Minun alueeni
Apu

Miksi välitili ei täsmää?

tekijä Inkeri Mansikka-aho

Miksi välitili ei täsmää?

1 VASTAUS1
Accepted solution
Inkeri Mansikka-aho
VISMA

tekijä Inkeri Mansikka-aho (Päivitetty ‎03-11-2021 13:13 tekijä Marjo Vaittinen VISMA )

Täsmäytystyön voi tehdä esimerkiksi Kirjanpidon Tilitapahtumat-välilehdellä, jossa voi tarkistaa, että välitilin saldo on tiliotteella tehtyjen kirjausten jälkeen 0,00. Kun Tilitapahtumissa siis valitaan kyseinen välitili, pitäisi siellä näkyä kahden tositelajin kirjauksia jotka tiliotteen asetuksista riippuen kumoavat toisensa joko päivittäin tai kuukausittain: Maksut näkyvät kirjattuina välitilille myynnissä Suoritukset- ja ostoissa Maksut-tositelajeilla, ja välitililtä pois tiliotteiden tositelajeilla. Kirjanpidon Tilitapahtumat-välilehdellä pitää siis välitiliä tarkastellessa näkyä kaksi tositelajia jotka kumoavat toisensa ja täten loppusaldo on 0,00.

 

Yleensä kun välitili heittää, puuttuu jomman kumman edellämainitun kirjauksen vastapari. Tarkista siis esimerkiksi, puuttuuko tiliotteelta kuittaava kirjaus, eli ettei tiliotteella ole kirjattu maksu jollekin muulle tilille kuin välitilille. Ostoissa yksi vaihtoehto on myös sellainen, että maksukirjausta ei löydy, eli tarkista tällöin onko maksuerä hyväksytty Ostoreskontran Maksatuksessa tämän postauksen mukaisesti tai onko Ostoreskontran Tiliote-välilehdellä näkyvän kuittauksen päiväys virheellinen. 

 

Ensin pitää siis selvittää missä kuussa heitto on alkanut ja miksi. Etsinnän avuksi voi tulostaa pääkirjan pelkästään välitilistä siltä kuukaudelta jolta heitto on alkanut. Raportilta nähdään mistä ero johtuu. Kun päästään kiinni minä päivänä heitto tulee, katsotaan läpi kyseinen tiliote, jonne summa on kirjattu.

 

Jos eroa ei näiden ohjeiden avulla löydy, kannattaa seuraavaksi kääntyä konsulttimme puoleen palvelutilauslomakkeen kautta. Kirjausten läpikäynti ja niiden oikeellisuuden tarkistaminen eivät kuulu ylläpito- ja tukipalvelun piiriin.

Sinulla ei ole yhtään suosikkia valittuna.