Minun alueeni
Apu

Finvoice 3.0 sekä Eurooppa-normin EN16931 mukaisiin verkkolaskuaineistoihin on tehty muutoksia

tekijä Jarno Hakulinen (Päivitetty ‎17-10-2023 10:31 tekijä Jarno Hakulinen VISMA )

Päivitys 17.10.2023:  Myynninhallinnan tuottamaan Finvoice-aineistoon voi jälleen viedä myös tuotteista irrallisia tekstirivejä,  jotka Fivaldi vie Finvoice-aineiston elementtiin invoiceFreeText.

Taustaa muutoksille

Esimerkiksi valtiolle toimitettavien verkkolaskujen tulee täyttää Eurooppa-normin EN16931 sisältö- ja muotovaatimukset. Eurooppa-normin mukaisten laskujen tietosisältö on laadullisesti parempi kuin vanhoissa vähemmän säädellyissä laskuformaateissa.

 

Fivaldin tuottamissa Eurooppa-normin verkkolaskuissa on ollut puutteita, jonka vuoksi kaikki asetuksen vaatimukset eivät olleet täyttyneet. Suurimman ongelman aiheuttivat laskujen tekstirivit, jotka eivät olleet tuoterivin yhteydessä. Tällaiset vapaasti sijoiteltavat tekstirivit eivät olleet enää sallittuja EN16931 standardissa Fivaldin käyttämässä elementissä.

Myynninhallinnan tuottamaan Finvoice-aineistoon voi viedä myös tuotteista irrallisia tekstirivejä

Voit luoda Myynninhallinnassa tuotteesta irrallisia tekstirivejä, jotka Fivaldi vie Finvoice-aineiston elementtiin invoiceFreeText. Luo irralliset tekstirivit kuten aiemminkin napsauttamalla Lisää tekstirivi -painiketta. EN16931-normin mukaisesti invoiceFreeText-tekstirivejä voi kuitenkin lisätä laskulla vain tuoterivien yläpuolelle.

 

Jotta Myynninhallinnassa luomasi lasku olisi mahdollisimman samanlainen kuin sähköisen laskun vastaanottajalla, Myynninhallinnan käyttöliittymää ja laskun esikatselua on myös muokattu tekstirivien sijoittelun osalta.

 

Myynninhallinnassa luodut yksittäiset tekstirivit sijoitetaan jatkossa tuoterivien yläpuolelle, missä ne näkyvät myös esikatselussa ja tulosteilla. Fivaldi muokkaa myös Myynninhallintaan aiemmin luodut, vielä laskuttamattomat myyntiasiakirjat normin mukaiseksi, joten tarkistathan rivien sijoittelun ennen laskutusta.

Voit lisätä tekstirivejä myös tuoteriveille

Tarkista, että myynnin perustiedoissa Asiakirjat-välilehdellä (sovellusikkuna > Myynti > Tilaustenkäsittely > ylävalikon Tilaukset > Perustiedot > Asiakirjat-välilehti) laskulle on valittu valintaruutuTulostetaan rivilisätiedot.

 

Seuraavissa ohjeissa on kerrottu, kuinka saat luotua Finvoice-aineistoon siirtyviä tuotelisätietorivejä myyntilaskuille Fivaldin eri sovelluksissa.

Tilaustenkäsittely

Voit syöttää tilausriville lisätiedon Tilaustenkäsittelyssä (sovellusikkuna > Myynti > Tilaustenkäsittely > Rivitiedot-välilehti) valitsemalla haluamasi rivin tilaukselta ja napsauttamalla Lisät.-painiketta. Näin lisätty teksti siirtyy myös Finvoice-aineistoon.

 

JarnoHakulinen_2-1697527272513.png

Myynninhallinta 

Voit syöttää tuoteriville lisätiedon Myynninhallinnassa (Myynti > Myynninhallinta > haluamasi tarjous, tilaus tai lasku) napsauttamalla Myynninhallinnan asiakirjalla haluamasi rivin kohdalla Toiminnot >Lisää riville selite. Näin lisätty teksti siirtyy myös Finvoice-aineistoon.

 

JarnoHakulinen_3-1697527329451.png

 

Sopimuslaskutus

Voit syöttää riville lisätiedon Sopimuslaskutuksessa (sovellusikkuna > Myynti > Sopimuslaskutus) napsauttamalla haluamasi rivin kohdalla i-painiketta  ja kirjoittamalla tekstin Lisätieto laskulle -kenttään. Näin lisätty teksti siirtyy myös Finvoice-aineistoon.

 

JarnoHakulinen_5-1697527412270.png

 

Uusia Finvoice-aineiston elementtejä

Muutoksen yhteydessä Finvoice-aineistoon on lisätty uusia elementtejä, jotka helpottavat tietojen käsittelyä vastaanottajan päässä.


Uudet elementit ja Fivaldin kenttä, josta arvo viedään aineistoon:

 • SellerReferenceIdentifier (Myyjän tilausnro)
 • OrderDate (Tilauspäivä)
 • DeliveryDate (Toimituspäivä)
 • DeliveryMethodText (Toimitustapa)
 • DeliveryTermsText, DeliveryTermsCode (Toimitusehto)
 • CNCode (CN-koodi)
 • CNOriginCountryCode, CNOriginCountryName (Alkuperämaa) 
 • RowDiscountAmount (Tuoterivin alennuksen summa)
 • BuyerPhoneNumberIdentifier (Asiakkaan puhelinnumero tai matkapuhelin)
 • SellersBuyerIdentifier (Myyjän ostajatunniste ("asiakasnumero")

 Katso myös laskutuksen Finvoice-esimerkki ohjesivustolta.

Seuraaviin toimintoihin liittyviä tekstirivejä ei enää tueta Fivaldin Finvoice-aineistoissa

Muutokset eivät vaikuta PDF-laskun kuvaan, jossa kaikki tekstirivit edelleen näkyvät. Laskun kuva siirtyy Finvoice-aineiston yhteydessä, jos laskut lähetetään Autoinvoice-palvelun kautta.

 

 • Koontilaskujen tilauskohtaiset tekstirivit
  • Koontilasku on lasku, jolla veloitetaan laskuriveillä useampaa sopimusta tai tilausta. Tällainen lasku ei sovellu Eurooppa-normin mukaiseen laskutukseen, koska Eurooppa-normin mukaisessa laskussa ei ole mahdollista kertoa laskurivikohtaisesti kunkin tilauksen tai sopimuksen numeroa (rivitasoinen tieto).
  • Vain yhden tilauksen tilausnumero ja tilauspäivä voidaan siirtää aineistoon. Tilauskohtaiset summatiedot eivät enää siirry aineistoon. Tarvittaessa tilaukset on laskutettava omina laskuinaan. 
 • Seuraavien myynnin perustietojen parametrien tekstirivit eivät siirry enää aineistoon
  • ”Laskulle määrä ja hinta aina perusyksikössä”, ”Lisätietoriviksi määrä ja hinta perusyksikössä” ja ”Lisätietoriviksi määrä ja hinta myyntiyksikössä”. 
 • Sarjanumeroseurannassa olevien tuotteiden sarjanumerot eivät enää siirry aineistoon. 

ALV-määritykset ja EN16931-verkkolaskujen verokohtelukoodit

Fivaldin verokohtelukoodit ja selitteet on päivitetty vastaamaan EN16931-standardin nykyistä versiota. Lue lisätietoja ohjeesta Eurooppa-normin (EN16931) mukaisen verkkolaskun käyttöönotto.

Sinulla ei ole yhtään suosikkia valittuna.