Minun alueeni
Apu

Käyttäjätunnuksen muuttaminen tai poistaminen

tekijä Niklas Merikallio (Päivitetty ‎25-04-2022 14:28 tekijä Jenni Syrjämäki VISMA )

Miten tulee toimia, kun käyttäjätunnus halutaan vaihtaa toiselle henkilölle?

 

Meiltä lähtee käyttäjä ja tämän tilalle tulee uusi käyttäjä. Miten saan poistettua käyttäjän ja lisättyä tilalle uuden?

3 VASTAUSTA3
Accepted solution
Niklas Merikallio
VISMA

tekijä Niklas Merikallio (Päivitetty ‎25-04-2022 14:51 tekijä Jenni Syrjämäki VISMA )

Käyttäjätunnuksen poistamisessa huomioitavia asioita

 

Oikeudet Palvelunhallinnassa
Kun olet poistamassa käyttäjätunnusta ja kyseessä on pääkäyttäjätunnus, ennen poistamista tulee tarkistaa, että jokaisessa ko. Fivaldi-ympäristön yrityksessä on vähintään yksi muukin pääkäyttäjätunnus (eli tunnus, jolla on oikeus Palvelunhallintaan). Ks. alempaa vinkki oikeuksien kopioimiseen.

 

Käyttäjän korvaus kierrätysryhmissä
Tarkista, että poistettava käyttäjätunnus ei ole mukana kierrätysryhmissä. Tarvittaessa korvaa kyseinen käyttäjä siellä. Tämän voi tehdä Sovellusikkunassa Ostot | Kierrätysryhmät valitsemalla ensin haluamasi kierrätysryhmän askel ja sen jälkeen haetaan nuolialas-painikkeen kautta korvaava käyttäjätunnus ko. askeleelle (tämän voi tehdä myös silloin, kun käyttäjätunnus on jo poistettu ja uusi luotu tilalle).

 

Arkiston raporttiajojen käyttäjän vaihtaminen

Jos arkisto on käynnistetty aikanaan poistettavan käyttäjän toimesta, muuta raporttiajojen käyttäjä joksikin toiseksi. Raporttiajojen massamuutos tehdään Fivaldi webissä: Valitse oikealta ylhäältä Ratas-painike | Raporttiajot | Valitse listasta aktiiviseksi (ruksaamalla vasemmassa reunassa olevat valintalaatikot) kaikki sellaiset ajot, joiden kohdalla Kohde-sarakkeessa lukee "Arkistoon" (tai ne ajot, joiden kohdalla on Käyttäjä-sarakkeessa ko. poistettava käyttäjä) | valitse oikealta ylhäältä Muuta ajoja. Valitse raporttiajoille uusi käyttäjätunnus (jolla on riittävästi oikeuksia raporttien ajoon) ja tallenna. Tarkista vielä muutaman päivän päästä, että ajot ovat onnistuneet.

 

Arkiston aineistoajojen käyttäjän vaihtaminen

Mikäli poistettava käyttäjätunnus on käynnistänyt arkistoinnin esim. palkanlaskennan osalta, tulee uuden käyttäjän käydä tallentamassa omakseen myös aineistoajot. Tämä tehdään hieman poikkeavalla tavalla raporttiajoihin verrattuna: Siirry Fivaldi Webin puolelta Arkisto | Perustiedot | Aineistot. Käy läpi jokainen käyttämäsi aineisto ja paina "Tallenna". Voit halutessasi muuttaa Voimassa alkaen -kenttää menneisyyteen, jolloin myös tuo muutos tallentuu (samalla näet, että Tallenna-painikkeen painaminen varmasti rekisteröityi). Tallentamisen yhteydessä Fivaldiin tallentuu tieto uudesta aineistojen käyttäjätunnuksesta.

 

Vinkki oikeuksien kopioimiseen poistettavalta käyttäjältä uudelle käyttäjälle

 

Mikäli poistettavalta käyttäjätunnukselta halutaan kopioida oikeudet uudelle käyttäjälle, niin valitettavasti oikeuksien kopiointi suoraan käyttäjätunnukselta toiselle ei ole mahdollista. Käyttäjätunnuksen oikeudet on kuitenkin mahdollista kopioida käyttäjäryhmälle, johon halutut tunnukset voidaan sitten liittää mukaan. Tällöin oikeudet tulevat käyttäjälle kyseisen ryhmän kautta. Näin saadaan helpoiten kaikki tarvittavat oikeudet uudelle käyttäjälle. Asiaa käsitellään tarkemmin Palvelunhallinnan käsikirjassa sivulta 41 alkaen.

 

Käyttäjätunnuksen poistaminen

 

Käyttäjätunnus poistetaan Palvelunhallinnassa valitsemalla ensin poistettava käyttäjä ja sen jälkeen klikkaamalla Poista käyttäjä -painiketta. Poistettu käyttäjätunnus näkyy jatkossa yhä raporteilla (esim. tiedot ostolaskujen hyväksymisistä eivät poistu).

 

JenniSyrjmki_1-1650887241079.png

Tiina Reunanen
CONTRIBUTOR ***

Tähän yksi kommentti ja samalla kehitysehdotus.

Poistamisessa huomioitavia asioita kohdassa kaksi kehotetaan tarkistamaan, missä yrityksissä tunnus on ostolaskujen kierrätysryhmissä. Tämä on tilitoimistolla lähes mahdoton tehtävä, kun asiakkaita on useita satoja ja käyttöoikeudet pääsääntöisesti annetaan tilitoimiston käyttäjille kaikille eikä yrityskohtaisesti. Tämän tiedon hankkimista varten pitää saada raportti, jossa on vähintäänkin lueteltuna ne yritykset, joiden kierrätysryhmissä käyttäjätunnus esiintyy. Parasta tietenkin olisi, että tunnusta poistettaessa ohjelma poistaisi sen automaattisesti kaikkien yriytysten kierrätysryhmistä ja huomauttaisi samalla, että kierrätysryhmään pitää laittaa uusi käyttäjätunnus.

Hei Tiina!

 

Kiitos viestistäsi, laitetaan tuo kehitysehdotus eteenpäin meidän tuotehallintaan. 

 

 

Sinulla ei ole yhtään suosikkia valittuna.