peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

Miten tehdään L7:n asennus työasemaan?

(updated by Jouko Ripatti VISMA ‎11-09-2017 11:16 )

Uudelle työasemalle on saatava L7 käyttöön

1 VASTAUS

Viite: Miten tehdään L7:n asennus työasemaan?

(updated by Hannu Valjakka VISMA ‎05-10-2018 10:45 )

Asenna ensin Pervasiven client 32bit versiona. Mikäli clientin asennuspakettia ei ole L7-palvelimella tuki tms. kansiossa se on ladattavissa täältä PSQLv11 versioon tai täältä PSQLv12 versioon. Asennettavan clientin tulee olla samaa versiota kuin palvelimen Pervasive-tietokannan versio.

Clientin asennuksen jälkeen käynnistä Pervasive Control Center, klikkaa Local Client / Microkernel Router ja poista Use Local MicroKernel Engine -valinta

PSQL client - disable Local Microkernel Engine.PNG 

 

Windowsin ohjauspanelin kautta valitse käyttöönotettaviksi viestijono (MSMQ) ja Microsoft.NET.Framework 3.5 komponentit. Joskus on myös tarpeen asentaa .NET.Framework 4.0 mutta esim. Windows 10 koneissa se on valmiiksi asennettuna.

 

Framework 3.5 ja MSMQ.PNG

 

L7:n asennus työasemaan käynnistetään verkkoympäristön kautta \\palvelin\L7jako\master\L7.exe:stä. Asennus tulee aina käynnistää suorita järjestelmänvalvojana toiminnolla. Asennus tehdään oletuksena C:\Visma\L7 – kansioon. Lisäparametrit- näkymässä valitse 'Rekisteröidään kaikki komponentit' ja jos kyseessä on sovelluspalvelin (Citrix, Terminal server, RDS-palvelin), valitse myös 'Kopioidaan kaikki sovellustiedostot asennuskansioon'.

L7-clientin asennus - rekisteröidään kaikki komponentit.PNG

Visma L7 -tietokantapalvelimella täytyy olla 'Työasemassa on paikallinen tietokanta (Pervasive Local-Engine)' valittuna.

 

Työasema-asennuksen alussa ehdottaa myös Crystal Runtime asennusta, jos sitä ei ole aiemmin asennettu. Raporttien tulostus vaatii, että paketti asennetaan.

Crystal RDC asennuskysymys.PNG

Asennus menee oletuksilla.

 

Työasemalle tehdyistä muista asennuksista riippuen voi tulla myös tarve asentaa Microsoft XML Parser.

L7-clientin asennus - XML parser.PNG

Asennuksen voi tehdä oletusasetuksin.

 

Näiden asennusten jälkeen L7 on käytettävissä työasemassa.

 

Visma L7:ssa on käytettävissä kaksi tulostusrajapintaa CR.RDC ja CR.NET. CR.RDC asentuu L7-clientin asennuksen yhteydessä. CR.NET rajapinnan asennus tehdään Visma L7:n käyttöliittymän yläreunan rattaan kuvakkeen "takaa" valitsemalla rajapinnaksi CR NET ja klikkaamalla valinnan oikealla puolella olevaa asennuspainiketta.

CR.NET asetus.PNG

 

 

CR.NET asennus.PNG

Asennus menee oletuksilla.

 

Toimiakseen työasemassa käyttäjältä (käyttäjätunnukselta) vaaditaan tiettyjä oikeuksia työaseman Windows-rekisteriin ja C: -levylle (oletus).

 

Windowsin rekisteri

Työasemapäivitys vaatii seuraaviin Windowsin ’rekisterioksiin’ käyttäjältä kaikki oikeudet.
Hkey_Local_Machine | Software | Liinos
Hkey_Local_Machine | Software | Pervasive Software

Huom. Hkey_Classes_Root:iin saattaa tulla joskus päivityksiä. Jos jonkin L7-päivityksen yhteydessä työasemapäivitys ei onnistu käyttäjän omalla tunnuksella, täytyy L7-client käynnistää administratorina. Jos käyttäjätunnus kuuluu työaseman Järjestelmänvalvojat/Administrators –ryhmään, on tällä automaattisesti rekisteriin riittävät oikeudet.

 

Työaseman kansiot

Työasema-asennus tekee automaattisesti C:\Visma\L7 –kansion, jonne se kopioi palvelimelta ohjelmien suorittamiseen tarvittavat tiedostot. Kansioon täytyy siis käyttäjillä olla muutosoikeudet. Työasema-asennuksen voi halutessaan ohjata toiselle levylle/kansioon, jolloin täytyy huolehtia oikeuksista ko. kansioon.

Huom. Työasema-asennuksessa ei tule kerralla kaikki mahdollinen paikalliselle levylle vaan jatkossa käynnistettäessä eri sovelluksia käydään mahdollisesti vasta hakemassa ko. sovelluksen tarvitsemat tiedostot (joten oikeudet täytyy olla voimassa jatkuvasti).

Oikeudet täytyy olla siitäkin syystä, että Visma L7 -päivityksen jälkeen käy L7-client ajonaikaisesti noutamassa palvelimelta työaseman L7-clientiin mm. uudet ohjelmatiedostot ja raporttipohjat ja tämä ei onnistu ellei käyttäjä saa poistettu aiempaa tiedostoa "alta" pois.

Joskus työasemapäivitys kirjoittaa myös c:\windows\system32:een tiedostoja, joten sinnekin täytyy olla käyttäjällä kirjoitusoikeudet.

 

Windows 10 työasemilla oletusaikaerottimena on käytössä piste. Muuta ohjauspaneli/alue-asetukset kautta käyttöön kaksoispiste.

Win10 kelloaikaerotin.PNG

 

 

Visma L7 clientin "hiljainen" asennus

Clientin voi asentaa myös lähes hiljaisesti. Täysin hiljainen asennus ei siis toistaiseksi onnistu ja lähes hiljaiseenkin joutuu ensin tekemään hieman käsityötä.

Katso ohje oheisesta linkistä.