peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

Miksi tulos ja tase erottaa?

tekijä Inkeri Mansikka-aho (Päivitetty ‎22-12-2020 12:48 tekijä Ainomari Karhu VISMA )

Tulos ja tase ei täsmää. Löysin tilin, joka on kytkemättömissä tileissä tilikartassa. Kuinka kytkemättömän tilin voi kytkeä tilikarttaan? Mitä tarkoittaa “Taseen ja tuloslaskelman tulos kauden lopussa eroaa!”?

1 VASTAUS1
Accepted solution
Inkeri Mansikka-aho
VISMA

tekijä Inkeri Mansikka-aho (Päivitetty ‎17-03-2021 07:44 tekijä Ainomari Karhu VISMA )

“Taseen ja tuloslaskelman tulos kauden lopussa eroaa!” ilmoitus tarkoittaa sitä, että kirjanpito ei syystä tai toisesta täsmää.

 

Tuloslaskelman tuloksessa ohjelma laskee sisäänrakennettujen laskentakaavojen avulla tuloksen tuloslaskelman tileillä olevien tapahtumien mukaan. Taseessa tilikauden tuloksen laskentakaava käyttää sekä tuloksen, että taseen tilejä ja tästä syystä ohjelma ilmoittaa, että tuloslaskelman ja taseen tilikauden tulokset eroavat, jos ohjelmassa on erottavia tositteita.

 

Kun tositelajien debet- ja kredit-puolet täsmäävät, niin kirjanpito täsmää, eikä herjaa pitäisi enää tulla.

 

Tarkista seuraavat asiat:

1. Täsmäävätkö raportit avointen vuosien uudelleenlaskennan jälkeen? 
Uudelleenlaskenta tehdään Kirjanpito-toiminnon ylävalikosta Kirjanpito | Tilikaudet, sitten vielä uudelleen ylävalikosta Kirjanpito | Uudelleenlaske avoimet vuodet.

2. Onko tilikartassa kytkemättömiä tilejä? 
Kytkemättömien tilien kytkeminen tapahtuu seuraavasti:

  • Avaa Tilikartta ja aktivoi “Kytkemättömät tilit”
  • Paina hiiren oikealla “Kytke kaikki kytkemättömät” tai “Kytke kytkemätön tili” tilanteestasi riippuen. Toiminto siirtää tilin tai tilit automaattisesti tilinumeron perusteella tilipuitteessa oikeaan kohtaan.

3. Löytyykö eroava tosite Kirjanpidon Tositteiden selailu -välilehden Hae eroava -toiminnolla? Käy kaikki tositelajit läpi, kun käytät tuota toimintoa.

Jos eroa ei näiden ohjeiden avulla löydy, kannattaa seuraavaksi kääntyä konsulttimme puoleen palvelutilauslomakkeen kautta. Tase ja tuloslaskelma eron yksityiskohtaisempi läpikäynti  ei kuulu ylläpito- ja tukipalvelun piiriin.

 

Katso myös, miten toimia kun voitto tai tappio ei kirjaudu oikein.