Minun alueeni
Apu

Visma Fivaldi uudistuu, sen mukana myös Sovellusikkuna!

tekijä Janne Lahti (Päivitetty ‎28-02-2022 10:56 tekijä Janne Lahti VISMA )

Visma Fivaldissa on käynnissä ohjelmiston historian suurin kokonaisuudistus, jonka tavoitteena on entistäkin parempi ja helppokäyttöisempi tuote. Ohjelmiston kehitykseen on investoitu merkittävästi ja uusia toiminnallisuuksia julkaistaan säännöllisesti.

Pitkällä tähtäimellä haluamme tehdä Fivaldista parhaan mahdollisen työkalun tilitoimiston, tilitoimiston asiakkaiden ja yritysten taloushallinnon hoitamiseen. Tavoitteenamme on, että Fivaldi  tuo käyttäjiensä arkeen tuottavuutta ja sujuvuutta.

 

Uudistuksen keskeiset hyödyt:

 • Merkittävästi parempi käyttökokemus sekä käytettävyys
 • Mobiilikäytettävyys
 • Uudet, käyttöä helpottavat toiminnallisuudet

Vauhdittaaksemme uudistusta siirrämme välivaiheena kaikki sovellukset myös Selainikkunan selainkäyttöisiksi, jolloin Javaa ei enää tarvita. 

Välivaihe tuo mukanaan:

 • Selaimen välilehdelle aukeavat sovellusikkunat – Javan käytön tarve poistuu 
 • Uudistuneen päänavigointi-ikkunan

  Sovellusikkuna uudistus.jpg

 • Uudistetuista sovelluksista tutun, raikkaan värimaailman
 • Tutun käyttökokemuksen
 • Sujuvamman käytön Macilla
 • Kaikki toiminnallisuudet säilyvät ennallaan tutuissa paikoissa – ei uutta opeteltavaa. Ainoastaan värimaailma ja ikonit päivittyvät.

FAQ

Q: Milloin uudistuva Sovellusikkuna julkaistaan?
A: Julkaisemme selainpohjaisen Sovellusikkunan kaikille Fivaldin käyttäjille keväällä 2022.

 

Q: Koskeeko muutos vain osaa vai kaikkia Sovellusikkunan sovelluksia?
A: Uudistus koskee kaikkia Sovellusikkunan sovelluksia eli ne tulevat saataville samaan aikaan.

 

Q: Miten minun on toimittava, kun muutos tulee?
A: Uudistunut sovellusikkuna tulee automaattisesti käyttöösi ja vain Fivaldin pankkiyhteys vaatii pieniä asetusten tarkistuksia. Tarkemmat ohjeet pankkiyhteyden asetusten määrittämistä löytyy täältä. Jos Java on asennettuna tietokoneellesi, voit poistaa sen, jolleivät muut käytössäsi olevat sovellukset sitä tarvitse. Julkaisemme tarkemmat ohjeet ennen uudistusta.

 

Q: Tarvitseeko meidän antaa käyttöoikeuksia uudistuviin Sovellusikkunan sovelluksiin?
A: Ei tarvitse, nykyiset käyttöoikeudet toimivat myös selainkäyttöisessä Sovellusikkunassa.

 

Q: Voinko käyttää uudistuksen jälkeen vielä vanhaa Java-pohjaista Sovellusikkunaa?
A: Selainkäyttöinen sovellusikkuna tulee korvaamaan vanhan Java pohjaisen Sovellusikkunan joten sen käyttö päättyy pian julkaisun jälkeen. Java-pohjaista käyttöliittymää voi kuitenkin käyttää jonkin aikaa “rinnalla”.

 

Q: Maksaako muutos jotakin?
A: Muutos on osa Fivaldin yleistä kehitystä ja sitä kautta veloitukseton.

 

Q: Miten avaan uudistuneen, selainpohjaisen Sovellusikkunan julkaisun jälkeen?
A: Uudistuva Sovellusikkuna avautuu internetselaimen toiseen välilehteen samasta paikasta, Fivaldin sinisen ylänavigointipalkin Avaa Sovellusikkuna -painikkeesta.. Toisessa välilehdessä sinulla on siis käytössäsi Fivaldin web-käyttöliittymä ja toisessa Sovellusikkuna-käyttöliittymä.  

 

Q: Muuttuvatko Sovellusikkunan käyttölogiikka ja navigointi Sovellusikkunan sovellusten sisällä?
A: Sovellusikkunan käyttöliittymän toiminnot sekä käyttökokemus säilyvät ennallaan, myös valikot sekä muut toiminnot löytyvät samoista paikoista kuin ennen uudistusta. Värimaailma uudistuu sinisävyiseksi, ja painikkeisiin sekä ikoneihin on tehty pieniä visuaalisia päivityksiä.

 

Q: Pitääkö käyttäjät kouluttaa uudelleen sovellusten käyttöön?
A: Sovellusikkuna aukeaa jatkossakin tutusta paikasta Fivaldin ylänavigaatiopalkista, mutta muutoksen myötä omaan selaimen välilehteensä. Sovellukset muuttuvat hiukan värimaailmaltaan, mutta navigointi sekä itse sovellusikkunan sovellukset toimivat kuten ennenkin.

 

Q: Parantuuko Sovellusikkunan sovellusten käytettävyys uudistuksen myötä?
A: Sovellusikkunan sovellukset siirtyvät selainpohjaisiksi, jolloin Sovellusikkunan käyttö helpottuu sekä tarve asentaa Java poistuu. Itse Sovellusikkunan sovelluksiin ei kuitenkaan tehdä tässä vaiheessa uudistuksia, vaan äyttöliittymäuudistukset toteutetaan myöhemmin Fivaldin kokonaisuudistuksen myötä. Myös navigointi Sovellusikkunan sisällä säilyy nykyisessä muodossaan.

 

Q: Toimiiko sovellusikkuna uudistuksen jälkeen paremmin kännykällä?
A: Sovellukset on mahdollista avata jatkossa kännykällä, mutta niiden toimintaperiaatteisiin tai logiikkaan ei tehdä muutoksia, eikä niitä erikseen mobiilioptimoida. Merkittävät parannukset mobiilikäytettävyyteen tulevat vaiheittain, kun sovellusikkunan sovellukset siirtyvät täysin uuteen käyttöliittymään.

 

Q: Onko riskiä, että sovellusikkunauudistus aiheuttaa ongelmia verkkokauppaintegraation kanssa?
A: Uudistus koskee vain käyttöliittymää, ei  taustajärjestelmiä, joihin integraatiot on kytketty. Näin ollen muutos ei vaikuta integraatioihin. Sovellusikkunan sovellukset näyttävät jatkossakin integraatioiden kautta tulleet tiedot.
Fivaldiin on julkaistu vuoden 2021 aikana paljon uusia rajapintoja uudempiin sovelluksiin, kuten esim. Myynninhallintaan, Asiakas- ja tuoterekisteriin, Ostolaskujen kierrätykseen, Kirjanpitoon ja Kiinteistöhallintaan, joten suosittelemme siirtymistä niiden käyttöön. Lisätietoja uusista rajapinnoista löytyy täältä.

 

Q: Käytössämme on nykyisen Java-pohjaisen sovellusikkunan päälle tehty ohjelmistorobotti, toimiiko se jatkossakin?
A: Tämä on tärkeää tarkistaa ohjelmistorobotin toimittajan kanssa! Uudistuksen myötä Sovellusikkuna vaihtuu Java-pohjaisesta selainpohjaiseksi, joten suurella todennäköisyydellä nykyinen robotti ei enää toimi, kuten se on toiminut vanhassa Java pohjaisessa käyttöliittymässä.
Betatestausvaihe on mainio aika kokeilla robottien toimivuutta sekä tehdä mahdollisesti tarvittavat muutokset.

 

Q: Haluaisin mahdollisimman pian kokeilla tätä uudistuvaa Sovellusikkunaa, onko se mahdollista?
A: Toteutamme niin kutsutun betatestauksen loppuvuoden 2021 aikana. Testausvaiheeseen valitut saavat käyttöönsä niin nykyisen Java-pohjaisen Sovellusikkunan kuin selainkäyttöisen Sovellusikkunan. Ilmoittaudu mukaan testaukseen lähettämällä viesti / yhteystietosi otsikolla "Sovellusikkuna beta" osoitteeseen fivaldi-pilotointi@visma.com.

15 Kommentit
anne_juotasniemi
CONTRIBUTOR **
tekijä anne_juotasniemi

Hei,

loistavaa, että Fivaldia kehitetään - peukku sille! 

Tulossa on massiivia muutoksia - lähteekö teiltä kohdennettua infoa tilitoimiston asiakkaille vai onko tiedottaminen vain täällä Communityssä?

 

Yst.terv.

Anne

Janne Lahti
VISMA
tekijä Janne Lahti

Hei Anne,

tulemme tiedottamaan muutoksista monikanavaisesti eli Communityn lisäksi myös mm. kuukausittaisissa uutiskirjeissä asiakkaillemme, Fivaldin päivitystiedotteissa sekä luonnollisesti ohjelman sisällä eli Fivaldin omissa tiedotteissa.

 

Terveisin,

Janne

TainaV
CONTRIBUTOR **
tekijä TainaV

Miten pankkiyhteys hoituu uudessa käyttöliittymässä? Voiko esim. mobiililaitteella hyväksyä ostolaskuja maksuun niin, että myös pankkiyhteys syntyy ja maksut menevät pankkiin asti?

Janne Lahti
VISMA
tekijä Janne Lahti

Hei Taina, sovellusikkuna uudistuksessa Fivaldin olemassa oleva pankkiyhteys - kuten muutkin sovellusikkunan sovellukset - tulevat säilymään ennallaan eli tässä yhteydessä keskitymme tosiaan Java:n poistamiseen. Sovellusikkunan sovelluksia uudistetaan kuitenkin kovaa vauhtia tämän uudistuksen rinnalla ja pankkiyhteyden osalta tulemme siirtymään myös Fivaldissa Visman AutoPay:n käyttöön joka tulee merkittävästi parantamaan pankkiyhteyden käyttöä! Tulemme informoimaan AutoPayn uudistusksista tarkemmin lähempänä julkistusajankohtaa.

arto_963
CONTRIBUTOR *
tekijä arto_963

Näkyykö sovellusikkuna uudistuksen jälkeen vanhat laskut jossain koska nyt niitä ei ole uuden myynninhallinnan puolella pystynyt näkemään?

Miten tulee toimimaan kirjanpito uudistuksen jälkeen?

Janne Lahti
VISMA
tekijä Janne Lahti

Hei Arto, itse Sovellusikkunan sovelluksiin ei tässä vaiheessa uudistuksia, vaan käyttöliittymäuudistukset toteutetaan myöhemmin Fivaldin kokonaisuudistuksen myötä. Uudistus koskee siis primääristi Java:sta luopumiseen eli sitä ei enää jatkossa tarvita koska Sovellusikkuna on selainkäyttöinen.

Kirjanpito sovellus on siis uudistuksen jälkeenkin Sovellusikkunassa ja sen siirto täytyin uuteen käyttöliittymään tulee tapahtumaan myöhemmin.

Myynninhallinta näyttää tosiaan vain sen kautta (sekä WebLaskutuksen) kautta tehtyt laskut mutta Saatavienhallinta näyttää tietoja myös muiden sovellusten kautta tehtyistä laskuista.

Jolan123
CONTRIBUTOR *
tekijä Jolan123

Hei, värimaailma on kovin valkoinen verrattuna vanhaan, saako käyttäjä muokattua tätä?

Kirsi22
CONTRIBUTOR *
tekijä Kirsi22

Hei

Ohjaako Visma käyttämään pelkästään Chromea nyt tämän uudistuksen myötä? En saanut avaintiedostoa toimimaan FireFoxin kautta millään. Chromen puolella muutos onnistui ongelmitta. En haluaisi siirtyä käyttämään Chromea pelkästään Fivaldin takia, en käytä sitä muuten lainkaan.

Janne Lahti
VISMA
tekijä Janne Lahti

Hei Kirsi22, 

 

uuden selainkäyttöisen sovellusikkunan Pankkiyhteys on toteutettu selaimen File System Access API:n avulla, ja valitettavasti Firefox ei tue tätä standardia. Voimme siis tukea vain seuraavia selaimia jotka ovat yhteensopivia (File system access API:n kanssa): Chrome, Edge & Opera.

Janne Lahti
VISMA
tekijä Janne Lahti

Hei Jolan123, värimaailmaa käyttäjä ei valitettavasti voi muuttaa. Seuraamme kuitenkin käyttäjäpalautetta uusitusta sovellusikkunasta ja teemme palautteen perusteella parannuksia jotta uusi näkymä vastaisi käyttäjiemme toiveita.

JonnaA
CONTRIBUTOR *
tekijä JonnaA

Hei, 

 

Uuden selainikkunan värit ovat todella haastavat... Valkoinen ja vaaleanharmaa ovat kovin lähellä toisiaan ja silmät väsyvät ihan todella, vaikka käyttökokemusta ei vielä edes juurikaan ole! 

Toivottavasti vanha sovellusikkuna toimii vielä pitkään tai sitten korjaatte tuon värimaailman käyttäjäystävällisemmäksi. Asetuksiin esim. pari erilaista vaihtoehtoa, joista käyttäjä voi valita mieleisimmän.

Mika_R
CONTRIBUTOR *
tekijä Mika_R

Saako uuden sovellusikkunan kokoa muutettua? Nyt tulee isolle näytölle todella pienenä. 

MauriB
CONTRIBUTOR ***
tekijä MauriB

selaimen oikean yläaidan kolmeesta pisteestä - lähennä tai loitonna (+ tai -)

Maarit V
CONTRIBUTOR **
tekijä Maarit V

Nyt muutaman viikon uutta sovellusikkunaa käyttäneenä totean, että susi tuli. Väreistä on muutkin maininneet, ja ne on todella rasittavat ja hailakat. Ja nyt parina päivänä on haitannut ohjelma hitaus ja pysähtely ihan liikaa työn tekoa. Ja koko ajan uudella ikkunalla työn teko on ollut hitaanpaa kuin vanhalla, eikä sitä työaikojen pitenemistä pysty asiakkailta laskuttamaan. 

Mistä nämä jatkuvat hidastelut ja häiriöt johtuvat? Vai onko tämä niikuin MicroSoftin sovellukset: käyttäjät testaavat ja ne viat korjataan joista eniten valitetaan... Toivottavasti saatte homman toimimaan.

Marita Kunnari
CONTRIBUTOR ***
tekijä Marita Kunnari

Hei, minä taas olen erittäin tyytyväinen värimaailmaan. Muutenkin olen positiivisesti yllättynyt, kuinka hyvin kaikki on saatu siirrettyä juuri samanlaisena eikä ole tarvinnut ihmetellä mitään, sai vaan jatkaa kirjanpitoa 🙂 

Sinulla ei ole yhtään suosikkia valittuna.