Minun alueeni
Apu

Lainaosuuslakennan täsmäytys Kirjanpitoon

tekijä Inka Karlsson

Mitä toimenpiteitä pitäisi tehdä kuun vaihteessa/tilinpäätöksessä Lainaosuuslaskennassa? Miten tarkistan, että Vastikerahoituslaskelman rahoitusjäämät täsmäävät Lainaosuuslaskentaan?

1 VASTAUS1
Accepted solution
Inka Karlsson
VISMA

tekijä Inka Karlsson (Päivitetty ‎15-03-2022 11:32 tekijä Jenni Syrjämäki VISMA )

Jos Lainaosuuslaskennasta siirretään tapahtumat Kirjanpitoon (Lainojen perustiedoissa on valinta ”Tapahtumat kirjanpitoon” päällä), voidaan vastikerahotuslaskelma ja lainaosuuslaskenta täsmäyttää joko kuukausittain tai viimeistään tilinpäätökseen.

 

Sulje Lainaosuuslaskennan kaudet siihen kauteen asti, miltä ajanjaksolta vastikerahoituslaskelma tulostetaan, koska korkokirjaukset nousevat vastikerahoituslaskelmaan Kirjanpidosta ja Lainaosuuslaskennan kausien sulkeminen tekee vasta korkokirjaustositteet Kirjanpitoon.

 

Tulosta vastikerahoituslaskelma (tilipuitelaskelma 1) ja tarkista, että rahoitusjäämä (yli- tai alijäämä lainalle) täsmää Lainaosuuslaskelmaan. 

 

Tarkista lainakohtaisesti, että kaikkien lainojen yli-/alijäämät yhteensä vastaa vastikerahoituslaskelman ”SIIRTYVÄ PÄÄOMAVASTIKEJÄÄMÄ” -kohdassa olevaa saldoa (eli kirjanpidossa olevat luvut vastaavat Lainaosuuslaskelmassa olevia tietoja):

InkaKarlsson_0-1636616526861.png

 

Mikäli tapahtumia ei viedä Lainaosuuslaskennasta automaattisesti FIvaldin kirjanpitoon, tulee lainaosuuslaskelmassa olevat tiedot niin ikään täsmäyttää, mutta korkokirjaukset tehdään Kirjanpidossa eikä Lainaosuuslaskennassa tarvitse käsitellä kausienhallintaa.

 

Mikäli vastikerahotuslaskelma erottaa, voit etsiä eroon johtavia syitä tämän postauksen mukaisesti.

Sinulla ei ole yhtään suosikkia valittuna.