Miksi vuokralaisen erääntyneet maksut nousevat isännöitsijäntodistukselle

tekijä Jenni Syrjämäki

Vuokralaisen erääntyneet maksut nousevat isännöitsijäntodistukselle, vaikkei niiden pitäisi. Miten toimia, kun ainoastaan osakkaan rästien halutaan näkyvän isännöitsijäntodistuksella?

1 VASTAUS1
Accepted solution
Jenni Syrjämäki
VISMA

tekijä Jenni Syrjämäki

Tässä on käytetty esimerkkinä tilannetta, jossa vuokralaisen erääntyneiden autopaikkamaksujen ei haluta nousevan isännöitsijäntodistukselle, mutta osakkaan vastaavien rästien taas tulisi isännöitsijäntodistuksella näkyä.

 

Fivaldissa on mahdollisuus luoda kaksi erilaista isännöitsijäntodistusta: isännöitsijäntodistus ja isännöitsijäntodistus vuokrausta varten. Maksulajit-rekisterissä pystyy kunkin maksulajin kohdalla määrittelemään, nouseeko kyseinen maksulaji kummallekin isännöitsijätodistukselle, vain toiselle vai ei kummallekaan. Tämä tapahtuu siten, että klikataan ensin haluttu maksulaji listalta aktiiviseksi, ja sen jälkeen Isännöitsijäntodistus-kohtaan laitetaan täppä, jos halutaan, että kyseinen maksulaji näkyy sillä isännöitsijäntodistuksella, joka on sillä hetkellä Isännöitsijäntodistus-valikossa valittuna. Kyseisen kohdan avulla pystytään valita kumpaankin isännöitsijäntodistusvaihtoehtoon oma määrityksensä:

 

JenniSyrjmki_0-1632732786825.png

 

Ongelman kiertämiseen on kaksi vaihtoehtoa:

 

  1. Perustetaan kaksi erillistä autopaikka-maksulajia, joista toista käytetään ainoastaan vuokralaisilla ja toista ainoastaan osakkailla. Vuokralaisten autopaikka-maksulajilta otetaan yllä mainittu "Isännöitsijäntodistukselle"-valinta pois päältä, jolloin kyseinen tieto ei nouse isännötsijäntodistukselle.
  2. Jos käytetään vain yhtä autopaikka-maksulajia, voidaan Maksulajit-rekisterissä ottaa kyseisen maksulajin kohdalta ”Isännöitsijäntodistukselle”-valinta pois päältä ennen isännöitsijäntodistuksen tulostamista.

Vinkki: Jos käytetään vain yhtä autopaikka-maksulajia, voidaan isännöitsijäntodistus vaihtoehtoisesti tulostaa näytölle RTF-muotoon ja sitten poistaa esim. Wordissa kyseisestä tiedostosta manuaalisesti autopaikkaan liittyvät tiedot, jolloin valintaa ei tarvitse käydä erikseen poistamassa kyseiseltä maksulajilta.