Minun alueeni
Apu
Jonna Isomaa
VISMA

Miten lähetän pankin hylkäämään maksuerän uudelleen maksuun?

tekijä Jonna Isomaa (Päivitetty ‎02-06-2021 12:46 tekijä Jonna Isomaa VISMA )

Pankki on hylännyt maksuerän, ja erällä ollut maksu pitäisi lähettää uudelleen pankkiin. Miten poistan  maksuerän Ostoreskontran Maksatuksesta , jotta saan lähetettyä maksun uudestaan?

 

Miten maksuerä hylätään manuaalisesti?

1 VASTAUS1
Accepted solution
Jonna Isomaa
VISMA

tekijä Jonna Isomaa (Päivitetty ‎11-11-2022 14:16 tekijä Jenni Syrjämäki VISMA )

1. Jos pankista noudetaan ns. kolmannen asteen SEPA-palautteita Fivaldiin, pitäisi kyseisten maksujen hylkääntyä Nordean, OP:n ja Dansken kohdalla hylkäyspalautteen noudon yhteydessä automaattisesti. Tällöin hylättyihin maksuihin kohdistuvat laskut palautuvat automaattisesti uudelleen avoimiksi, ja niistä voidaan luoda Ostoreskontran Maksatuksessa uusi maksuerä normaalisti. Mikäli näin ei tapahdu, käy läpi tässä ohjeessa listatut asiat.

 

2. Jos taas A) SEPA-palautteita ei noudeta pankista Fivaldiin tai B) SEPA-palautteet noudetaan pankista, mutta edelläkuvattua hylkäysautomatiikkaa ei ole mahdollista käyttää (esim. jos käytössä on jokin muu pankki kuin Nordea, OP tai Danske Bank), on maksuerät käsiteltävä Maksatuksessa käsin:

 

SEPA-palautteiden käsittelyyn on tullut muutoksia vuonna 2018. Tämän muutoksen jälkeen hylättyä maksuaineistoa ei tule enää poistaa Fivaldin Pankkiyhteyden Siirtohistoriasta eikä Ostoreskontran Maksatuksesta, vaan erä tulee merkitä hylätyksi. Tämä tehdään Ostoreskontran Maksatuksessa klikkaamalla Erät-välilehdellä kyseistä maksuerää hiiren oikealla ja valitsemalla ensin "Hyväksy aineisto":

 

JenniSyrjmki_0-1668168131223.png

 

Vaihtoehtoisesti voidaan käsitellä myös useampi maksuerä samalla kertaa valitsemalla maksuerälistauksesta ruksilla kaikki halutut erät ja painamalla näkymän yläosan oikeasta reunasta "Hyväksy valitut" -painiketta:

 

JenniSyrjmki_2-1668168379605.png

 

Hyväksy maksatusaineisto -ikkunassa näkyy kullakin tapahtumarivillä "Tilan muutos" -kohdassa oletusvalintana vaihtoehto "Hyväksytään". Jos et halua muuttaa jonkin tapahtuman tilaa, muista vaihtaa sen tilalle alasvetovalikosta joko vaihtoehto “Ei muuteta” tai tyhjä kohta (huomioi, että kertaalleen asetettua tilaa ei ole Käsittele-painikkeen painamisen jälkeen mahdollista muuttaa uudelleen). Jos haluat hylätä tapahtuman, valitse sen kohdalle vaihtoehto "Hylätään/Poistetaan". Valitse lopuksi alhaalta "Käsittele":

 

JenniSyrjmki_1-1668168259693.png

 

Tämän toimenpiteen jälkeen hylätty ostolasku poistuu maksuerältä, ja on nostettavissa uudelle maksuerälle normaalisti. Samaa maksuerää ei siis tule lähettää pankkiin uudelleen, vaan hylätty erä on aina käsiteltävä Maksatuksessa hylätyksi, ja nostaa lasku(t) uudelle maksuerälle.

 

Edelläkuvatusta hylkäämisprosessista poiketaan ainoastaan lähetysvirheiden kohdalla, eli mikäli maksuerän lähetyksessä tulee esimerkiksi Technical Error -virhe. Näissä tilanteissa toistaiseksi ainoa tuettu tapa lähettää maksuaineisto uudelleen on merkata aineisto poistetuksi Pankkiyhteyden Siirtohistoriassa, poistaa maksuerä Ostoreskontran Maksatuksesta ja luoda sen jälkeen uusi maksuerä. Ennen uutta lähetystä suosittelemme kuitenkin varmistamaan pankista esimerkiksi SEPA-palautteet noutamalla, ettei maksuerä ole virheestä huolimatta mennyt perille pankkiin.

 

Mikäli maksuerä on merkitty virheellisesti hyväksytyksi, voi kuittauksen poistaa tässä ohjeessa kuvatulla tavalla. Tämän jälkeen lasku palautuu jälleen avoimeksi ja sen voi nostaa uudelle maksuerälle.

Sinulla ei ole yhtään suosikkia valittuna.