Minun alueeni
Apu

Minireskontra | Kirjanpito

tekijä Ainomari Karhu

Mikä minireskontra on ja kuinka sitä käytetään?

1 VASTAUS1
Accepted solution
Ainomari Karhu
VISMA

tekijä Ainomari Karhu (Päivitetty ‎09-02-2022 15:52 tekijä Jenni Syrjämäki VISMA )

Mihin minireskontraa käytetään?

Minireskontra on tarkoitettu myynti- ja ostolaskujen kirjaamiseen sekä niiden suoritusten seurantaan, kun käytössä ei ole Visma Fivaldin Ostoreskontraa tai Myyntireskontraa. Lisätietoa minireskontran asetuksista löydät myös Kirjanpito-käsikirjasta ja Tilikartta-käsikirjasta.

Minireskontran käyttöönotto

Liikekirjurin tilikartasta löytyvät tilit 2873 (Ostovelat, minireskontra) ja 1702 (Myyntisaamiset, minireskontra), joita voidaan käyttää minireskontran kirjauksissa. Mikäli tällaisia tilejä ei löydy, vastaavat tilit voidaan perustaa tilikarttaan. Tilit otetaan minireskontran käyttöön valitsemalla tilikartassa minireskontratilille “Reskontratiedon kysyminen” -kohtaan alasvetovalikosta joko "Myyntireskontra" tai "Ostoreskontra" riippuen siitä, kummasta on tilistä on kyse. Ko. valintaa ei tule olla valittuna isojen reskontrien tileille.

Laskujen ja suoritusten/maksujen kirjaus

Kun minireskontran tilille kirjataan Kirjanpidossa tapahtuma, ohjelma avaa automaattisesti Minireskontra-ikkunan. Oletuksena ohjelma ehdottaa “Kirjataan lasku” tai “Kirjataan suoritus/maksu” riippuen siitä, tehdäänkö tilille debet- vai kredit-kirjausta ja kumpaan reskontraan tapahtumaa kirjataan. Valintaa voidaan tarvittaessa muuttaa avautuvassa pikkuikkunassa. Näin voidaan tehdä esim. siinä tapauksessa, kun kirjataan hyvityslaskua.

 

Kun kirjataan myynti- tai ostolaskua, valitaan Asiakas/Toimittaja-kentän kautta asiakas/toimittaja (tai luodaan siellä uusi asiakas/toimittaja). Voit valita asiakkaan/toimittajan painamalla näppäimistön Enter-painiketta. Tämän jälkeen annetaan laskun numero ja eräpäivä sekä hyväksytään lasku. Asiakkaan/toimittajan nimi ja laskunumero tulevat automaattisesti tiliöintirivin selitteeksi.

Kun kirjataan suoritusta/maksua minireskontran tilille, ohjelma avaa automaattisesti suorituskirjausta tehtäessä Minireskontra-ikkunan ja valitsee siellä ensimmäisen samaan summaan täsmäävän laskun. Valitse lasku, johon suoritus halutaan kohdistaa. Voit myös tehdä laskulle osasuorituksen, jolloin laskun loppusumma jää avoimeksi.

Minireskontran raportit

Voit seurata minireskontran avoimia laskuja Taloushallinto | Reskontra | Avoimet laskut (minireskontra) -raportista. Valitse Reskontra-valikosta, haluatko tulostaa myynti- vai ostoreskontran avoimet laskut. Voit myös tarkastella Tiliote (minireskontra) -raportin avulla kaikkia minireskontran tapahtumia.

Lisätietoa

Kirjanpidossa myynnin minireskontran kirjaukset näkyvät Tilitapahtumat-välilehdellä tositerivin lopusta joko L- tai S-merkinnällä riippuen siitä, onko kyseessä myyntilasku vai myyntilaskun suoritus. Ostojen minireskontran kirjaukset taas näkyvät joko O- tai M-merkinnällä riippuen siitä, onko kyseessä ostolasku vai ostolaskun maksu.

 

Mikäli lasku ja suoritus/maksu on kohdistettu väärin, peruminen onnistuu Tositteiden selailu -välilehdellä valitsemalla Kirjanpito | Poista tosite. Näin ohjelma poistaa koko tositteen ja sen voi kirjata ja kohdistaa uudelleen.

 

Minireskontran käyttöönottoon ja käyttöön on mahdollista tilata koulutusta täältä

Sinulla ei ole yhtään suosikkia valittuna.