Mine områder
Hjelp
ChristineG
CONTRIBUTOR **

Etterbetaling av lønn - økt trekk for feriedager - retroaktiv verdi og a-melding

av ChristineG
Status: Implementert

Ved etterbetaling av lønn etter lønnsoppgjør gjør Payroll en beregning av økt trekk for feriedager og evt annet fravær/trekk timer som har vært i perioden hvor lønnsjusteringen gjelder for. Denne beregningen rapporteres på dato som den ansatte hadde ferie/fri/trekk, og lager nye a-meldinger. Her mener vi at det økte trekket - som er en konsekvens av lønnsoppjustering - skal følge kontantprinsippet slik som selve etterbetalingen av oppjusteringen gjør.

 

I vårt tilfelle var det en lønnsjustering for alle ansatte som var klar/ferdig forhandlet i oktober. Denne justeringen gjaldt fra 01.04, så det ble etterbetalt på oktoberlønn. 

 

Det som skjer her da er at Payroll, i juni (FP-mnd), rapporterer i ny A-melding differansen mellom etterbetalingen og det økte trekket for feriedager på juni mnd.  Den lager også nye a-meldinger for alle perioder hvor det har blitt et økt trekk i timelønn (f.eks. en ansatt har hatt 1 dag fri i mai), men her blir det ikke rapportert differansen mellom etterbetaling og trekk, BARE trekk.

 

Det som skjer da er at Payroll rapporterer at vi har betalt for mye i AGA og Skatt i disse periodene. Noe som i realiteten IKKE er korrekt - de ansatte har jo fått en lønnsøke. Vi har fått penger tilbake fra skatteetaten for disse periodene. (Det blir kun "korrekt" for juni-mnd siden vi har hatt full utbetaling av FP og fult trekk av feriedager denne mnd)

 

En slik måte å rapportere og beregne tilbake i tid gjør det tidkrevende med avstemming og oppfølging av Skatt og AGA. Heller kan vi ikke forstå at Skatteetaten er veldig interessert i å betale tilbake til bedriftene for alle disse periodene, hvor tilbakebetaling heller ikke er korrekt. Hvis dette hadde vært et større firma kunne summene bli ganske store.

 

Uansett - etter samtale med Skatteetaten får vi klar tilbakemelding på at BÅDE etterbetalingen og det økte trekket for fravær/ferie SKAL følge kontantprinsippet.

 

Etter saken ble problematisert for visma fikk vi dette svaret: "Det kan nok tenkes at kunden har et veldig godt poeng her. Det spørs midlertidig om det faktisk blir gjort endringer i systemet av den grunn dessverre. Retro kommer på godt og vondt i Payroll. Anbefaler her på at det stemmes opp forslag i community som tar for seg dette med retroaktive endringer og retroaktive A-meldinger"

 

Vårt forslag er derfor at all etterbetaling og da økning av evt trekk som følger av dette, IKKE skal føre til retroaktive A-meldinger, alt må rapporteres i måneden etterbetalingen faktisk skjer. ALTSÅ GJØRE DETTE PÅ KORREKT MÅTE SLIK AT DET IKKE ER I STRID MED SKATTEREGLENE.

 

Stem frem!

 

10 Kommentarer
LNO
CHAMPION ***
av LNO

Skulle vært en selvfølge at dette blir rettet opp 🙄

Ingri Eriksen
CONTRIBUTOR **
av Ingri Eriksen

100% enig!

Marianne19
CONTRIBUTOR **
av Marianne19

Enig

Anne Stegavik Bjørnerås
CONTRIBUTOR **
av Anne Stegavik Bjørnerås

Enig!

HishamM
CONTRIBUTOR *
av HishamM

Helt enig!

Ann Kristin Halland1
CONTRIBUTOR *
av Ann Kristin Halland1

Dette er jo en direkte feil og må helt klart prioriteres høyt! 

Alexander Nielsen
CONTRIBUTOR ***
av Alexander Nielsen

For et fullstendig håpløst svar fra Visma?!
Og "retro" er noe av det som lager mest ball i dette Payroll-systemet 😞

At man må stemme over å endre ting som er feil i systemet tar jo kaka!
God jul og god bedring til Visma

av Marius Fjeldstad

Hei,

 

Vi er kjent med denne håndteringen som blir fort rotete og feil da det gir retro rapportering av økt trekk. Dette kommer vi til å endre i systemet med virkning fra 01.01.2023 slik at retro (økt trekk i lønn for ferie)  følger kontantprinsippet og rapporteres i den perioden lønnen kjøres. Vi kommer til å legge ut et brukertips som viser alle endringer og nye ting i systemet som vil tre i kraft fra 01.01.2023 forhåpentligvis i løpet av denne uken. Her vil lønnsartene for trekk i lønn for ferie og et par andre trekkarter fra Calendar listes opp med hvordan de endres fra nyttår.

 

Vær oppmerksom på at hvis det er opprettet egne lønnsarter eller kopier vil ikke de bli påvirket av endringen som gjøres på standard lønnsarter. Legger til lenken for brukertips endringer fra 01.01.2023 så fort det er klart.

 

Mvh Marius 😊

 

av Rune Sjølie1
Status changed to: Status: Implementert
 
Margit Amundsen
CONTRIBUTOR ***
av Margit Amundsen

Har dere lenken til brukertips ? Har heller ikke forstått poenget med retro siden dette fører til veldig mye rot i systemet, rappotering og avstemming. Kontantprinsippet !

Gå til de områdene du ønsker å legge til og velg "Legg til i Mine områder"