Minun alueeni
Apu

Miten kirjaan avaavat saldot?

tekijä Inkeri Mansikka-aho (Päivitetty ‎22-03-2021 20:00 tekijä Inkeri Mansikka-aho VISMA )

Miten kirjaan avaavat viennit? Miten lisätään kirjanpidon alkusaldot? Miten syötän alkusaldot kirjanpitoon?

3 VASTAUSTA3
Accepted solution
Inkeri Mansikka-aho
VISMA

tekijä Inkeri Mansikka-aho (Päivitetty ‎28-10-2021 09:32 tekijä Inkeri Mansikka-aho VISMA )

Alkusaldot kirjataan kirjanpitoon tositteella tilikartasta ja toimialasta riippumatta.

 

Avaa kirjauksia varten tositelaji (esim. 99 Avaavat viennit) ja määritä Tositelajien käyttöönotossa tositelajille määritys Avaava saldo / veroton.

 

Syötä arvot tositteella edellisen vuoden ensimmäiselle kuukaudelle, jotta vertailuluvut ovat rinnalla koko vuoden ajan. Avaaviin saldoihin syötetään sekä tuloslakelman että taseen tilit, joten tositteen tulee täsmätä debet/kredit.

 

Kun tosite on kirjattu, suljetaan tilikauden kaikki kuukaudet ja tehdään tilinpäätös, jotta tulos kirjautuu seuraavan vuoden ensimmäiselle kuukaudelle (Huom. Kirjanpito | ylävalikosta Kirjanpito | Tositesyötön perustiedot, tulee olla määriteltynä Yrityskohtaisiin asetuksiin "Edellisten tilikausien voittovaratili") Ohjelma tekee tilinpäätöksen sille tositelajille, joka on valittu Tositesyötön perustiedot -ikkunassa (yleensä Automaattikirjaukset-tositelajille).

MauriB
CONTRIBUTOR ***

Miten menetellään jos aloitetaan kirjanpito kesken vuoden.

Fivaldiin on edelliselle vuodelle on jo kirjattu tase ja tulos sekä päätetty vuosi. Muodostuuko seuraavalle vuodelle ensimmäinen tosite jossa on alkusaldot ja miten tästä eteen päin.

Kirjataanko seuraavan (vuosi on kesken, tehty joulukuuhun asti toisessa ohjelmassa) olevan vuoden aluksi tase ja tuloslaskelma luvut.

tekijä Riitta Peltoniemi

Hei,

 

Kiitos kysymyksestä.

 

Jos esimerkiksi kirjanpito otetaan käyttöön 1.3.2020 niin syötetään ensin viimeksi päätetyn tilivuoden saldot ko. tilivuoden joko ensimmäiselle tai viimeiselle kaudelle (kirjataan ensimmäiselle kaudelle, jos vertailutiedot halutaan heti vuoden alusta raporteille tai jos ei ole tarvetta, voi laittaa tilivuoden viimeisellekin päivälle). Sen jälkeen suljetaan kaudet ja tehdään tilinpäätösajo.

 

Uuden tilivuoden tositteet voidaan syöttää joko kuukausi kerrallaan tai könttänä kaudelle 202002.  Riippuen taas siitä, halutaanko tiedot per kuukausi raporteille ja vertailutiedoiksi jatkoa ajatellen. Ne voidaan laittaa avaava saldo/veroton tyyppiselle tositelajille, mikäli näistä on alvit käsitelty tai sitten jollekin tavalliselle tositelajille. Jos laitetaan tavalliselle tositelajille, niin sitten tiedot nousevat esim. alv-ilmoituksille ja huolehdittava on, ettei alvia näistä käsitellä uudestaan.

Sinulla ei ole yhtään suosikkia valittuna.