Minun alueeni
Apu

Tulolajikohtainen vakuutuspoikkeus kun tulolaji on oletuksena sosiaalivak.maksujen alainen

tekijä Inka Karlsson (Päivitetty ‎16-02-2022 14:00 tekijä Inka Karlsson VISMA )

Henkilölle maksetaan palkkalajilla tuloa, joka on kytketty sellaiseen tulolajiin, jolla voidaan ilmoittaa sosiaalivakuutusmaksuista tulolajikohtainen vakuutuspoikkeus. Oletuksena tulolajilla on, että se on sosiaalivakuutusmaksun alainen. Tässä tilanteessa ei kuitenkaan peritä tulonsaajalta sosiaalivakuutusmaksuja, eli minun pitäisi saada ilmoitettua tästä tulosta tulolajikohtainen vakuutuspoikkeus. Miten tulisi asetukset laittaa, että saan ilmoitettua vakuutuspoikkeuksen tulolajille, jonka tulorekisterioletus on "kyllä"?

 

Olen maksanut tulonsaajalle tulolajilla, joka oletuksena on sosiaalivakuutusmaksun alainen. Tulosta on peritty vakuutusmaksuja, eli esim. työttömyysvakuutuksen, eläkevakuutuksen, tapaturmavakuutuksen ja/tai sotu-maksun palkkalajit ovat palkkalaskelmalla. Palkkatietoilmoituksen esikatselussa näkyy vakuutusten kohdissa vakuutuksen poikkeus osassa tai kaikissa vakuutuksissa:

Työttömyysvakuutuksen alainen: EiTyöeläkevakuutuksen alainen: Ei, Työtapaturmavakuutuksen alainen: Ei ja/tai Sairausvakuutusmaksun alainen: Ei.

Nämä pitäisi saada ilmoitetuksi oletuksen mukaisesti, eli "kyllä", jolloin nämä rivit poistuisivat ilmoitukselta. Miksi henkilölle menee vakuuttamisen poikkeustilanteeksi "ei", vaikka henkilön palkkalaskelmalla tiedot ovat oikein? 

1 VASTAUS1
Accepted solution
Inka Karlsson
VISMA

tekijä Inka Karlsson (Päivitetty ‎26-04-2022 11:31 tekijä Inka Karlsson VISMA )

 

Tulolajikohtaisen poikkeustilanteiden asetuksista ja taustatiedoista on kerrottu tarkemmin tässä postauksessa. Jos maksetaan tulolajilla, jolla voidaan ilmoittaa tulolajikohtainen vakuuttamisen poikkeustilanne (Vuonna 2022 tämän Verottajan ohjeen s.7 mukaisesti) ja tulorekisterioletus sosiaalivakuutusmaksuista on ”kyllä”, eli esim:

 

InkaKarlsson_7-1645012905401.png

 

ja tällaisella tulolajilla halutaan ilmoittaa oletuksen mukaisesti (eli on sosiaalivakuutuksen alainen), niin palkkalaji, jolla esim. arkipyhäkorvausta tai muuta luontoisetua maksetaan, tulee olla näiden sosiaalivakuutusmaksujen palkkalajien perusteessa mukana. Jos taas halutaan ilmoittaa poikkeus (eli ”ei”), ei kyseinen palkkalaji saa olla näiden sosiaalivakuutusmaksujen palkkalajin perusteessa mukana.

Käy läpi kaikki sosiaalivakuutusmaksujen palkkalajit läpi, myös ne mitä ei ole palkkalaskelmalla tai yrityksessä käytetty lainkaan ja tarkasta, että palkkalaji on/ei ole näiden palkkalajien prosentin perusteessa mukana. 

Eli käy läpi kaikki:

 1.  Eläkevakuutuksen palkkalajit (myös KuEL ja mahdollinen lähdeveron palkkalaji TyELille),
 2. Työttömuusvakuutusten palkkalajit (myös osaomistaja ja mahdollinen lähdeveron palkkalaji työttömyysvakuutusmaksulle)
 3. Tapaturmavakuutuksen palkkalaji(t)
 4. Sotumaksun palkkalaji(t)

 

 • Jos prosentin perusteeksi on valittu "Palkkalajiluokan jälkeen” ja
  • halutaan oletuksen (”kyllä”) mukaan, ei palkkalaji saa olla Poikkeukset -ikkunan takana valituissa palkkalajeissa.
  •  halutaan ilmoittaa poikkeus (”ei”), palkkalaji tulee olla Poikkeukset –ikkunan takana valituissa palkkalajeissa

InkaKarlsson_1-1650961878931.png

 

 • Jos prosentin perusteeksi on valittu "Valitut palkkalajit" ja
  • halutaan ilmoittaa oletuksen (”kyllä”) mukaan, tulee palkkalaji olla Valittu-kentän vierestä avautuvan Palkkalajit-ikkunan valituissa palkkalajeissa 
  • halutaan ilmoittaa poikkeus (”ei”), palkkalaji ei saa olla Valittu-kentän vierestä avautuvan Palkkalajit-ikkunan valituissa palkkalajeissa 

InkaKarlsson_0-1650961831669.png

 

Voit tarkistaa tulolajikohtaiset vakuutuspoikkeukset ennen lähetystä Henkilö-välilehdeltä painamalla ”hae vakuutuspoikkeukset”-painiketta. Mikäli vakuutuspoikkeuksia on menossa, tulevat ne rivin oikeaan reunaan tulolajin kohdalle.

Lähteneestä erästä voit tarkistaa tulolajikohtaiset vakuutuspoikkeukset Lähetyserät-välilehdeltä Näytä xml-tiedosto-ikonia painamalla. Jos poikkeuksia on menossa, tulee siitä tieto tulolajin alapuolelle:

 

InkaKarlsson_5-1645012859283.png

 

 Jos sen halutaan menevän oletuksen mukaisesti, eli tässä tapauksessa ”kyllä”, niin tulolajin alapuolella ei näy sosiaalivakuutustiedoista mitään tietoa:

InkaKarlsson_6-1645012859287.png

Näissä on myös mahdollista käyttää itse palkkalajin kohdalle tulevaa Vakuutuspoikkeukset-painiketta ja pakottaa menemään poikkeus/ei poikkeusta. Lähtökohtaisesti suositeltavin tapa on kuitenkin laittaa tämän postauksen mukaiset asetukset, jotta tiedot itse palkkalaskelmilla laskeutuvat oikein.

Hylkääntynyt ilmoitus voidaan lähettää korjausten jälkeen uudelleen tämän ohjeen avulla. 

Mikäli aiemmat ilmoitukset ovat menneet väärin ja jo hyväksytty tulorekisteriin ja ne tulee korjata, tulee nämä palkkatietoilmoitukset mitätöidä ja lähettää uudet ilmoitukset tämän ohjeen mukaisesti.

 

 

 

Sinulla ei ole yhtään suosikkia valittuna.