Mine områder
Hjelp

Korr. positivt forskuddstrekk - EDAG-278 Forskuddstrekk for inntektsmåned er feil - flytt skatt

18-07-2019 14:54 (Sist oppdatert 14-09-2023)
 • 0 Svar
 • 1 liker
 • 9215 Visninger

Denne feilmeldingen indikere at en ansatt har positivt forskuddstrekk, altså at forskuddstrekket kommer som en utbetaling og ikke et trekk. Det er ikke tillatt at totalt forskuddstrekk for inntektsmottaker for måneden er positivt. Du må derfor korrigere dette for å få godkjent A-meldingen.

 

Screenshot_32.png

 

Årsaken til at dette skjer i Payroll kan være at det er gjort en endring tilbake i tid, f.eks. at du sletter noe som tidligere er utbetalt, endrer sluttdato på en ansatt, eller korrigerer ytelser som medfører positivt forskuddstrekk. For å rette dette finnes det ulik fremgangsmåte om feilmeldingen gjelder inneværende A-meldingsmåned eller en tidligere måned.

 

 

Korrigere positivt forskuddstrekk i inneværende måned (A-melding)

For å tilbakeføre forskuddstrekket anbefaler vi at du bruker lønnsart 89010 Ekstra skattetrekk variabelt. I tillegg du nullstille den negative skatten med lønnsart 13110 Forskudd, variabelt. Hvis du ikke gjør dette får du en automatisk postering på lønnsarten for Korrigering negativ lønn/skatt, og da rapporteres ikke skatten i A-meldingen!

 

Eksempel: Ved innsending av A-melding for mars får du feilmelding om positivt forskuddstrekk på 500 kr på en ansatt. For å korrigere dette på mars gjør du følgende.

 

 1. Opprett en ny lønnskjøring med samme dato eller dato etter siste bekreftede lønnskjøring.

 2. Klikk knappen «Ny lønnskjøring» nederst til venstre i startbildet i Payroll. NyLønnskjøring.png

 3. Velg og ta med kun den ansatte du skal korrigere skatt på. Ikke gjør andre utvalg på lønnskjøringen. Du kan se hvordan opprette en ekstra kjøring her.

 4. Åpne Employee, hent opp den ansatte og velg Transaksjoner | Variable.

 5. Velg «Legg til transaksjon». Husk at datoene på transaksjonene skal være i den måneden du skal rette a-meldingen. I vårt tilfelle gjaldt endringen a-melding for mars, så da benytter vi 01.03.23 i dette eksemplet. Registreringen vil se slik ut.

  mars 1.png

 6. I den åpne lønnskjøringen i Payroll, vil det se slik ut på den ansatte.nåværende .png

 7. Husk å kontrollere lønnsslipp og betalingsrapport, slik at det ikke blir utbetalt noe til den ansatte.

 8. Bekreft deretter betalingen. Ny A-melding blir da generert fra denne lønnskjøringen. Kontroller gjerne forskuddstrekket i A-meldingen før du sender den inn. 

Korrigere positivt forskuddstrekk for en tidligere måned (a-melding), brev fra Skatteetaten om forlite trukket skatt

Dersom du skal korrigere forskuddstrekket på en a-melding som ligger før den pågående lønnskjøringsperioden, må du i tillegg til å tilbakeføre forskuddstrekket med lønnsart 89010 Ekstra skattetrekk variabelt, også bruke lønnsart 89050 Flytt skatt for rapportering til periode. Denne lønnsarten gjør at forskuddstrekket blir flyttet til korrekt a-meldings måned.  I tillegg MÅ du nullstille den skatten med lønnsart 13110 Forskudd, variabelt

 

Eksempel: Ved innsending av a-melding for juli får du en retro A-melding på januar måned, om positivt forskuddstrekk på 500 kr på en ansatt. For å korrigere dette gjør du følgende:

 

 1. Opprett en ny lønnskjøring med samme dato eller dato etter siste bekreftede lønnskjøring.
 2. Klikk knappen «Ny lønnskjøring» nederst til venstre i startbildet i Payroll. NyLønnskjøring.png
 3. Velg og ta med kun den ansatte du skal korrigere skatt på. Ikke gjør andre utvalg på lønnskjøringen. 
 4. Åpne Employee, hent opp den ansatte og velg Transaksjoner | Variable.
 5. Velg «Legg til transaksjon». Husk at datoene på transaksjonene skal være i den måneden du skal rette A-meldingen. I vårt tilfelle gjaldt endringen a-melding for januar, så da benytter vi 01.01.23 i dette eksemplet. Registreringen vil se slik ut. 
  januar.png
 6. I den åpne lønnskjøringen i Payroll, vil det se slik ut på den ansatte. 
  januar 1.pngFor å se at lønnsart 89050 har komme med ser du på lønnsarter, og fjernet krysset for "Synlig på lønnsslipp".januar 2.png
 7. Husk å kontrollere lønnsslipp og betalingsrapport, slik at det ikke blir utbetalt noe til den ansatte.
 8. Bekreft deretter betalingen. Ny A-melding blir da generert fra denne lønnskjøringen. Kontroller gjerne forskuddstrekket i a-meldingen før du sender den inn.

Kontrollere at A-melding blir korrekt før du bekrefter

I det nye grensesnittet kan du nå kontrollere foreløpig A-melding før du bekrefter korreksjonskjøringen.

Gå inn på lønnskjøringen hvor du har lagt inn korrigeringene i fanen Oppsummering. Her finner du steget A-melding (foreløpig) som er en forhåndsvisning av inneværende måneds A-melding, eller A-meldinger tilbake i tid (retro) dersom du har gjort endringer tilbake i tid. Klikk deg inn på den perioden du skal kontrollere:

Oppsummering - amelding foreløpig.png


Videre må du velge den virksomheten den ansatte er knyttet til dersom du har flere virksomheter.

velg selskap.png


Klikk videre på Forskuddstrekk. Du vil da få en oversikt over innrapportert forskuddstrekk (totalt) for hele perioden på alle ansatte i virksomheten du har valgt. Kontroller her at det ikke er noen positive verdier da det ikke er tillatt i A-meldingen. N/A vil si at rapportert forskuddstrekk = 0

kontroll verdier.png

 

Ref. brev fra Skatteetaten om at det trukket forlite skatt, så er ofte beløpet lite og det er mulig å klage til Skatteetaten. Dette gjøres via RF 1306 skjema, tlf. 95510254.

Relaterte brukertips:

Avvist A-melding

Korrigere lønn tilbake i tid

Korrigere utleggstrekk for restskatt

Fagkonferansen
Aktuelt brukertips
Gå til de områdene du ønsker å legge til og velg "Legg til i Mine områder"