Minun alueeni
Apu

Perusteeton etu ja takaisinperintä Visma Payrollissa

tekijä Inka Karlsson

Miten toimitaan kun palkanmaksun jälkeen, esimerkiksi seuraavassa kuussa huomataan, että henkilölle on maksettu liikaa palkkaa? 

 

Miten ilmoitetaan perusteeton etu Visma Payrollissa?

 

Miten tehdään takaisinperintä Visma Payrollissa? 

1 VASTAUS1
Accepted solution
Inka Karlsson
VISMA

tekijä Inka Karlsson

Perusteeton etu syntyy, jos tulonsaajalla ei ole oikeutta hänelle maksettuun suoritukseen, eli suoritus on maksettu väärin perustein, väärälle henkilölle tai väärän suuruisena. Perusteeton etu -käsittelyllä ei voida ilmoittaa luontoisetua tai muuta kuin rahana annettua etua, verovapaita kustannusten korvauksia tai tulosta perittyjä maksuja ja muita vähennyksiä (400-sarjan tulolajit). Näiden tietojen korjaamiseen löydät lisätietoa tulorekisterin sivuilta.

 

Takaisinperintä voidaan ilmoittaa tulorekisteriin kolmella eri tavalla riippuen, miten ennakonpidätystä ja liikaa maksetun tulon kohdistamista oikeaan palkkakauteen halutaan käsitellä:

  • Bruttoperintä 
  • Nettoperintä  (Ei tuettu Visma Payrollissa - palkka voidaan kirjata Payrolliin ennakkopalkkakäsittelyn avulla ja ilmoittaa Tulorekisterin asiointipalvelussa manuaalisesti).
  • Ennakkopalkka  (palkan kuittaus)  Ennakkopalkkana liikamaksun käsittely ei ole suositeltua, sillä se vääristää tulonsaajan tulon määrää koska liikamaksu ei kohdistu oikealle kaudelle (esim. sosiaalietuudet) ja on sallittu ainoastaan tilanteissa, joissa liikasuoritus pystytään kokonaan vähentämään seuraavasta palkasta.  

Takaisinperintätilanteissa työntekijän työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksut voidaan oikaista sillä ilmoituksella, jolla ilmoitetaan liikasuorituksen takaisinperintä kun liikasuoritus ja sen takaisinmaksu tapahtuvat saman kalenterivuoden aikana. Lisätietoa sosiaalivakuutusmaksujen käsittelystä löydät verottajan takaisinperinnän ohjeessa.

 

Tarkemmat ohjeet löydät Perusteeton etu ja takaisinperintä-ohjeestamme.

Sinulla ei ole yhtään suosikkia valittuna.