Minun alueeni
Apu

Miten kirjataan tilinpäätöksessä marginaaliveron saaminen tai velka?

tekijä Inka Karlsson (Päivitetty ‎27-10-2021 12:55 tekijä Inka Karlsson VISMA )

Miten kirjataan tilinpäätöksessä marginaaliveron saaminen tai velka?

3 VASTAUSTA3
Accepted solution
Inka Karlsson
VISMA

tekijä Inka Karlsson (Päivitetty ‎10-03-2022 11:10 tekijä Inka Karlsson VISMA )

Kilan lausunnon mukaan "Mikäli tilikauden viimeisen kuukauden voittomarginaali on ollut positiivinen, syntyy arvonlisäverovelka, joka merkitään taseeseen. Jos voittomarginaali on ollut negatiivinen, syntyy laskennallinen arvonlisäverosaaminen, joka saadaan merkitä taseeseen, jos on ilmeistä, että tulevaisuudessa positiivisen voittomarginaalin johdosta syntyy veron tilittämisvelvollisuus."

 

Jos marginaaliverollinen kauppa osoittaa voittoa kuukauden lopussa, eli seurantatilin (esim. 2930) saldo on plussalla, tehdään marginaalisverollisen kaupan voiton kirjaus normaaliin tapaan ennen tilikauden päättymistä.


Mikäli seurantatili jää negatiiviseksi, ei Fivaldissa ole automatiikkaa marginaaliverosaatavan kirjaukseen liittyen, minkä vuoksi taseessa olevien marginaaliverotilien siirto vastattavaa-puolelta vastaavaa-puolelle tulee tehdä esimerkiksi muistiotositteella. Ennen seuraavan tilikauden ensimmäisen kuukauden kirjauksia tulee muistaa purkaa edellä tehty muistiotosite päinvastaisella kirjauksella, jolloin marginaaliveron laskenta jatkuu uudella tilikaudella oikein.

Käyttäjän vastuulla on aina tarkistaa Verohallinnon antama ajantasainen ohjeistus ja noudattaa niitä kirjauksissa. Suosittelemme myös varmistamaan kirjaustoimenpiteet omalta tilintarkastajaltanne, jotta kirjaukset menevät varmasti oikein.

 

Marginaaliveron käsittelystä Fivaldissa löytyy käsikirja tästä linkistä.

 

Tiina Reunanen
CONTRIBUTOR ***

Muuten hyvä, mutta noin menetellen kirjaus jää erottamaan eli lisäksi on kirjattava erotus marginaaliverosaatavaksi omalle tililleen. Ehkäpä nohevat käyttäjät ovat tämän osanneetkin jo päätellä, mutta lisäsinpä kommentin kuitenkin.

Kiitos huomiostasi Tiina ja mukavaa Joulunalusaikaa! 

Sinulla ei ole yhtään suosikkia valittuna.