om een gepersonaliseerde navigatie te krijgen.
om een gepersonaliseerde navigatie te krijgen.
Per 2024 (volgens de CAO eigenlijk per 31-12-2023) wijzigt de regeling voor betaald ouderschapsverlof in de CAO’s Gemeenten en Samenwerkende gemeentelijke organisaties (SGO). De regeling voor een (gedeeltelijke) doorbetaling van het loon tijdens ouderschapsverlof vanuit de CAO is in enige mate vereenvoudigd. De regeling was in de oude situatie te complex om een goede Best Practice aan te bieden in Youforce die recht deed aan alle mogelijke situaties. Voor de nieuwe regeling vanaf 2024 is het wel mogelijk een Best Practice aan te bieden. In dit bericht informeren wij je over hoe deze Best Practice vormgegeven wordt en welke acties je mogelijk moet ondernemen om hiervan gebruik te kunnen maken.
In de huidige vorm wordt reeds CAO-ondersteuning geboden via de verlofregelingen in Payroll Gemal.
Daarnaast hebben wij je bij introductie van de regeling in de huidige vorm geadviseerd om zelf een vrije verlofregeling te gebruiken voor het onbetaalde ouderschapsverlof (Gemal release notes 2022-07/16 ).
De aanvulling vanuit de CAO boek je altijd op werknemerniveau, vanwege de keuzevrijheid die de werknemer heeft. Die aanvulling kun je zowel boeken in combinatie met het UWV betaald ouderschapsverlof (aanvulling bovenop de WAZO-uitkering) als met het CAO betaald ouderschapsverlof (alleen CAO-aanvulling). Op de gekozen vrije regeling voor onbetaald ouderschapsverlof boek je vanzelfsprekend geen doorbetaling.
Wij hebben met een klankbordgroep van werkgevers overlegd hoe de nieuwe vorm er idealiter uit zou zien. Uit de feedback is gebleken dat de huidige werkwijze in Payroll Gemal prettig is en dat er bij voorkeur ook in de nieuwe situatie gebruik wordt gemaakt van 3 verlofregelingen. Strikt genomen zou dat immers niet noodzakelijk zijn. Regeling 3 - CAO betaald ouderschapsverlof en de tot op heden gekozen vrije regeling kennen immers dezelfde inrichting. Wel biedt het gebruik van 3 regelingen de mogelijkheid om het CAO betaald ouderschapsverlof en het onbetaald ouderschapsverlof als aparte post - met aparte omschrijving - op de salarisstrook te tonen.
Om een best practise aan te bieden is het echter noodzakelijk dat alle werkgevers dezelfde verlofregelingen gebruiken, ook voor het onbetaald ouderschapsverlof. Wij hebben onderzoek gedaan welke regeling het minst in gebruik is binnen de doelgroep Gemeenten en SGO. Dit blijkt verlofregeling 12 te zijn. Deze regeling zal daarom worden gebruikt in onze nieuwe best practise die we aanbieden voor de modules Self Service, HR Core Beaufort en Payroll Gemal. Nadere details over de vormgeving in deze modules vind je hieronder.
Er zijn een aantal belangrijke gevolgen voor je inrichting van het onbetaald ouderschapsverlof:
We kennen in Self Service nu twee processen:
Doel:
Dit is een complex proces, waar met name goed moet worden nagedacht over de inrichting van het aanvraagformulier. De klankbordgroep heeft aangegeven dat de prototypes die er nu zijn erg complex zijn en veel tekst en uitleg bevatten. Dat is inherent aan het feit dat het op zichzelf al een complexe regeling betreft. Buiten dat moet ook een complexe berekening worden toegevoegd, omdat de medewerker meerdere keuzeopties heeft die allemaal een andere uitwerking tot gevolg hebben. We moeten dus zien te komen tot een versie die goed uit te leggen is aan de eindgebruiker. Zodra we deze formulieren hebben gebouwd kunnen we deze via de bekende kanalen beschikbaar stellen.
In HR Core Beaufort gaan we de bestaande functionaliteit voor het maandelijks berekenen en doorgeven van opgenomen uren ouderschapsverlof uitbreiden. Deze uitbreiding betreft de functie 163025 (Berekenen uren oudersch verlof) en lijkt in veel opzichten op de wijze waarop we momenteel de uren voor betaald en onbetaald ouderschapsverlof doorgeven:
(*) De gebruiker dient deze verlofsoort in Beaufort aan te maken en aan de verlofregeling toe te voegen.
Wij gaan in Payroll Gemal verlofregeling 12 inrichten op C-niveau. Concreet betekent dit:
U moet een geregistreerde gebruiker zijn om hier een opmerking toe te voegen. Als u al geregistreerd bent, moet u zich aanmelden. Als u zich nog niet hebt geregistreerd, moet u zich registreren en aanmelden.
Copyright 2019 Visma Community. All right reserved.