisin tapa on määritellä jakoprosentti suoraan alv-määritykselle Jakoprosentti -kenttään. Silloin alvittomat kulut kirjataan esim. nelinumeroisille tileille ja alvilliset kulut viisinumeroisille tileille.
 
Mikäli koko arvonlisävero 100 prosenttisesti vähennyskelpoinen, osa kuluista käyttää jakoprosenttia ja osa ei ole ollenkaan arvonlisäveron alaista kulua. Silloin tehdään seurantakohteille jakoprosentit. Tililuokan voi tehdä yhteistilikartalle (jos yhtiö on kytketty yhteistilikarttaan, määriteltynä pienillä kirjaimille, jotta tulee valittavaksi), jolloin se on käytössä kaikilla yhteistilikarttaan liitetyillä yhtiöillä.

Visma Talentista löytyy osittain arvonlisäverollisuuteen hyvä ohjevideo "Alvillisen kiinteistön bruttokäsittely ja kausiveroilmoitus", jossa noin 11 minuutin kohdalla aletaan käydä näitä kahta eri tapaa läpi. Jakoprosentit voi siis löytyä jommasta kummasta, riippuen kumpaan ne on syötetty. Toki suositus on, että käytetään yhtä tapaa. 

Huom! Sama alv-käsittely tulee olla määriteltynä läpi koko ohjelman, eli jos on esim. bruttokirjaustapa käytössä:

1. Vaatii arvonlisäverossa bruttokäsittelyyn perustuvat alv-määrityksen
2. Mikäli  ostolaskujen kierrätys ja ostoreskontra ovat käytössä, niin ostoreskontran perustiedoissa oltava alv-käsittely brutto
3. Tositesyötön perustiedoissa valitaan alv jakoprosentti sk-kohteen takaa bruttolaskennassa -optio

Alla vielä kuvalliset ohjeet Alv-jakoprosenttien määrityksiin silloin kun alv-jakoprosentit otetaan käyttöön seurantakohteen avulla:

 

1) Kirjanpito | Tositesyötön perustiedot, määrittele täppä Alv-jakoprosentit sk-kohteen takaa -kohtaan:​

TositesyötönPerustiedot.png


2) Tilikartta, Tililuokan voi tehdä yhteistilikartalle (jos yhtiö on kytketty yhteistilikarttaan, määriteltynä pienillä kirjaimille, jotta tulee valittavaksi), jolloin se on käytössä kaikilla yhteistilikarttaan liitetyillä yhtiöillä. Huom! luokka tulee olla pienillä kirjaimilla:
TililuokkaALVJako.png

3) Omaan tilikartaan lisätään uusi seurantakohdetaso "ALV-jako" ja jokaiselle eri alv-jakoprosentille lisätään oma rivinsä​:

Seurantakohde.png

Tämän jälkeen ostolaskun alv-jako voidaan tehdä kohdistamalla ostolasku oikealle "ALV-jako" seurantakohteelle.

 

Alv-kirjaustapa netto 

Mikäli alv-kirjaustapa on netto, niin silloin alv-määrityksiin on luotava oma alv-määritys ja tallennettava jakoprosentti esim. jos alv-vähennys on 50 % niin silloin jakoprosenttiksi tallennetaan 50. 

ALV-määritys.png