Minun alueeni
Apu
Jonna Isomaa
VISMA

Voiko samalla laskulla laskuttaa eri verokantojen tuotteita?

tekijä Jonna Isomaa (Päivitetty ‎11-02-2019 09:38 tekijä Jonna Isomaa VISMA )

Voiko samalla laskulla laskuttaa eri verokantojen tuotteita? Voiko samalle laskulle määrittää tuotteille eri tilit?

1 VASTAUS1
Accepted solution
Jonna Isomaa
VISMA

tekijä Jonna Isomaa (Päivitetty ‎15-10-2021 14:27 tekijä Marjo Vaittinen VISMA )

Eri verokantojen sekä tiliöintien määrittely samalle laskulle on mahdollista. Tuoterekisterissä tuotteelle valitaan haluttu verokannan määrittelevä tiliöintikoodi tiliöintiryhmäkohtaisesti. Näin tuoterekisterissä voi olla eri verokannan sekä tiliöinnin omaavia tuotteita yhden tiliöintiryhmän alla.

 

Tiliöintiryhmiä ja tiliöintejä käsitellään Myynnin perustiedot -käsikirjan sivulta 91 alkaen. Jotta laskutus eri verokannoilla toimii, tulee yritykseen olla siis perustettuna Myynnin Perustietojen Laskujen tiliöinti -välilehdellä ruudun yläosaan tarvittavat verokantakohtaiset tiliöinnit sekä ruudun alaosaan tarvittavat tiliöintiryhmät.

 

Kun perusasetukset ovat kunnossa, valitaan Myynninhallinnassa laskulle Tiliöintiryhmä-kohdassa haluttu tiliöintiryhmä, esim. "Myynti kotimaahan". Vastaava kohta Tilaustenkäsittelyssä on Tiliöinti-valikko. Laskun tuoteriveille haettaville tuotteille tulee verokanta sen mukaan, mikä kyseiselle laskulle valitulle tiliöintiryhmälle (eli tässä esimerkissä "Myynti kotimaahan") on valittu tuotteelle Tuoterekisterissä tiliöintikoodiksi. Käytännössä siis tuotteella A voi olla Tuoterekisterissä tiliöintiryhmälle "Myynti kotimaahan" valittuna esimerkiksi tiliöinti jossa on ALV 24% ja tuotteella B tiliöinti jossa on ALV 14%. Tällöin kun laskulla käytetään esimerkin mukaisesti "Myynti kotimaahan"-tiliöintiryhmää, tulee tuotteelle A laskulle verokannaksi 24% ja tuottelle B verokannaksi 14%.

 

Esimerkkituote A:

ScreenHunter 1361.jpg

Esimerkkituote B:

ScreenHunter 1363.jpg

 

Myynnin perustietojen Laskujen tiliöinti -välilehdellä voidaan valita oletuksena jokin tiliöintiryhmä, jolloin se tulee oletuksena kaikille tilauksille. Asiakaskohtainen oletustiliöintiryhmä voidaan määrittää Yritysrekisterissä Yritystiedot-välilehdellä.

 

HUOM! Mikäli tiliöintiryhmälle on määritelty Laskujen tiliöinti -välilehdellä oletustiliöinti (esim. Myynti 24%) tuo ohjelma aina kyseiselle tiliöintiryhmälle oletustiliöinnin (Myynti 24%). Oletustiliöintiä ei siis suositella määriteltävän, mikäli halutaan laskuttaa samalla laskulla kahta eri verokantaista tuotetta.

 

Huomioithan myös, että erityistapauksissa kuten esimerkiksi rakennuspalveluiden käännetyn arvonlisäveron tapauksissa laskutuskäytäntö on se, että kun käännettyä verovelvollisuutta sovelletaan, koskee tämä kaikkia tilauksen rivejä, mukaan lukien mahdolliset tavaratuotteet. Mikäli jollakin tuoterivillä ei sovelleta käännettyä verovelvollisuutta, tulee nämä tuotteet siis myydä omalla tilauksella normaalisti esim. Myynti kotimaa -tiliöintiä käyttäen. 

Sinulla ei ole yhtään suosikkia valittuna.