Keräsimme yhteen pakettiin viime keväänä muuttuneen vuosilomalain ja vuoden vaihteessa muuttuvan työaikalain muutokset.
Vuosilomalaki muutos, joka tuli voimaan jo 15.3.2019 toi mukanaan uuden käsitteen “ Lisävapaapäivä ”.
Työntekijällä on oikeus vuosilomaa täydentäviin lisävapaapäiviin, jos hänen täydeltä lomanmääräytymisvuodelta ansaitsemansa vuosiloma alittaa 24 päivää vuosilomalain 7§:n 2 momentin 2 tai 3 kohdassa tarkoitetun poissaolon vuoksi (sairaus, tapaturma ja kuntoutus).
Työntekijällä on oikeus saada lisävapaapäiviltä säännönmukaista tai keskimääräistä palkkaansa vastaava korvaus.
Lisävapaapäivät annetaan ja käsitellään kuten vuosilomapäivät.
Maksetaan säännönmukaisen palkan mukainen palkka.
Kirjataan Severaan poissaolotyypillä “Lisävapaapäivä”.
Uusi työaikalaki astuu voimaan 2020 alusta ja korvaa nykyisen työaikalain. Vaikka työaikalaki on pakottavaa oikeutta, tulee silti aina ottaa sen lisäksi huomioon sovellettava TES. Alla muutamia tärkeimpiä huomioita lakimuutoksesta.
Liukumasaldon muutokset
Huom! Ennen kuin muutat liukumasaldoon liittyviä rajoja Severassa, työntekijöiden nykyiset liukumat tulisi kuitata pois, joko rahana tai vapaana. Esimerkiksi liukuman enimmäismäärän muuttaminen vaikuttaa takautuvasti, sillä muutokselle ei voi antaa päivämäärää Severassa. Päivittäisen katon muuttaminen taasen vaikuttaa työntekijän työsopimuksen aloituspäivästä lähtien. Jos työntekijälle maksetaan liukumat rahana, voit nollata liukuman työntekijän profiilissa.
Liukumasaldo voi lisääntyä 4 tuntia päivässä
Päivittäistä kattoa voi kontrolloida työntekijän työsopimuksesta Severassa
Huomaathan, että jos muutat nykyistä työsopimusta, liukumakatto vaikuttaa työsopimuksen aloituspäivästä alkaen leikaten työntekijän aiemmin kirjattuja liukumia.
Työntekijän tulisi kuitata aiemmin keräämät liukumat pois rahana tai vapaana, tai tee työntekijälle uusi työsopimus.
Liukuman enimmäismäärä nousee 40 tunnista 60 tuntiin (tasoittumisjakson lopussa)
Tasoittumisjakso on 4 kuukautta.
Liukuman enimmäismäärää voi kontrolloida Severassa Työaikakirjaukset asetuksista, kohdassa “liukumatuntien enimmäismäärä”.
Huomaathan, että muutos vaikuttaa takautuvasti kaikkiin jo kirjattuihin tunteihin, eli työntekijöiden tulisi kuitata aiemmin keräämät liukumat pois rahana tai vapaana.
Enimmäismäärän kertymistä voi Severassa seurata raporteista, esimerkiksi Tunnit & Kulut osiosta löytyvällä Käyttäjät-raportilla oleva arvo “Kokonaisliukuma, viime kuun loppuun asti” kertoo nimensä mukaisesti käyttäjän kokonaisliukuman edellisen kuun loppuun saakka. “Liukuma ajanjaksolla” niminen arvo taas näyttää liukuman aikajaksolle, joka on valittu suodattimeen nimeltä “Suodata taloustiedot aikajaksolla”.
Liukuman vähimmäismäärä 20 tuntia (tasoittumisjakson lopussa)
Tasoittumisjakso on 4 kuukautta
Severassa ei voi asettaa liukuman vähimmäismäärää, mutta käyttäjien liukuman kertymistä voi seurata raporteista, ks. edellinen kohta esimerkki raportista ja arvoista.
Työaikapankkia voivat käyttää kaikki yritykset
Jos työnantaja ja työntekijä ovat sopineet 14§:ssä tarkoitetun työaikapankin käytöstä, työnantajan on pidettävä kirjaa työntekijän työaikapankkiin säästämistä eristä sekä työaikapankkiin siirrettyjen erien pitämisestä vapaana.
Työaikapankkiin tulee voida kirjata
Lisä-ja ylityötunteja
Sunnuntaityön korotusosia
Liukumatunteja
Rahamääräisiä etuja muutettuna aikamääräisiksi (esim. Lomarahat)
Severassa ei ole työaikapankkia, eikä siellä voi merkitä yksittäisiä kirjauksia työaikapankkiin. Tämä tarkoittaa sitä, että työaikapankin ylläpito on tehtävä jossakin toisessa ohjelmassa.
Ylityökirjaukset
Ylitöiden perus- ja korotusosia voi jatkossa kirjata työaikapankkiin erikseen. Tästä syystä ylitöiden kirjauksessa pitää pystyä erittelemään perusosa ja korotusosa.
Ylityöt voidaan kirjata
Kuten ennenkin, maksettavaksi
Työaikapankkiin
Osin maksettavaksi, osin työaikapankkiin
Ylityön perusosa voidaan kirjata
Maksettavaksi
Työaikapankkiin
Ylityön korotusosa voidaan kirjata
Maksettavaksi
Työaikapankkiin
Ikävä kyllä Severassa ei voi tällä hetkellä kirjata ylityötä siten, että perusosan ja korotusosan voi kirjata erikseen. Severassa jokainen ylityökirjaus vaikuttaa käyttäjän tunteihin, jolloin esimerkiksi tekemällä perusosakirjauksen 2 tuntia ja korotusosakirjauksen 2 tuntia, raportit näyttävät siltä kuin käyttäjä olisi tehnyt 4 tuntia ylitöitä.
Uudet työajan ylä- ja alarajat
Kaikki tehty työaika 4 kk seurantajaksolla: säännöllinen työaika (myös liukuvan työajan saldo), lisätyö, ylityö, aloittamis- ja lopettamistyö ja hätätyö. Seurantajakson aikana tehty työaika ei keskimäärin saa ylittää 48 h / viikko.
Rajat
Tasoittumisjakso
Yleistyöaika
8h/vrk ja 40h/vko
52 vkoa
Säännöllinen työaika
Max 10h/vrk ja 48/vko
40h/vko/4 kk
Jaksotyöaika
120h/80h
3 vkoa/2 vkoa
Joustotyöaika
40h/vko/4 kk
Liukuma
Max 4h/vrk
+60h ja -20h
4 kk
Työaikapankki
180h/vuosi
Ylityö
48h/vko/4 kk
Lisäksi muita muutoksia
Etätyö on virallisesti työaikaa
Vuosittainen ylitöiden enimmäismäärä muuttuu koko työajan enimmäismääräksi
Normaalia työaikaa voi olla 10 tuntia päivässä
Joustotyöaika antaa mahdollisuuden työntekijälle päättää missä ja milloin tekee työtä
Noudatettaessa joustotyöaikaa työntekijän on palkanmaksukausittain toimitettava työnantajalle luettelo säännöllisenä työaikana tekemistään tunneista siten, että siitä ilmenevät viikottainen työaika ja viikkolepo. Työnantajan on 1 momentissa säädetystä poiketen velvollinen kirjaamaan vain nämä työntekijän ilmoittamat tiedot työaikakirjanpitoon.
Työntekijä voi päättää puolet työajastaan missä ja milloin työnsä suorittaa
Työn voi tehdä pätkissä
... View more