Minun alueeni
Apu

Miten määritellään palkkatapahtumalle TyEL alarajan alittavat ansiot?

tekijä Inka Karlsson (Päivitetty ‎07-10-2021 10:23 tekijä Marjo Vaittinen VISMA )

Miten määritellään henkilön palkkatapahtumille tiedot, mikäli ansiot jäävät alle TyEL-alarajan, jotta tiedot menevät oikein Tulorekisteriin?

 

Palkkatietoilmoitus jää virheeseen: "PIV0010 Työeläkevakuutus-tietoryhmä puuttuu ja se on pakollinen. The data group Earnings-related pension insurance is missing, and it is mandatory. /Report[3]/IncomeEarner/PensionInsurance "

1 VASTAUS1
Accepted solution
Inka Karlsson
VISMA

tekijä Inka Karlsson (Päivitetty ‎04-04-2022 14:32 tekijä Inka Karlsson VISMA )

Fivaldi huomioi alarajan vain raporteilla ja TyEL-ilmoituksessa, koska ohjelma ei voi tietää palkkalaskelman syöttövaiheessa, että onko tulossa lisää ansioita kyseiselle kuukaudelle.

Joissain tapauksissa voi tulla monta palkkalaskelmaa yhdelle kuukaudelle ja jos ansio ylittää kuukausirajan, niin silloin TyEL kuuluu pidättää kaikista. Eli palkkalaskelman syöttövaiheessa palkanlaskijan täytyy itse arvioida, että jääkö TyELin alainen kuukausikohtainen ansio rajan alle.

 

Vaihtoehto 1:

Poista TyEL-palkkalaji pois palkkalaskelmalta, jolloin TyEL:iä ei pidätetä palkkalaskelmalla ollenkaan. 

 

Vaihtoehto 2:

Tiedon voi korjata suoraan palkkatapahtuman TyEL-riville. Jos ansio ei mene yli kuukausikohtaisen rajan, niin nollaa käsin TyEL ja laita rasti Syöttö-kohtaan, minkä lisäksi tulee Lisätiedot -välilehdeltä tulee nollata työnantajan osuus tiliöinnissä vastaavalla tavalla. Muista tallentaa muutoksen jälkeen tapahtuma tallennus-painikkeella. 

 

InkaKarlsson_0-1649071915288.png

Mikäli saat Palkkatietoilmoituksen esikatselussa Henkilö -välilehdellä virheen "Vain yksi työeläkevakuutusnumero sallittu..", katso toimintaohjeet tästä postauksesta. 

 

Saman kuukauden aikana tuleekin toinen palkkakausi ja huomataan että alaraja ylittyykin

 Mikäli kyseiselle kuukaudelle tuleekin toinen palkkakausi ja tulee tilanne, että alaraja ylittyykin ja ensimmäiseltä palkkakaudelta olisi pitänyt pidättää TyEL ja sitä ei ole pidätetty toimitaan seuraavan ohjeen mukaisesti: 

 

Jos tulonsaajan vakuuttamisvelvollisuus on ilmoitettu virheellisesti tai olosuhde myöhemmin muuttuu, tiedot on korjattava mitätöimällä aiemmin annettu ilmoitus ja antamalla uusi ilmoitus. Tässä tapauksessa uusi ilmoitus täytyy siis antaa myös ensimmäiseltä palkanmaksukaudelta, koska olosuhde on muuttunut eikä aiemmin annettu Vakuuttamisen poikkeustilanteen tyyppi -tieto enää ole oikea.

Ensimmäisen palkanmaksukauden ilmoitus täytyy mitätöidä, minkä jälkeen ilmoitetaan uudella ilmoituksella muuttunut vakuuttamistieto (tieto työeläkevakuutuksesta, yhtiötunnus ja eläkejärjestelynumero). Jos tulonsaajalta ei ole peritty työntekijämaksuja, niitä ei ilmoiteta. Tulorekisteritietojen täytyy vastata todellisuutta, joten palkkatietoilmoitukset on tehtävä todellisten maksupäivien mukaisesti. Jos ensimmäisen palkanmaksukauden työntekijän osuus työeläkevakuutusmaksusta veloitetaan toisella palkanmaksukaudella, myös ilmoitus kohdistetaan toiselle palkanmaksukaudelle.

Toisen palkanmaksukauden palkkatietoilmoituksella ilmoitetaan koko peritty työeläkevakuutusmaksu (ja mahdollinen työttömyysvakuutusmaksu) toteutuneen mukaisesti.

Sinulla ei ole yhtään suosikkia valittuna.