Minun alueeni
Apu

eAccounting käyttövinkit

Lajitteluperuste:
ALV- ilmoituksen voi laittaa suoraan ohjelmasta kun olette hankkineet veroapivarmenteen. Varmenne haetaan verottajan sivuilta: https://www.vero.fi/tulorekisteri/yritykset-ja-organisaatiot/suorituksen-maksajat/varmenne/    Kun olette saaneet varmenteen lisätään varmennetiedot Autoreport-työkaluun joka löytyy Visma Homesta home.visma.com      Varmenne lisätään Autoreportin asetuksissa.     Kun varmenne on lisätty voidaan eAccountigissa tehdä normaalisti alv-ilmoitus ja painaa lähetä verottajalle.   Lähetetyt raportit näkyy Autoreportissa.      
Näytä koko artikkeli
31-01-2023 11:32 (Päivitetty 29-02-2024)
  • 0 Vastaukset
  • 0 kehut
  • 999 Näytöt
EPasselissa ei ole suoraa alv-koodia palveluostoille EU:n ulkopuolelta.   Toisesta EU-maasta ostetut palvelut, joista ostaja on yleissäännöksen ja käännetyn verovelvollisuuden perusteella verovelvollinen Suomessa, ilmoitetaan arvonlisäveroilmoituksella kohdassa Palveluostot muista EU-maista ja niistä suoritettavat verot kohdassa Vero palveluostoista muista EU-maista. Jos palvelu on hankittu vähennykseen oikeuttavaan käyttöön, vero ilmoitetaan lisäksi kohdassa Verokauden vähennettävä vero. Kun ostoissa on kysymys muista kuin yleissäännöksen mukaisista palveluista, käännetty arvonlisävero ilmoitetaan kohdassa Vero kotimaan myynnistä verokannoittain ja, jos kyse on vähennyskelpoisesta ostosta, kohdassa Verokauden vähennettävä vero. Samalla tavalla ilmoitetaan EU:n ulkopuolelta ostetusta palvelusta käännetyn verovelvollisuuden perusteella suoritettava arvonlisävero. (www.vero.fi)   Sinun tulee luoda kolme eri tiliä kirjausta varten. Tili ilman alv-koodia Tili, jolla käytetty alv-koodia 307 Tili, jolla käytetty alv-koodia 301 Uusia tilejä pystyt luomaan kohdasta: ”Asetukset” – ”Tilikartta” – ”Uusi kirjanpitotili”.   Kun olet luonut nämä tilit, tehdään kirjaus kohdasta: ”Kirjanpito” – ”Kirjanpidon tositteet” – ”Uusi tosite”. Ohessa esimerkki kirjauksesta kuvitteellisilla tileillä luotuna. Eli kirjaa summa tilille, jolla ei ole alv-koodia, sekä tilille, josta summa on maksettu. Lisäksi tulee tehdä ”vastakirjaukset” tilille, jossa alv-koodi 307 ja tilille, jossa alv-koodi 301.   Ohessa esimerkki kirjauksesta kuvitteellisilla tileillä luotuna. Ohessa vielä kuva, miten yllä oleva kirjaus kirjautuu kirjanpidosta alv-raportille. Eli se kirjautuu kohtiin ”Vero kotimaan myynneistä 24%:n vero” sekä ”Kohdekauden vähennettävä vero”. Ne menevät alv-raportilla siis tasan.  
Näytä koko artikkeli
16-11-2021 14:34 (Päivitetty 16-11-2021)
  • 0 Vastaukset
  • 0 kehut
  • 2642 Näytöt
Maksuperusteinen kirjanpito Maksuperusteisella kirjanpidolla tarkoitetaan sitä, että tulot ja menot kirjataan kirjanpitoon sitten, kun yrityksesi tililtä lähtee tai sinne tulee rahaa, eli kun asiakkaasi on maksanut laskun tai yrityksesi on maksanut laskun.   https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/verot-ja-maksut/arvonlisaverotus/vahainen-liiketoiminta-on-arvonlisaverotonta/pienyrityksen-maksuperusteinen-alv/   Kirjanpitotapa Kahdenkertainen kirjanpito on kirjanpitotapa, jossa jokaisen tapahtuman yhteydessä merkitään sekä mistä raha on otettu että minne se on laitettu. Kahdenkertaiseen kirjanpitoon liittyvät käsitteet credit ja debit. https://www.google.com/url?q=https://www.visma.fi/epasseli/kirjanpidon-sanakirja/k/kahdenkertainen-kirjanpito/&sa=D&source=editors&ust=1617888723968000&usg=AOvVaw2ULp1_V7iEik0bbRG0ul1s   Onko minulla maksu- vai suoriteperusteinen kirjanpito Mikäli et ole varma, mitä kirjaustapaa sinun tulisi noudattaa, tulee sinun tarkastaa asia kirjanpitäjältäsi tai verottajalta.   Saat tarkistettua kirjanpidon perusteisuuden ohjelmasta kohdasta Asetukset - Tilikausi ja avaava tase - klikkaa kuluvan tilikauden rivistä ja oikeasta reunasta Muokkaa.   Mikäli sinulla on käytössä maksuperusteinen kirjanpito, tulevat kirjanpitoaineistot vasta maksun yhteydessä suorituspäiväkirjalle. Laskupäiväkirjalle ne eivät siis ilmesty tällöin ollenkaan.    Tilikauden vaihtuessa Ohjelmamme toimintalogiikka perustuu siihen tapaan että avoimet myynti- ja ostolaskut kirjataan kirjanpitoon aina tilikauden vaihtuessa. Eli tästä syystä tilikauden viimeisen alv-raportin yhteydessä syntyy aina tositteet kirjanpitoon ja nämä avoimet tapahtumat käsitellään suoriteperusteisena vaikkakin kirjaustapa on normaalisti maksuperusteinen.   Mikäli ette halua käsitellä näitä laskuja tällä tavalla, eli suoriteperusteisena tilikauden vaihtuessa, niin silloin pitää manuaalisesti tehdä oikaisut tilikaudelle 2020 ja oikaista taas tapahtumat tämän 2021 tilikauden puolella. Eli käytännössä se tarkoittaisi sitä että kirjaat manuaalisesti tilikauden viimeiselle päivälle tositteet, jolla kumoat vastakirjauksien avulla näiden tositteiden saldot. Ja taas 2021 tilikauden ensimmäiselle päivälle taas kirjaat manuaalisesti tapahtumat uudelleen, niin että myynti ja alv ilmaantuu ensi tilikauden puolelle.   Esimerkki vielä esimerkkisummilla:   Automaattisesti muodostunut Tosite 1 - 31.12.2020: 1701 - Myyntisaamiset - 124 (Debet) 3000 - Myynti 24% - 100 (Kredit) 2939 - Alv-velka - 24 (Kredit)   Manuaalinen kumoamistosite Tosite 2 - 31.12.2020: 1701 - Myyntisaamiset - 124 (Kredit) 3000 - Myynti 24% - 100 (Debet) 2939 - Alv-velka - 24 (Debet)   Manuaalinen myyntitosite tilikaudelle 2020 Tosite 3 - 1.1.2021: 1701 - Myyntisaamiset - 124 (Debet) 3000 - Myynti 24% - 100 (Kredit) 2939 - Alv-velka - 24 (Kredit)
Näytä koko artikkeli
13-04-2021 07:27 (Päivitetty 19-11-2021)
  • 0 Vastaukset
  • 0 kehut
  • 1124 Näytöt
Brexit on elänyt matkan varrella ja muutokset tulee nopealla aikataululla. Tämä asettaa ohjelmistopuolelle haasteita koska muutoksia ei pystytä tekemään vuoden lopun kiireiden myötä kovinkaan nopeasti. Avaamme alapuolella hieman Brexitiin liittyviä muutoksia ePasselin puolelta, että mitä muuttuu ja mitä on työnalla sekä millaisia haasteita tämä tuo ohjelmiston näkökulmasta.   Mihin keskitymme tällä hetkellä? Me pyrimme tekemään loppuvuoden aikana vielä muutokset, jossa poistamme Iso-Britannian EU-alueesta. Ohjelmassamme on automaattisia ohjauksia esimerkiksi EU-myynteihin, jolloin myyntilaskujen ALV-käsittely ohjautuu suoraan EU-myynneiksi kun tietyt kriteerit asiakastiedoissa täyttyvät. Eli pyrimme että 1.1.2021 alkaen: Iso-Britannia poistetaan EU-alueesta ja EU-säännöistä Iso-Britannia poistetaan MOSS myynneistä (sähköiset palvelut) Iso-Britanniaan ohjatut myynnit ja ostotapahtumat käsitellään oikein, niin että 1.1.2021 jälkeen päivätyt tapahtumat ovat EU:n ulkopuolisia tapahtumia ja ennen 1.1.2021 päivätyt tapahtumat ovat EU:n sisäisiä tapahtumia Tarkistetaan että normaalit myyntilaskut, toistuvat myyntilaskut sekä asiakasryhmien myyntilaskut käsitellään oikein ALV-raportit ja EU:n kausittaiset ALV-raportit tulevat oikein Pohjois-Irlannin poikkeukset Pohjois-Irlanti on osa Iso-Britanniaa, mutta tälle alueelle tulee omia poikkeussääntöjä Brexit sopimuksen mukaisesti. Pohjois-Irlantia tullaan vielä jatkossa käsittelemään osittain EU-alueena, joka puolestaan tuottaa haasteita ohjelmistomme puolelle, koska Pohjois-Irlantiin kohdistuvat tapahtumat pitäisi sisältyä EU-alueen tapahtumiksi. Pohjois-Irlanti ei ole oma itsenäinen maa, joka tarkoittaa että Pohjois-Irlantia ei löydy ohjelmamme Maa-valikoista. Ja tämä puolestaan tarkoittaa, että me emme voi käsitellä Pohjois-Irlantia omana alueena omilla säännöillä. Aikataulu on liian tiukka ohjelmistomme puolelta, joten emme valitettavasti pysty tarjoamaan ratkaisua vielä 1.1.2021 alkaen Pohjois-Irlannin tapahtumille.   Meillä on asia työnalla ja pyrimme tuomaan ratkaisuja mahdollisimman nopeasti, niin että Pohjois-Irlannin tapahtumat saataisiin ohjelmistoon poikkeuksellisesti EU-alueen tapahtumina, mutta tämä vie aikaa muiden asioiden ohella sen verran paljon että meillä ei ole ratkaisua olemassa vielä heti 1.1.2021 alkaen.
Näytä koko artikkeli
17-12-2020 12:59
  • 0 Vastaukset
  • 0 kehut
  • 702 Näytöt
Zettle lähettää päivittäiset myyntitapahtumat kirjanpitoosi automaattisesti.   Zettlen muodostamassa tositteessa kirjaantuu ohjelmaan ensin myynnit eli tosite, jonka Zettle lähettää on seuraavanlainen: 1711 - Luottokorttisaamiset (Debet) = Tehty kokonaismyynti 3000 - Myynti ALV1 (Kredit) =Tehty veroton kokonaismyynti 2939 - Alv-velka (Kredit) =Kokonaismyynnin ALV:n osuus   Lisäksi Zettle lähettää toisen tapahtuman,joka kirjataan automaattisesti omalle tositteelle. Tässä tapahtumassa Zettle lähettää provision osuuden, jolloin se pitää sisällään seuraavanlaiset kirjaukset: 1711 - Luottokorttisaamiset (Kredit) = Tässä vähennetään Luottokorttisaamisista provision osuus 8014 - Luottokorttiprovisiot (Debet) = Tässä kirjataan provision osuus omalle kirjanpidon tilille   Erikseen kirjattavaksi tapahtumaksi Zettle myyntien osalta jää jäljelle pankkitilille saapuva raha. Tämä tulee kirjata itse siinä vaiheessa, kun pankkitilille raha on saapunut. Tässä tositteessa siis tapahtuma kirjattaisiin: 1711 - Luottokorttisaamiset (Kredit) 1910 - Pankkitili (Debet)   Kun tällainen pankkitapahtuma näkyy tililläsi, kirjaa se ePasselissa osioon "Pankki ja kassatapahtumat" - klikkaa ylhäältä "Lisää pankkitapahtuma" - laita päivämäärä ja summa - Lisää. Mikäli ePasselissasi on aktiivinen pankkiyhteys kyseinen tapahtuma löytyy Pankki ja kassatapahtumista siirrettynä tiliotetapahtumana eli kirjausta ei tällöin tarvitse tehdä käsin kuten yllä on ohjeistettu. Pankkitapahtuma tulee tietenkin viimeiseksi kohdistaa. Teet kohdistuksen seuraavasti: Pankkitapahtuma rivin päästä oranssia paina "Kohdista" -painiketta - valitse "Tapahtuma liittyy" -kohtaan "Talletus" ja "Tapahtuman tyyppi" -kohtaan "Oma tiliöinti" - Kirjaa siis tuo pankkitilille tullut summa luottokorttisaamisiin ylläolevan mukaisesti ja hyväksy kohdistus.  
Näytä koko artikkeli
27-10-2020 14:22 (Päivitetty 19-11-2021)
  • 0 Vastaukset
  • 0 kehut
  • 1358 Näytöt
Tilintarkastuksen yhteydessä voit antaa omalle tilintarkastajallesi käyttöoikeuden eAccountingiisi. Tilintarkastajan käyttöoikeus pitää sisällään lukuoikeuden eAccountingin syötettyihin tietoihin, joten näiden tunnusten avulla ei voi tehdä muutoksia ohjelman tietoihin.   Tilintarkastajan käyttöoikeus on myös veloitukseton, eli siitä ei pyydetä normaalin lisäkäyttäjän mukaista veloitusta.   Tilintarkastajan käyttöoikeuden luonti TIlintarkastajalle luodaan oma käyttäjätili samasta kohdasta kuin normaali uusi käyttäjätili.   1. Siirry Omat palvelut -sivulle ( www.vismaonline.com ) 2. Valitse oikean yläkulman valikko auki ja valitse Käyttäjät 3. Luo uusi käyttäjä tilintarkastajalle syöttämällä vähintään sähköpostiosoite ja nimi 4. Avaa Tilintarkastajan asetukset ja valitse Tilintarkastajan käyttöoikeus 5. Kun tili on luotu, niin klikkaa tilintarkastajalle käyttöoikeus vielä Visma eAccounting -ohjelmaasi   Kun käyttäjätili on luotu, niin tilintarkastaja saa sähköpostiinsa ilmoituksen tästä. Mikäli tilintarkastajalla ei ole aiemmin ollut Visma Connect -tiliä, niin hän pääsee sähköpostistaan määrittämään salasanan käyttäjätunnuksellensa.   Huom. Kun tilintarkastus on tehty, niin käy poistamassa tilintarkastajalta käyttöoikeus. Pääset poistamaan käyttöoikeuden tästä samasta Käyttäjät -näkymästä.  
Näytä koko artikkeli
29-04-2020 07:58 (Päivitetty 29-02-2024)
  • 0 Vastaukset
  • 0 kehut
  • 1306 Näytöt
Kun kirjaat varastotapahtumat kirjanpitoon, niin ohjelma laskee varastoarvon muutoksen perustuen varastoon ottoihin ja varastosta ottoihin, jotka on tehty sen jälkeen, kun varastoarvo on viimeksi kirjattu kirjanpitoon. Käytetyt kirjanpidon tilit löytyvät kohdasta Yrityksen asetukset - Kirjanpidon asetukset.   1. Siirry kohtaan Varasto ja tuotteet - Varastomuutokset 2. Klikkaa alareunan painiketta Valitse päivä ja kirjaa kirjanpitoon 3. Kun olet valinnut päivän, niin ohjelma näyttää kirjanpidolliset arvot, jotka voit hyväksyä painikkeella Kirjaa kirjanpitoon    Huomioithan että kun varastotapahtumat on kirjattu kirjanpitoon, niin varastotapahtumia ei voida enää muokata, joten muista tehdä mahdolliset muutokset ja korjaukset ennen siirtoa. Mikäli huomaat siirron jälkeen, että sinulla on varastoon otto -tapahtumia joita pitäisi muokata, niin voit poistaa varastomuutos-tositteen kirjanpidonsta kunhan se on tositelajin viimeinen tosite. Poiston jälkeen tapahtumat palautuvat Siirtämättömät varastotapahtumat -välilehdelle takaisin.    
Näytä koko artikkeli
27-02-2020 08:45 (Päivitetty 24-02-2020)
  • 0 Vastaukset
  • 0 kehut
  • 877 Näytöt
Visma ePasseli Standardiin ja Soloon voit nyt tuoda pankkitilisi tilitapahtumat CSV-tiliotteelta. Useimmat pankit tarjoavat maksuttomasti CSV-tiliotteen muodostuksen verkkopankista. Voit nyt tuoda tämän tiedoston avulla tilitapahtumat Pankki ja kassatapahtumat toimintoon.   1. Lataa verkkopankistasi CSV-tiliote ja tallenna se tietokoneellesi 2. Siirry Pankki ja kassatapahtumat toimintoon ja klikkaa oikean yläreunan Uusi pankkitapahtuma painiketta ja valitse Tiliotteen tuonti 3. Klikkaa Valitse tiedosto ja etsi tietokoneeltasi lataamasi CSV-tiedosto 4. Tiedostosta tuodaan kolme tietoa: Kirjauspäivä, Viite ja Summa. Valitse oikeat sarakkeet vastaamaan oikeita tietoja. 5. Kun pankkitapahtumat on tuotu ohjelmaan, niin voit hyväksyä avointen myyntilaskujen suoritukset ja kohdistaa muut tapahtumat kirjanpitoon / avoimiin ostolaskuihin.   Vinkkejä kohdistuksiin: Kun tiliotteelta löytyy viitenumero, joka täsmää avoimeen myyntilaskuun niin ohjelma tekee alustavan kohdistuksen. Tämän voi kirjata Hyväksy painikkeella. Jos on maksettu pankkitililtä lasku, joka löytyy Avoimet ostolaskut listalta niin klikkaa Kohdista -> Maksu ostolaskuun ja etsi pudotusvalikosta oikea ostolasku. Ostokuitit voit kohdistaa Kohdista -> Muu nosto tai Ostokuitti valinnalla. Kun kirjaat ostokuitteja, niin voit liittää kuitin kuvan oikean reunan Liitä kuva painikkeesta. Ja parhaimman hyödyn saat ohjelmistostamme jos käytät Visma Scanner sovellusta ostokuittien skannaamiseen, niin ne löytyvät helposti ohjelmastasi. Muut maksutapahtumat voit kohdistaa Kohdista -> Muu nosto valinnalla. Mikäli on kuluja, jotka toistuvat säännöllisesti, niin kirjanpitomallien avulla nopeutat kohdistusprosesseja paljon. Tällöin riittää että valitset listalta oikean mallin ja tapahtuma kirjaantuu kirjanpitoon oikealle kirjanpitotilille.  
Näytä koko artikkeli
07-08-2019 11:45 (Päivitetty 23-08-2019)
  • 0 Vastaukset
  • 1 kehut
  • 4179 Näytöt
Kun laskutus- / taloushallinto-ohjelmia vaihdetaan, niin siirron yhteydessä saattaa tulla eteen tilanne, että vanhoja vielä avoimena olevia myyntilaskuja pitää siirtää vanhasta ohjelmasta uuteen eAccountingiinne. Visma eAccounting Solo ja eAccounting Standard ohjelmissa nämä vanhat laskut voidaan siirtää avoimiksi myyntilaskuiksi kirjanpidon tositteiden kautta.     Siirry kohtaan Kirjanpito - Kirjanpidon tositteet.   Valitse Uusi tosite ja valitse laskun päiväys ja kirjoita kuvaukseen esim. laskunumeronne ja asiakkaan nimi. Valitse Tiliksi myyntisaamiset tili, eli 1701 - Myyntisaamiset, jolloin tulee uusi Asiakas/Toimittaja -sarake näkyviin riville. Valitse Asiakas/Toimittaja -sarakkeen valikkopainikkeesta Uusi myyntilasku, jotta pääset syöttämään myyntilaskun perustiedot  4. Syötä avautuvaan ikkunaan laskun perustiedot, eli Asiakas, Laskun pvm, Eräpäivä, Laskunumero, Viitenumero, ALV yhteensä ja Summa. 5. Tämän jälkeen lisää vielä kirjanpidon tositteellesi kirjanpidolliset myyntitilit, joille myynnit tiliöidään. Esimerkiksi ALV 24% myynnille voidaan käyttää tiliä 3000 - Myynti ALV 1 6. Tarkista lopuksi, että tositteen summat ja ALV:n osuus kirjaantuu oikein tositteelle, jolloin voit tallentaa tositteen. 7. Lasku siirtyy avoimeksi myyntilaskuksi Myynnit - Avoimet myyntilaskut kohtaan.   Huom. Tässä siirretään ainoastaan laskun kirjanpidolliset perustiedot, jolloin myyntilasku saadaan kirjanpitoon ja lisäksi se saadaan avoimiin myyntilaskuihin seurantaan, jotta se voidaan kuitata maksetuksi kun asiakas maksaa laskun. Eli myytyjä tuotteita ei merkitä tässä tapauksessa laskun siirrossa.   Jos halutaan merkitä myös myytyjä tuotteita laskuille, niin ainoa vaihtoehto on syöttää myyntilaskut ohjelmaan sisään normaalisti. Silloin pitää huomioida laskunumerointi, että se lähtee liikkeelle vanhimmasta avoimesta laskusta ja sen jälkeen on syötettävä kaikki laskut, jotta laskunumerointi pysyy juoksevana ja oikeana.      
Näytä koko artikkeli
24-04-2019 08:10 (Päivitetty 02-04-2024)
  • 0 Vastaukset
  • 0 kehut
  • 1208 Näytöt
Tilinpäätös voidaan tehdä, kun kaikki menneen tilikauden tapahtumat ovat kirjattuna eAccounting ohjelmassa. Eli tarkista esimerkiksi, että kaikki Pankki ja kassatapahtumat toiminnon tilitapahtumat ovat kohdistettu ohjelmassa ja ALV-raportit ovat hyväksyttynä tilikauden osalta.   Kirjanpito osiosta löytyy myös Vuoden lopun tarkistuslista joka ohjaa sinua tekemään kaikki tarvittavat tarkistukset viime tilikauden osalta. Tarkistuslistassa on myös maininnat Tilikauden voitto/tappio saldon käsittelyyn ja alapuolella on vielä kuvalliset ohjeet tämän saldon käsittelemiseksi.   Voit tarkistaa tilikautesi tuloksen kohdasta Kirjanpito - Kirjanpidon luvut - Tuloslaskelma. Siirry tuloslaskelman sivun alaosaan, jossa on laskettu sinun tilikautesi tulos. Huomioi että ajanjaksoksi on valittu oikea tilikausi.   Tilikauden tulos on voitollinen Klikkaa Avaa painiketta nähdäksesi miten Tilikauden voitto tulee käsitellä ohjelmassa.   1. Kohdassa Kirjanpito - Kirjanpidon luvut - Tuloslaskelma voit nähdä oletko tehnyt voittoa vai tappiota. Alla olevassa kuvassa nähdään että yritykseni on tehnyt voittoa 14 567,44 euroa. 2. Tilikauden voitto tulee kirjata manuaalisella tositteella kirjanpitoon. Eli siirrytään kohtaan Kirjanpito - Kirjanpidon tositteet - Uusi tosite. 3. Kirjaa tosite tilikauden viimeiselle päivälle. 4. Valitse Kirjanpitomallit pudotusvalikosta Tilikauden voitto / tappio, niin saat oikeat kirjanpidon tilit tositteelle. 5. Kun on tehty voittoa, niin kirjataan tilille: 9999 - Tilikauden voitto :: 14 567,44 (Debet) 2371 - Tilikauden voitto/ tappio :: 14 567,44 (Kredit) 6. Hyväksy tosite lopuksi.   Nyt tilikauden voitto on kirjattu oikealle tilille ja tilikausi on valmis. Lukitse tilikausi lopuksi avaamalla tilikauden tiedot kohdassa Asetukset - Tilikausi ja avaava tase ja aseta ruksi tilikauden tietoihin kohtaan Lukitse tilikausi. Tämän jälkeen Tuloslaskelman ja Taseen tulosteet eivät ole enää Alustavia.   Huom. Tilikauden voitto on siirrettävä uuden tilikauden puolella tilille 2251 - Edellisten tilikausien voitto/tappio, koska muuten tilikauden voitto/tappio -tili vääristää tulostasi uudella tilikaudella. Eli esimerkissäni olen päättänyt tilikauden 2018 ja uusi tilikausi alkaa 1.1.2019, niin kirjaan tämän siirtotositteen päivälle 1.1.2019.   1. Siirryn uuden tositteen luontiin ja valitsen päivämääräksi tilikauden ensimmäisen päivän 1.1.2019. Kirjanpitomalliksi valitsen Tilikauden voitto / tappio siirto edelliselle tilikausille. 2. Kun voittoa siirretään niin kirjataan seuraavasti: 2371 - Tilikauden voitto/ tappio :: 14 567,44 (Debet) 2251 - Edellisten tilikausien voitto/tappio :: 14 567,44 (Kredit) 3. Kun olet kirjannut saldot tositteelle, niin sinun 2371 - Tilikauden voitto/ tappion saldo pitäisi olla 0,00. 4. Hyväksy tosite lopuksi.   Nyt tilikauden voitto on kirjattu oikein ja se on valmiiksi siirretty "Edellisten tilikausien voitto/tappio" tilille. Tilikauden tulos on tappiollinen Klikkaa Avaa painiketta nähdäksesi miten Tilikauden tappio tulee käsitellä ohjelmassa.   1. Kohdassa Kirjanpito - Kirjanpidon luvut - Tuloslaskelma voit nähdä oletko tehnyt voittoa vai tappiota. Alla olevassa kuvassa nähdään että yritykseni on tehnyt tappiota -5 417,53 euroa. 2. Tilikauden tappio tulee kirjata manuaalisella tositteella kirjanpitoon. Eli siirrytään kohtaan Kirjanpito - Kirjanpidon tositteet - Uusi tosite. 3. Kirjaa tosite tilikauden viimeiselle päivälle. 4. Valitse Kirjanpitomallit pudotusvalikosta Tilikauden voitto / tappio, niin saat oikeat kirjanpidon tilit tositteelle. 5. Kun on tehty tappiota, niin kirjataan tilille: 9999 - Tilikauden voitto :: 5 417,53 (Kredit) 2371 - Tilikauden voitto/ tappio :: 5 417,53 (Debet) 6. Hyväksy tosite lopuksi.   Nyt tilikauden tappio on kirjattu oikealle tilille ja tilikausi on valmis. Lukitse tilikausi lopuksi avaamalla tilikauden tiedot kohdassa Asetukset - Tilikausi ja avaava tase ja aseta ruksi tilikauden tietoihin kohtaan Lukitse tilikausi. Tämän jälkeen Tuloslaskelman ja Taseen tulosteet eivät ole enää Alustavia.   Huom. Tilikauden tappio on siirrettävä uuden tilikauden puolella tilille 2251 - Edellisten tilikausien voitto/tappio, koska muuten tilikauden voitto/tappio -tili vääristää tulostasi uudella tilikaudella. Eli esimerkissäni olen päättänyt tilikauden 2018 ja uusi tilikausi alkaa 1.1.2019, niin kirjaan tämän siirtotositteen päivälle 1.1.2019.   1. Siirryn uuden tositteen luontiin ja valitsen päivämääräksi tilikauden ensimmäisen päivän 1.1.2019. Kirjanpitomalliksi valitsen Tilikauden voitto / tappio siirto edelliselle tilikausille. 2. Kun voittoa siirretään niin kirjataan seuraavasti: 2371 - Tilikauden voitto/ tappio :: 5 417,53 (Kredit) 2251 - Edellisten tilikausien voitto/tappio :: 5 417,53 (Debet) 3. Kun olet kirjannut saldot tositteelle, niin sinun 2371 - Tilikauden voitto/ tappion saldo pitäisi olla 0,00. 4. Hyväksy tosite lopuksi.   Nyt tilikauden tappio on kirjattu oikein ja se on valmiiksi siirretty "Edellisten tilikausien voitto/tappio" tilille. Laskun kirjauksen siirto seuraavalle tilikaudelle Ohjelmamme toimintalogiikka perustuu siihen, että maksuperusteista kirjanpitoa käyttävien avoimet myynti- ja ostolaskut kirjataan kirjanpitoon aina tilikauden vaihtuessa. Eli tästä syystä tilikauden viimeisen alv-raportin yhteydessä syntyy aina tositteet kirjanpitoon ja nämä avoimet tapahtumat käsitellään suoriteperusteisena vaikkakin kirjaustapa on normaalisti maksuperusteinen. Mikäli ette halua käsitellä näitä laskuja tällä tavalla, eli suoriteperusteisena tilikauden vaihtuessa, niin silloin tulee manuaalisesti tehdä oikaisut päätettävälle tilikaudelle ja oikaista taas tapahtumat seuraavan tilikauden puolella. Eli käytännössä se tarkoittaisi sitä, että kirjaat manuaalisesti tilikauden viimeiselle päivälle tositteet, jolla kumoat vastakirjauksien avulla näiden siirrettävien tositteiden saldot. Ja taas seuraavan tilikauden ensimmäiselle päivälle kirjaat manuaalisesti tapahtumat uudelleen niin, että myynti ja alv ilmaantuu seuraavan tilikauden puolelle.   Esimerkki vielä esimerkkisummilla ja -päivämäärillä:   Automaattisesti muodostunut Tosite 1 - 31.12.2020: 1701 - Myyntisaamiset - 124 (Debet) 3000 - Myynti 24% - 100 (Kredit) 2939 - Alv-velka - 24 (Kredit)   Manuaalinen kumoamistosite Tosite 2 - 31.12.2020: 1701 - Myyntisaamiset - 124 (Kredit) 3000 - Myynti 24% - 100 (Debet) 2939 - Alv-velka - 24 (Debet)   Manuaalinen myyntitosite tilikaudelle 2020 Tosite 3 - 1.1.2021: 1701 - Myyntisaamiset - 124 (Debet) 3000 - Myynti 24% - 100 (Kredit) 2939 - Alv-velka - 24 (Kredit)
Näytä koko artikkeli
04-01-2019 13:16 (Päivitetty 26-03-2024)
  • 0 Vastaukset
  • 7 kehut
  • 8005 Näytöt
Kun pankkiyhteys on aktiivinen ja pankkisi muodostaa sinulle tiliotteen, niin tilitapahtumat tiliotteelta tulevat automaattisesti ohjelmasi Pankki ja kassatapahtumat toimintoon.   Myyntilaskujen viitesuoritukset kohdistetaan automaattisesti viitenumeron perusteella avoimiin myyntilaskuihin. Tämän avulla sinun työsi helpottuu huomattavasti, kun myyntilaskujen suorituksia ei tarvitse itse enää kirjata.    Pankkiyhteyden avulla maksetut ostolaskut kuitataan tiliotteelta Maksettu tilaan. Eli vaikka ostolasku olisikin siirretty maksuun pankkiisi, niin maksu vahvistetaan vasta siinä vaiheessa kun raha on oikeasti lähtenyt tililtä. Tämän avulla voidaan varmistua siitä että ostolaskun maksu on mennyt läpi. Voit lukea lisää pankkiyhteyden avulla maksetuista ostolaskuista täältä.   Muut pankkitilillä tapahtuneet tilitapahtumat kohdistetaan manuaalisesti kirjanpitoon. Tämän avulla varmistetaan se että jokainen tilitapahtuma tulee käsitellyksi.   Huomioi että pankkisi toimittaa sinulle tiliotteen niin usein, kuin Web Services sopimuksessa on määritelty. Eli jos olet esimerkiksi valinnut aikaväliksi Kerran viikossa niin sinun myynti- ja ostoreskontrasi päivittyy ajantasalle aina tällöin kerran viikossa. Jos taas on valittuna Joka päivä niin tällöin reskontrasi on ajantasalla päivittäin. Normaalisti pankit tarjoavat vaihtoehtoja: Joka päivä Kerran viikossa Kerran kahdessa viikossa Kerran kuukaudessa
Näytä koko artikkeli
24-09-2018 08:52
  • 0 Vastaukset
  • 1 kehut
  • 2979 Näytöt
Oletko ostanut yrityksen hankintoja omalla rahalla? Tässä artikkelissa tutustumme miten merkitset oston kirjanpitoon ja miten merkitä rahan siirto omalle tilille.
Näytä koko artikkeli
03-08-2018 09:40 (Päivitetty 03-08-2018)
  • 0 Vastaukset
  • 0 kehut
  • 8996 Näytöt
Mietityttääkö mitä kaikkea ePasselin käyttön aloittamiseen tarvitaan? Käymme läpi ohjelmaan syötettävät tiedot ja asetukset, aina ensimmäisestä ruudusta lähtien.
Näytä koko artikkeli
03-08-2018 09:38 (Päivitetty 02-04-2024)
  • 0 Vastaukset
  • 0 kehut
  • 2335 Näytöt
 Lisättyäsi käyttöomaisuutta ePasseliin, (lue lisää käyttöomaisuuden lisäämisestä täältä) voit suorittaa poistoja omaisuuden hankintamenosta kahdella eri tavalla; käymme läpi molemmat tavat, niiden käyttötarkoituksen ja lopuksi opit miten voit kumota poistosuorituksia.
Näytä koko artikkeli
03-08-2018 09:50 (Päivitetty 19-11-2021)
  • 0 Vastaukset
  • 0 kehut
  • 1320 Näytöt
Käymme läpi kuinka lisäät käyttöomaisuutesi ePasselin kirjanpitoon ja miten täyttää omaisuuden poistojen tiedot.
Näytä koko artikkeli
03-08-2018 09:47 (Päivitetty 02-04-2024)
  • 0 Vastaukset
  • 1 kehut
  • 1914 Näytöt
Mikäli aloitat ohjelman käytön ja haluat syöttää ohjelmaan viime tilikauden tiedot vertailua varten, niin voit luoda ohjelmaasi edellisen tilikauden ja syöttää kirjanpitosi tapahtumat edelliselle tilikaudelle. Tässä ohjeessa kirjaan esimerkkinä koko vuoden tapahtumat yhdellä tositteella ja syötän ne siis tilikauden viimeiselle päivälle. Mikäli haluat syöttää vertailutietosi tarkemmin, esimerkiksi kuukausittain, niin syötä jokaisen kuukauden tapahtumien saldot tileittäin ja aseta tositteen päiväykseksi kunkin kuukauden viimeisimmän päivän. Tilikauden luominen ohjelmaan Siirry kohtaan Asetukset - Tilikausi ja avaava tase ja luo toinen tilikausi ja määritä päivämäärät edellisen tilikautesi mukaisesti. Lopputuloksena sinulla on ohjelmassasi edellinen tilikausi sekä nykyinen tilikausi. Vertailutietojen syöttö Siirry kohtaan Kirjanpito - Kirjanpidon tositteet. Luo uusi tosite manuaalisesti ohjelmaan ja aseta päivämääräksi vertailukauden viimeinen päivämäärä, eli tässä esimerkissä määritän tilikauden viimeisen päivän, koska syötän koko vuoden tapahtumat kerralla. Huomioi tositetta syötettäessäsi että tositteen saldot menevät aina tasan Debet ja Kredit tilien osalta.   Tositetta tallennettaessasi ohjelma antaa varoituksen ja suosituksen siitä, että manuaaliselle tositteelle ei kirjattaisi tapahtumia myyntisaamistileille tai pankkitileille, koska ohjelma pyrkii ohjaamaan käyttäjää tekemään kaikki kirjaukset muissa ohjelman osioissa. Ohjelma kysyy tässä ilmoituksessa, että haluatko kuitenkin kirjata tapahtumat ja voit vastata tässä tilanteessa Kyllä, jolloin ohjelma tallentaa tositteesi kirjanpitoon. Tilikauden voitto/tappion kirjaus Nyt vertailutiedot ovat syötetty, joten viimeistelläksesi edellisen tilikauden ohjelmallisesti, niin sinun täytyy vielä kirjata edellisen tilikauden voitto/tappion omalle tililleen.    Siirry kohtaan Kirjanpito - Kirjanpidon luvut. Valitse välilehti Tuloslaskelma ja valitse Ajanjaksoksi edellinen tilikausi. Näet täällä kootusti tilikautesi tuloslaskelman ja näkymän alareunasta löytyy Tilikauden voitto (tappio) saldo.     Kun saldo on tarkistettu, niin siirry kohtaan Kirjanpito - Kirjanpidon tositteet ja luo uusi manuaalinen tosite. Valitse Kirjanpitomalliksi "Tilikauden voitto / tappio", jolloin tositeriveille tulee valmiiksi käytettävät tilit. Syötä tuloksesi tälle tositteelle ja käytä päivämääränä tilikauden viimeistä päivää. Eli esimerkissäni olen tehtyn voittoa 4000,00 EUR, niin kirjaan sen alla olevan esimerkin mukaisesti. Eli kirjaan 9999 - Tilikauden voitto tilille Debet puolelle saldon ja puolestaan 2371 - Tilikauden voitto/tappio tilille Kredit puolelle saldon. Jos taas olisin tehnyt tappiota, niin kirjaisin sen päinvastaisesti eli 9999 - Tilikauden voitto tilille saldo Kredit puolelle ja puolestaan 2371 - Tilikauden voitto/tappio tilin saldon Debet puolelle. Lopputulos Nyt kun olet kirjannut edellisen tilikauden tapahtumat kirjanpitoosi sekä syöttänyt tilikautesi voitto/tappion, niin edellisen tilikautesi tiedot löytyvät ohjelmastasi ja voit verrata tapahtumia nykyisen tilikautesi kanssa. Esimerkissäni siis kirjasin koko vuoden tapahtumat yhdelle tositteelle, joten lopputuloksena on kaksi tositetta joka kuvastaa viimeistä tilikauttani. Jos olisin kirjannut kuukausitasolla vertailutiedot, niin lopputuloksena minulla olisi jokaiselta kuukaudelta yksi tosite + lopuksi tilikauden voitto/tappio tosite. Tietojen käsittely nykyisellä tilikaudella Taseen saldot siirtyvät automaattisesti nykyiselle tilikaudellesi. Ainoa mitä pitää huomioida niin sinun pitää siirtää Tilikauden voitto/tappio -kirjaus nykyisessä tilikaudessasi Edellisen tilikauden voitto / tappio -tilille. Siirry kohtaan Kirjanpito - Kirjanpidon tositteet ja luo uusi tosite. Syötä päivämääräksi nykyisen tilikauden ensimmäinen päivä ja valitse Kirjanpitomalliksi "Tilikauden voitto / tappio siirto edelliselle tilikausille". Tällöin oikeat kirjanpitotilit tulevat tositeriveille. Alla on esimerkki, jossa siirrän 4000,00 EUR voittoni Edellisten tilikausien voitto/tappio tilille. Ja taas, jos olisi kyse tappiosta, niin kirjaisin sen saldot päinvastaisesti Debet / Kredit puolille.   Tiivistelmä Käytännössä vertailutietojen syötössä on vähintään 3 tositetta jotka pitää syöttää: Edellisen tilikauden viimeiselle päivälle saldot Taseesta ja Tuloslaskelmasta (esim. 31.12.2017) Edellisen tilikauden viimeiselle päivälle Tilikauden voitto / tappio kirjaus (esim. 31.12.2017) Tässä kirjauksessa siis katsotaan tuloslaskelmasta, että oletko tehnyt voittoa vai tappiota. Saldo kirjataan omaksi tositteeksi, tähän löytyy valmis kirjanpitomalli ohjelmasta kun uutta tositetta luodaan. Nykyisen tilikauden ensimmäiselle päivälle (esim. 1.1.2018) luodaan tosite, jossa saldot siirretään tilikauden voitto / tappio tililtä -> edellisen tilikauden voitto / tappio tilille. Tässä kirjauksessa siis tilikauden voitto / tappio -osuus kirjataan eteenpäin tilille "Edellisten tilikausien voitto / tappio". Tähän löytyy myös oma kirjanpitomalli ohjelmasta kun tositetta luodaan. Lopputuloksena nykisen tilikauden voitto / tappio -tilin saldo on 0,00.
Näytä koko artikkeli
19-06-2018 08:42 (Päivitetty 13-12-2021)
  • 0 Vastaukset
  • 0 kehut
  • 2431 Näytöt
Zettle-integraation käyttöönotto eAccountingissa
Näytä koko artikkeli
19-06-2018 09:20 (Päivitetty 02-04-2024)
  • 0 Vastaukset
  • 0 kehut
  • 1670 Näytöt
Kun palkat ovat kirjattu manuaalisesti tositteelle, niin kuin tässä ohjeessa olemme kuvanneet, niin palkkamenot ovat odottamassa maksua 2961 - Palkkamenot (siirtovelat) kirjanpitotilillä.    Suosittelen luomaan myös tähän oman kirjanpitomallin. Voit luoda kirjanpitomallin kohdassa Asetukset - Kirjanpitomallit. Luo uusi kirjanpitomalli ja valitse Käyttötarkoitukseksi "Muu nosto", niin kirjanpitomallia voidaan käyttää kohdistuksiin tiliotteilta. Voit lukea tarkemmat ohjeet kirjanpitomallien luomiseksi täältä.   Aiemmassa esimerkissämme kirjasimme palkat tositteelle, ja maksettavaa palkkaa jäi työntekijälle 1589,50 EUR. Nyt kun palkka on maksettu yrityksen pankkitililtä työntekijälle, niin se näkyy tiliotteen tapahtumissa Pankki ja kassatapahtumat -toiminnossa. Mikäli teille ei tule tiliotetta suoraan ePasseliin, niin voitte luoda manuaalisesti myös tämän pankkitapahtuman tässä toiminnossa.     1. Klikataan Kohdista , niin saamme tämän pankkitapahtuman lisättyä kirjanpitoon 2. Valitaan Tapahtuma liittyy: Muu nosto ja valitaan noston tyypiksi aiemmin luomani tiliöintimalli Kuukausipalkat tiliotteelta 3. Valitaan lopuksi Hyväksy , niin maksu kirjaantuu kirjanpitoon  
Näytä koko artikkeli
28-05-2018 11:26
  • 0 Vastaukset
  • 1 kehut
  • 1826 Näytöt
Visma eAccountingissa ei ole omaa palkanlaskentatoimintoa, joten palkat tulee laskea eAccountingin ulkopuolella. Palkat ovat toistuvia kirjauksia, joita tehdään joka kuukausi, joten suosittelen laatimaan kirjanpitomallin palkkakirjauksiin. Voit katsoa tästä ohjeesta, miten kirjanpitomalli laaditaan eAccountingiin.   Kun olet laskenut palkat palkanlaskenta -ohjelmassasi niin tulosta esimerkiksi palkkojen Tilierittely tai muu vastaava tuloste, jonka avulla voit kirjata palkat eteenpäin kirjanpitoosi. Tässä esimerkissä olen laskenut palkat Passeli Yritys ohjelmallamme, josta olen tulostanut alla olevan Tilierittelyn. Olen laatinut valmiiksi kirjanpitomallin ePasseliin, joten kirjaus tehdään seuraavasti: 1. Siirrytään kohtaan Kirjanpito - Kirjanpidon tositteet ja valitaan Uusi tosite 2. Syötä tositteelle Päivämäärä ja valitse aiemmin luotu Kirjanpitomalli mikäli olet sellaisen laatinut 3. Tämän jälkeen syötä tileille oikeat saldot, eli minun esimerkissäni syötän tiedot, jotka poimin ylläolevasta Tilierittely tulosteesta jonka olen tulostanut palkanlaskenta-ohjelmistostani. 4. Huomioi että tosite voidaan tallentaa vasta, kun Debet ja Kredit saldot menevät tasan ja tosite ei erota. Kun tosite on valmis, niin klikkaa Hyväksy ja tällöin tosite tallentuu kirjanpitoosi.   Maksettavan palkan osuus löytyy tililtä 2961 - Palkkamenoit (siirtovelat). Eli tässä esimerkissäni maksettavaa palkkaa on 1589,50 EUR. Voit katsoa tästä ohjeemme, miten maksettu palkka kohdistetaan tiliotteelta kirjanpitoon helpoiten.
Näytä koko artikkeli
28-05-2018 11:07 (Päivitetty 26-03-2024)
  • 0 Vastaukset
  • 1 kehut
  • 2887 Näytöt
Kun laadit kirjanpitoa ja sinulle tulee toistuvasti samankaltaisia kirjauksia, niin kirjanpitomallin avulla nopeutat työskentelyä huomattavasti. Esimerkiksi jos kirjaat palkkoja kirjanpitoosi joka kuukausi, niin suosittelen tekemään kirjanpitomallin valmiiksi, jotta sinun ei tarvitse jokaista tiliä valita erikseen tositteen kirjauksen yhteydessä. Tässä ohje-esimerkissämme siis teemme kirjanpitomallin palkkakirjauksiin:   1. Siirry kohtaan Asetukset - Kirjanpitomallit 2. Valitse Uusi kirjanpitomalli 3. Syötä Nimi, Kuvaus ja Käyttötarkoitus  4. Valitse Tilit ja valitse syötetäänkö tilin saldot Debet vai Kredit puolelle (D/K valinta tarkoittaa että voit päättää kirjaustilanteessa, kummalle puolelle saldot syötetään) 5. Kun tilit on valittu ja malli on valmis niin klikkaa lopuksi Tallenna     Käyttötarkoitus pudotusvalikosta löytyy kolme valintaa. Alla selitteet mitä kukin valinta tarkoittaa:   Manuaalinen kirjaus Tämä käyttötarkoitus tarkoittaa sitä, että kirjanpitomallia käytetään kun tositetta kirjataan manuaalisesti Kirjanpito osiosssa. Kirjanpitomallin voi siis valita kun valitsee Kirjanpito osiosta Uusi tosite.   Muu nosto Tämä käyttötarkoitus tarkoittaa sitä, että kirjanpitomallia käytetään kun tapahtumia kohdistetaan tiliotteelta tai Pankki ja Kassatapahtumat -toiminnon nosto -tapahtumissa eli tapahtumissa joissa rahaa on lähtenyt tililtä.   Muu talletus Tämä käyttötarkoitus tarkoittaa sitä, että kirjanpitomallia käytetään kun tapahtumia kohdistetaan tiliotteelta tai Pankki ja Kassatapahtumat -toiminnon talletus -tapahtumissa eli tapahtumissa joissa rahaa on saapunut tilille.
Näytä koko artikkeli
28-05-2018 09:50
  • 0 Vastaukset
  • 2 kehut
  • 1450 Näytöt