peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

Tulolajikohtaisen vakuuttamisen poikkeustilanteen ilmoittaminen tulorekisteriin

tekijä Riitta Peltoniemi (Päivitetty ‎26-03-2020 12:49 tekijä Inka Karlsson VISMA )

Miten voin ilmoittaa Tulolajikohtaisen poikkeustilanteen Tulorekisteriin?

1 VASTAUS1

tekijä Inka Karlsson (Päivitetty ‎26-03-2020 14:54 tekijä Inka Karlsson VISMA )

Vakuuttamisen poikkeustilanne voidaan antaa joko palkansaajakohtaisesti tai tietyillä tulolajeilla on mahdollista ilmoittaa myös tuololajikohtainen poikkeustilanne.

 

Vakuuttamisen poikkeustilanteen tyypit on kuvattu tässä postauksessa

 

Tällä hetkellä seuraavilla tulolajeilla voidaan ilmoittaa tulolajikohtainen poikkeustilanne sosiaalivakuutusmaksujen osalta ja oletusta voidaan muuttaa Visma Fivaldissa:

tulolajit.JPG

Jos tulo maksetaan oletuksen mukaisena, työnantajan ei ilmoittaessaan tarvitse ottaa kantaa sosiaalivakuutusmaksuihin.

 

Kun tulolajilla voidaan ilmiottaa tulolajikohtainen poikkeus ja palkkalaji on linkitetty tällaiseen tulolajiin, palkkalajilla näkyy Palkkalajit-rekisterissä Vakuutuspoikkeukset -painike:

vakuutuspoikkeus_palkkalaji.png

Vakuutuspoikkeukset -painikkeesta avautuvasta ikkunasta käyttäjä pääsee tarkistamaan tulolajille määritetyn oletuksen vakuutuksittain. Ensisijaisesti suositellaan määrittelemään asetukset Fivaldissa siten, että voidaan käyttää "Fivaldin mukainen" määritystä. Tämä tarkoittaa sitä, että palkkalaji tulee määritellä kyseisten vakuutusten prosentin perusteeseen mukaan (on vakuutuksen alainen, eli "kyllä") tai valittu poikkeuspalkkalajiksi (ei ole kyseisten vakuutusten alainen, eli "ei"). Asetus tulee tehdä kaikille kyseisen vakuutuksen palkkaleille, vaikka niitä ei yrityskessä käytettäisi ollenkaan. Nämä astukset tulee käydä läpi yrityspaikassa jokaisen palkkalajin kohdalla erikseen, joita yrityksessä käytetään ja jolla voidaan ilmoittaa tulolajikohtaisia poikkeuksia. HUOM! Oletuksena Fivaldin mukainen ei ole sama kuin Tulorekisterioletus.

 

Mikäli ilmoitukselle tietoa ei saada menemään oikein määritetyistä asetuksista huolimatta, voidaan Vakuutuspoikkeukset -ikkunan kautta pakottaa poikkeustieto ilmoitukselle valitun palkkalajin osalta. 

 

Esimerkki: palkansaajalle on maksettu luottamusmiespalkkiota 300 euroa ja palkkalaji on linkitetty tulolajille 215. Tulorekisterin oletuksen mukaan palkkiosta ei tarvitse maksaa muuta kuin Sotu-maksu. Jos tästä ei tarvitsisi maksaa sotumaksua, ja halutaan ilmoittaa tulorekisterioletukseen poikkeus sotumaksun osalta, niin Vakuutuspoikkeus –ikkunaan viimeiselle riville laitetaan valinta kohtaan: ”Poikkeus”.

 

vakuutuspoikkeus_ikkuna.JPG

Tällöin palkkatietoilmoitukselle siirtyy tulolajin alapuolelle tieto "Sairausvakuutuksen alainen: "ei". Muita poikkeuksia ei näy, koska kyseiset vakuutukset ovat maksettu ja ilmoitetaan oletuksen mukaisesti:

vakpoikkeus.JPG

 

Tarkempi ohjeistus löytyy Tulorekisterin käsikirjasta kohdasta "Tulolajikohtainen vakuuttamisen poikkeustilanne Tulorekisterissä".

 

Tässä postauksessa on kerrottu, miten toimitaan ja tehdään asetukset, jos poikkeukset eivät mene sellaiselle tulolajille oikein, jossa oletuksena tulolaji ei ole kaikkien vakuutusmaksujan alainen.

 

Tässä postauksessa on kerrottu miten toimitaan ja tehdään asetukset, jos poikkeukset eivät mene sellaiselle tulolajille oikein, jossa oletuksena tulolaji on kaikkien vakuutusmaksujan alainen