TainaV
CONTRIBUTOR **

Palkkaennakko Fivaldissa ja tulorekisterissä

tekijä TainaV

Palkkaennakko on Fivaldissa palkkalajilla 5000 ja se on määritelty ryhmään vähennykset nettopalkasta. Tulorekisterissä se on kuitenkin lähtökohtaisesti rahapalkkaa ja samalla bruttopalkkaa:

"Palkkaennakosta tulee toimittaa ennakonpidätys ja maksaa sosiaalivakuutusmaksut palkkaennakon maksupäivänä. Kun ennakonpidätys on toimitettu ja sosiaalivakuutusmaksut maksettu, palkkaennakko vähennetään työntekijän bruttopalkasta varsinaisena palkanmaksupäivänä. Työnantaja tilittää ennakonpidätyksen ja sosiaalivakuutusmaksut maksujen keräämisestä vastaaville tahoille erillisten aikataulujen mukaan. Tulorekisteriin ilmoitettua palkkaennakkoa ei saa ilmoittaa tulorekisteriin uudelleen varsinaisena palkanmaksupäivänä". Malliyrityksestä kopioidussa tulorekisterissä palkkalaji on ryhmässä 201 Aikapalkka. Mikä olisi oikea parametrointi kyseiselle palkkalajille muilta osin, jotta se toimisi tulorekisterin tarkoittamalla tavalla Fivaldissa? Miten Fivaldin palkanlaskennassa on tarkoitus 1.1.2019 alkaen soveltaa palkkaennakkoa?

11 VASTAUSTA11
TainaV
CONTRIBUTOR **

tekijä TainaV

Kiitos Irma kommentista. Tarkoitin kyllä juuri tuota rahana maksettua palkkaennakkoa. Olen aivan varma, että sellaisia on jatkossakin ja palkanlaskijana niitä joudumme kirjaamaan ja käsittelemään. Tulorekisteristä huolimatta.

Accepted solution
Irma K
CONTRIBUTOR ***

tekijä Irma K

Käsittäisin, että jos jatkossa maksetaan ennakkoa, sen tulee olla ennakonpidätyksen ja sosiaalivakuutusten alaista bruttopalkkaa ja ennakon myöhempi vähentäminen tulee bruttopalkan vähennykseksi. Silloin siihen on turvallisinta ottaa palkkalaji joka on jo nyt määritelty tällaiseksi.  Tai muuttaa palkkalajin 5000 määrittelyt, sellaisenaan se ei voi mennä 201 tulolajille.

Accepted solution
Jemina Virtanen
CONTRIBUTOR **

tekijä Jemina Virtanen

Ratkaisimme täällä asian perustamalla rahapalkkoihin palkkalajit palkkaennakko ja selvyyden vuoksi palkkaennakon kuittaus (jossa valmiiksi määrässä -1) ja linkitys 201 aikapalkkaan, tiliöinti tulee taseeseen mutta laskee ennakon bruttopalkkaan ja kuittauksen vähennyksenä bruttopalkasta. Jos on jokin näppärämpi keino, ilmoitelkaa ihmeessä. Tämä oli mielestämme tavalliselle käyttäjälle helpoin tapa muuttaa asetuksia turvallisesti. Suosittelimme myös poistamaan palkkalajin 5000 jos mahdollista.

Irma K
CONTRIBUTOR ***

tekijä Irma K

Olen muussa yhteydessä kysynyt tulorekisterin neuvonnasta, että saako tulolajiin 201 aikapalkka, sisältyä miinusmerkkisiä rivejä ja sain vastauksen että ei saa. Siinä tapauksessa palkkaennakkoajattelu pitää muuttaa osapalkaksi. Esim. kuun puolivälissä maksetaan ennakonpidätyksen ja vakuutusmaksujen alainen osapalkka ja kuun lopussa loput palkasta. Aikaisemmin maksettua ei vähennettäsi missään vaiheessa.

Irma K
CONTRIBUTOR ***

tekijä Irma K

Testasin miinusriviä ja tämänhetkinen fivaldin tarkistus ei sano siitä mitään, kun tulolaji 201 kokonaisuudessaan on plussalla ..

Jemina Virtanen
CONTRIBUTOR **

tekijä Jemina Virtanen

Minusta ongelma tulee vasta kun palkkaennakon vähentämisen yhteydessä jäisi miinusmerkkinen summa palkkaa, sitä Aikapalkkaa. Eli esim maksetaan ensin suuri palkkaennakko ja vähennetään ennakko osittain vaikka matkakorvauksista.

AnneAss
CONTRIBUTOR *

tekijä AnneAss

Palkkaennakkohan yleensä maksetaan normaalipalkanmaksua ennen ja on siten aina osa nettopalkkaa tai lainaa. Jeminan mallissa siis ennakosta tehtäisiin erillinen palkka-ajo, kun se maksetaan vai millä muulla tavalla maksettava nettosumma maksettaisiin ulos / saataisiin selville? Vai onko Jemnan mallissa tehdyt palkkalajit sellasia joista ei mene ennakonpidätystä?

 

Irma K
CONTRIBUTOR ***

tekijä Irma K

Kyllä, myös ennakosta tai muuttaisin käsitteen osapalkaksi, tehdään palkka-ajo. Osapalkka on ennakonpidätyksen ja sos.vakuutusten alaista palkkaa.

Accepted solution
Marita Kunnari
CONTRIBUTOR ***

tekijä Marita Kunnari

Juuri näin se on. Entisenkaltaisia nettopalkkaennakoita ei enää ole mahdollista maksaa.

Marita Kunnari
CONTRIBUTOR ***

tekijä Marita Kunnari

Minä olen ymmärtänyt asian niin, että palkkaennakoita ei enää makseta 1.1.2019 jälkeen. Palkkalaji 5000 on siis oikeassa ryhmässä tulorekisterissä.

Irma K
CONTRIBUTOR ***

tekijä Irma K

Itse poistin palkkalajin 5000 tulolajista 201 ja laitan sen tulolajille 408. Käytän sitä esimerkiksi silloin kun työntekijä haluaa työsuhteen päättyessä lunastaa luontaisetupuhelimen itselleen. Rahana maksettu ennakko on sitten eri asia ja sitä ei minulla ole käytössä.