peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
KatriS
EXPLORER *

Tulerekisteri ja yel-vakuutusnumero

tekijä KatriS

Laitamme tulorekisteriä varten taustatietoja kuntoon ja aloimme miettiä tarvitseeko palkansaajien perustietoihin, vakuutukset-välilehdelle todella syöttää myös yel-vakuutuksen numero? Eli mihin tämä tieto vaikuttaa?

0 VASTAUSTA0

tekijä Ainomari Karhu

Hei!

 

Vielä tännekin tiedoksi. Olemme tehneet jo aikaisemmin postauksen YEL-vakuutukseen liittyen. Postauksen löydät tämän linkin takaa.

Helena Rasku
CONTRIBUTOR **

tekijä Helena Rasku

hmm.. mulla on kaikki yel vakuutuksessa olevat hylkääntynyt, mitenhän tämä nyt pitikään olla?

Hei!

Esim. tässä Taloushallintoliiton Tulorekisterin yleisimmät -virheet kirjoituksessa kerrotaan seuraavasti:

 

"Yrittäjän eläkelain (YEL) tai maatalousyrittäjän eläkelain (MYEL) mukaan vakuutetuille henkilöille on myös annettava tieto eläkevakuuttamisesta.

  • ”Tieto työeläkevakuutuksesta” -tiedoksi annetaan ”Yrittäjän eläkevakuutus (YEL)”
  • Näiden vakuutettujen osalta ei eläkevakuutusyhtiötietoa eikä eläkejärjestelynumeroa ilmoiteta"

Tästä syystä Fivaldissa tulee YEL-vakuutetuille valita tuo YEL-vakuutus, mutta ei tarvitse antaa vakuutusnumeroa, eli sen voi laittaa vaikka nollaksi, koska se ei tällä hetkellä ilmoiteta tulorekisteriin. 

 

Jos henkilö ei ole enää YEL-vakuutuksen piirissä, ei vakuutusta valita silloin palkansaajalle Työsuhteet -välilehdellä, eikä häneltä pidätetä palkasta eläkevakuutusmaksuja, eli ei saa olla TyEL eikä YEL-vähennysrivejä palkkatapahtumalla. 

 

Jos palkkatietoilmoitukset jäävät virheeseen, tulee virheen taustasyy selvittää ja korjata. Communitystä löytyy jo joitain yleisimpiä virheitä ja korjausohjeet niille, jos teet hakuja virheilmoituksella. Jos et löydä kyseistä virhettä, niin lähetä meille tukipyyntö osoitteeseen sovellustuki@visma.com ja lähetä kuvaruutu virheestä Palkkatietoilmoitus tulorekisteriin -websovelluksen Henkilö -välilehdeltä sekä Lista -välilehdeltä, sekä Palkansaajan Työsuhteet -välilehdestä ja Palkansaajat -rekisterin perustietojen Vakuutukset -välilehdestä, siten että ko. YEL-vakuutus on valittuna. Piilota/suttaa yli GDPR:n mukaiset erityiset tietoryhmät, mutta älä rajaa kuvaruutuja muutoin. 

 

 

tekijä Inka Karlsson (Päivitetty ‎03-02-2020 15:27 tekijä Inka Karlsson VISMA )

Hei! 

Yrittäjän eläkevakuutus (YEL) tulee Tulorekisteriä varten aina määrittää Palkansaajat -rekisterissä valitsemalla ylävalikosta Palkanlaskennan henkilöt > Perustiedot > Vakuutukset -välilehdellä valitsemalla riville Tieto työeläkevakuutuksesta -kohtaan arvo Yrittäjän eläkevakuutus (YEL), jos tulonsaaja on vakuutettu yrittäjän eläkelain mukaan. Vakuutus on pakollinen, kun yrittäjä täyttää yrittäjän eläkelain piiriin kuulumisen edellytykset. Vakuutusnumero -kenttä on pakollinen, mutta siihen voi tällä hetkellä syöttää esim. arvon 0 mikäli vakuutusnumeroa ei ole tiedossa, sillä tieto ei tällä hetkellä kulje mukana aineistossa.

 

Tulorekisterin ammattinimikkeeksi yrittäjille valitaan  "Ei ammatinimikettä", jos yrittäjä ei ole tapaturmavakuuttamisvelovollisuutta. Eli käytännössä Fivaldi ilmoittaa Tulorekisteriin vakuuttamisen poikkeustilanteet ei vakuuttamisvelvollisuutta työeläke-, sairaus, työttömyys- sekä työtapaturma- ja ammattitautivakuutusten osalta jos näitä maksuja ei ole palkkalaskelmalla. Huomioitavaa on, että jos yrittäjän osalta sairausvakuutusmaksut peritään muuta kautta, niin on huolehdittava, että sotumaksun palkkalajia ei lisätä palkkalaskelmille, jolloin yritykselle ei määrätä yrittäjän osalta sosiaalivakuutusmaksuja kahteen kertaan (vakuuttamisen poikkeustilanne sairausvakuutuksen osalta). 

 

Yrittäjän työeläke- ja sairausvakuutusmaksu määräytyvät vahvistetun YEL- tai MYEL-työtulon perusteella. Eläkelaitoksen vahvistama YEL- ja MYEL-työtulo on työeläkevakuutus- ja sairausvakuutusmaksujen perusteena oleva tulo ja se korvaa yrittäjän saaman palkan työeläke- ja sairausvakuutusmaksun perusteena. Työtulotietoa ei ilmoiteta tulorekisteriin, mutta yrittäjän saama palkka ilmoitetaan tulorekisteriin verotusta varten.

Hei! 

Pahoitteluni, että vastauksessa on ollut viivettä. 

Siinä tapauksessa ei valita, eli jos palkkalaskelmassa ei ole laskettu TyEL:liä, Tulorekisteriin ei ilmoiteta TyEL-vakuutusta. Virheilmoitus on yleisluontoinen varoitus ja sitä tullaan tarkentamaan kuvaavammaksi. 

 

- Inka

Anonymous
Entinen jäsen

tekijä Anonymous

Meniköhän taas puurot ja vellit sekaisin....

Anonymous
Entinen jäsen

tekijä Anonymous

Tohon ylempään olisi kiva saada vastaus ja täsmennystä.

Jemina Virtanen
CONTRIBUTOR **

Jos yrittäjän ei tarvitse vakuutusmaksua maksaa, joko ansio on niin alhainen tai yrittäjä on jo vanhuuseläkkeellä, mutta yrittäjänä toimii edelleen, ei valita yel-vakuutusta? Tarvitseeko aina valita joku vakuutus?

Hei Jemina! 

Tähän on tulossa korjaus tulevissa päivityksissä, eli kenttään tulee mahdollisuus syöttää pidempi numero. Voit lukea Communityssä julkaistavassa päivitystiedotteesta kun korjaus on tehty. 

 

- Inka

Jemina Virtanen
CONTRIBUTOR **

Vakuutusnumero on tiedossa mutta numero on liian pitkä Fivaldille. Millä säännöillä se pitäisi lyhentää?

RiikkaL
CONTRIBUTOR **

tekijä RiikkaL

@KatriS  kirjoitti:

Laitamme tulorekisteriä varten taustatietoja kuntoon ja aloimme miettiä tarvitseeko palkansaajien perustietoihin, vakuutukset-välilehdelle todella syöttää myös yel-vakuutuksen numero? Eli mihin tämä tieto vaikuttaa?


Jos se YEL-vakuutusnumero on pakollinen tieto niin miten palkan voi Fivaldissa ilmoittaa tulorekisterii, jos YEL-vakuutusta ei ole edes olemassa eikä siten sitä vakuutusnumeroa?