peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

Miksi vastikerahoituslaskelma erottaa

tekijä Mirjami Luostari

Miksi jälkilaskelma erottaa? Edellisten tilikausien hoitovastikejäämä ei siirry oikein seuraavalle tilikaudelle.

1 VASTAUS1
Accepted solution
VISMA

tekijä Mirjami Luostari (Päivitetty ‎04-03-2020 10:46 tekijä Inka Karlsson VISMA )

 

1) Jos esimerkiksi hoitotuotoista tai -kuluista puuttuu joku summa, voi se johtua siitä, että tilikauden aikana on perustettu uusi tili ja sitä ei ole kytketty vastikerahoituslaskelman tilipuitteelle. Tili tulee käydä kytkemässä siis myös Vastikerahoituslaskelman tilipuitteelle etsimällä tili tilipuitteella Kytkemättömät -ryhmästä, valita Siirrä tili -painiketta ja klikata sen jälkeen otsikkoriviä, minkä tiliryhmän alle tili halutaan siirtää.

 

2) Tilanne voi myös johtua siitä, että tilinpäätöksessä on tehty seuraavan vuoden lainanlyhennykset lyhytaikaisiin velkoihin vientilajilla 12, ja takaisinsiirto on tehty eri vientilajilla. Tarkista, että takaisinsiirron tositteella onkäytetty samaa vientilajia 12.

 

3) Ongelma voi johtua myös vastikerahoituslaskelma -tilipuitteen kaavamäärittelyistä. Näitä tilanteita tulee tutkia tapauskohtaisesti. Olethan tarvittaessa yhteydessä sovellustukeen. 

 

4) Jos edellisten tilikausien hoitovastikejäämä ei siirry oikein seuraavalle tilikaudelle, jälkilaskelman erottaminen johtuu pääsääntöisesti siitä, että tilikauden viimeinen kuukausi suljetaan ennen tilinpäätösraporttien tulostusta. Tilanne voi syntyä myös siinä tapauksessa, että tilikaudelle tehdään muutoksia tilinpäätöksen jälkeen, eikä raporttia ole käyty tulostamassa uudelleen ennen kausien sulkemista. Pikaohje tähän korjaukseen on seuraava:

 

- Avaa kirjanpidon viimeiset kaudet Kirjanpidon yläpalkista Kirjanpito | Tilikaudet "Avaa kausi"-painikkeesta.
- Mene sitten raporttitulostimeen ja etsi sieltä "Tilipuitelaskelma 1".
- Laita rajaukseksi koko edellinen tilikausi (esim. 201601-201612) ja valitse Tilipuite-kohtaan Vastikerahoituslaskelma.

- Oikea työjärjestys on siis seuraava:

 

1. Pidä tilikauden viimeinen kuukausi auki kunnes kaikki raportit on tulostettu.
2. Tulosta tasekirja, kun tilinpäätös on valmis.
3. Sulje tilikauden viimeinen kausi vasta ihan viimeisenä.

 

Liitteenä tarkempi ohjeistus.