Mijn Communities
Help
JvdB
CONTRIBUTOR ***

Direct gedeeltelijk ziek melden bij eerste ziekmelding

door JvdB
Status: Realisatie onwaarschijnlijk

Nu kan bij de eerste ziekmelding alleen voor 100% worden ziek gemeld. Bij ons komt het voor dat leidinggevende ook direct gedeeltelijk ziek melden. Wij zouden graag deze mogelijkheid willen.

8 Opmerkingen
Roel_Harmsen
CHAMPION ***
door Roel_Harmsen

Dag,

 

Volgens mij kan dat wettelijk niet. Dat heeft dacht ik te maken dat er getoetst moet worden of mw wel gedeeltelijk hersteld gemeld kan worden en zo ja, hoeveel procent.

De eerste ziektedag (veerkrachtig.nl)

door Paul Wevers - Gemeente EHV

@Roel_Harmsen: Ik kan even zo snel niets vinden op internet, maar hoe zit het met een medewerker die zelf aangeeft gedeeltelijk inzetbaar te zijn.

 

Mijn gevoel zegt namelijk dan dat de werkgever geen medisch inschatting hoeft te maken, maar handelt op basis van de opgave van de medewerker.

Roel_Harmsen
CHAMPION ***
door Roel_Harmsen

Dag @Paul Wevers - Gemeente EHV,

 

Inhoudelijk zit ik er ook niet goed in en op google kan ik ook niet de juiste informatie vinden.

Wat ik nog wel weet is dat mij verteld is dat het niet mogelijk is om op de 1e dag gedeeltelijk ziek te melden, omdat officieel een onafhankelijk iemand een prognose moet stellen.

 

Maar zoals gezegd, ik ben er geen deskundige in en zit er inhoudelijk ook niet goed in.

cvanstijn
CHAMPION ***
door cvanstijn

@JvdB Het klopt dat de bedrijfsarts dit dient vast te stellen hoeveel % iemand kan werken.

 

Alleen ik heb hier onlangs met Re-integratie specialist over gesproken en het is niet te doen om bij elke ziekmelding waarbij er sprake is van gedeeltelijk ziek een bedrijfsarts in te zetten (dus in de praktijk blijkt het niet te werken dat iedereen die gedeeltelijk ziek is gelijk bij de bedrijfsarts komt). Als de werkgever en de werknemer hier onderling samen uit kunnen komen dan wordt vanaf de 1e ziektedag het %ziek aangepast. Vaak is de werkgever al lang blij dat iemand nog gedeeltelijk kan werken in plaats van niets. En mocht het om een langdurig ziekteverzuim gaan dan wordt toch vaak de bedrijfsarts ingezet.

LiesbethDemming
CONTRIBUTOR ***
door LiesbethDemming

Ik ben het helemaal eens met @JvdB. Ik zou ook heel graag de optie willen dat een manager meteen al kan kiezen voor gedeeltelijk ziek. Dit komt bij ons best vaak voor. Wij hebben deze keuze nu wel, op de oude manier. Of het nu gaat vanuit de bedrijfsarts of medewerker. Is het geen optie om de keuze voor het aanbieden aan de organisatie te laten. Dat er dus 2 mogelijkheden komen: alleen 100% ziek melden, of je direct gedeeltelijk ziekmelden. Is hier al reactie over gehad vanuit Visma Raet? 

Maarten VB
VISMA
door Maarten VB
Status changed to: Status: Nieuw

@JvdB 

Heb je het hier over het ziekmelden door de leidinggevende via de Youforce app (of de desktopversie via MijnYouforce). Of bedoel je iets anders?

Voorbeeld van ziekmelden via de Desktopversie

MaartenVB_0-1717510669838.png

 

JvdB
CONTRIBUTOR ***
door JvdB

@Maarten VB Inderdaad dat scherm wat leidinggevende gebruiken in Mijn Youforce/ Youforce app.

Maarten VB
VISMA
door Maarten VB
Status changed to: Status: Realisatie onwaarschijnlijk

@JvdB 

Ok duidelijk. Het is onwaarschijnlijk dat we dit gaan realiseren. Zoals enkele andere al aangegeven is dit een grijs gebied. Je mag zeker niet als werkgever bepalen dat iemand bv 50% ziek is, maar de situatie waarin de medewerker zelf aangeeft 50% te kunnen werken is inderdaad neen beetje "grijs".

We hebben bewust gekozen om dat niet toe te laten. Ten eerste vanwege de bovenstaande reden, maar ten tweede ook om het proces zo simpel mogelijk te maken en niet standaard een veld toe te voegen dat in het meerendeel van de ziekmeldingen niet relevant is (aangezien de meeste personen nog altijd gewoon 100% ziek zijn).

Belangrijk om te weten is dat de leidinggevende natuurlijk wel direct na het ziekmelden het verzuimpercentage gewoon kan aanpassen (van bv 100% naar 50%).

 

Dit alles staat ook beschreven in de Kennisartikel op de community van de Youforce app.
https://community.visma.com/t5/Kennisbank-Youforce-App/Hoe-kan-ik-een-medewerker-voor-50-ziekmelden/...