Mina produkter
Hjälp

Periodiseringsnyckel - möjlighet att sätta periodisering från specifik månad (ver 8.21)

av Anders X Nilsson

Förhandsinfo_8_21.png

I Visma.net ERP har du möjlighet att periodisera kostnader eller intäkter. Detta gör du genom att skapa en periodiseringsnyckel som antingen periodiserar intäkter eller utgifter. Periodiseringsnyckeln kan sedan användas på en utgående eller inkommande faktura. 

 

Tidigare var bokföringstidpunkten för fakturan avgörande för i vilken tidsperiod periodiseringen skulle ske. Detta kunde innebära att du var tvungen att skapa flera olika periodiseringsnycklar för att kunna periodisera fakturor i korrekt period.

 

Bokförde du en faktura i januari, som avsåg första kvartalet (januari, februari och mars) räckte det med att skapa en periodiseringsnyckel, men bokförde du istället samma faktura i februari, var du tvungen att skapa ytterligare en periodiseringsnyckel för att kunna hantera detta. Med det tillagda fältet Startperiod löses detta.

 

pernyckel.png

Exempel:

Vi har en faktura som skall periodiseras över andra kvartalet (april, maj och juni). Fakturan är mottagen och bokförd i maj.

Tidigare har du varit tvungen att skapa en ny periodiseringsnyckel för att periodisera tillbaka i tiden. Med den nya funktionen Startperiod kan du ange att periodiseringen skall börja i april. Det har då ingen betydelse i vilken månad fakturan är bokförd. Periodiseringen börjar alltid från och med den månad som anges i fältet Startperiod.

 

startper.png

 

Fakturan bokföres i maj. Periodiseringen avser april, maj och juni. Vi använder därför periodiseringsnyckeln KVARTAL2 på fakturan.

 

levfakt.png

 

Periodiseringsschemat visar att kostnaden periodiseras med början i april.

 

perschema.png

 

Ytterligare bokföringsmetoder har lagts till avseende periodisering av kostnader

I Periodiseringsnycklar har förbättringar också gjort för bokföringsmetoderna Flexibelt efter perioder, proportionellt över dagar och Flexibelt efter dagar i perioden.

 

flex.png

 

Dessa metoderna var tidigare endast tillgängliga för kodtypen Intäkt. Nu kan dessa också användas för kodtypen Kostnad.

 

 

 

4 Kommentarer
SusannaDörlich
CONTRIBUTOR ***
av SusannaDörlich

Äntligen!!! Det här har jag saknat. Nu blev Visma ännu bättre. Tack!

Mantena_AS
CHAMPION *
av Mantena_AS

Vi må altså legge opp fire periodiseringsnøkler, en for hvert kvartal, med hver sin start dato.

 Vi er et stort firma, og godkjennings-prosessen tar tid. Ofte får vi faktura i en mnd., men den blir ikke godkjent før neste måned. Hvis jeg periodiserer en faktura på kvartal 2, i Maj, så blir den kostnadsført med en måned i April...?  Men vi har jo stengt April og rapportert til styret... Vi kan jo ikke plutselig få flere kostnader inn der...?

I vårt gamle system valgte vi først hvor mange måneder fakturaen skulle periodiseres over og så hadde vi et felt på fakturaen, som sa start dato for denne periodiseringen. Hvis dette var en dato i en stengt periode, ble kostnaden ført på første åpne periode. Da trengte vi bare en periodiseringsnøkkel pr. antall måneder. (2, 3, 4, 6 eller 12 mnd.) I Visma må vi da i tillegg ha en for hver måned periodiseringen starter i...

Vet ikke helt om det ble enklere...

 

Anonymous
Inte tillämpbar
av Anonymous

Hej, 

 

Instämmer med Mantena_AS. Om vi hunnit stänga april kan vi inte lägga kostnaden där. Då ökar ju kostnaderna på aprils resultat som vi redan rapporterat in.

När ni skapar en lösning på detta vis måste ni fundera över riskerna innan ni lanserar det. Vi människor är bekväma till vår natur och tänker vi oss inte för bokför vi fel. Ett av systemets syfte måste vara att bevaka att bokföringen blir mer rätt än fel via kontrollfunktioner och spärrar. Här har ni "öppnat" en spärr att bokföra en kostnad bakåt i tiden. Det måste bara vara småföretagare som inte har månadsbokslut som gynnas av detta. För övriga ser jag ingen vits med det. 

Morgan Karlsson
CONTRIBUTOR **
av Morgan Karlsson

Hej,

 

Tar upp den här tråden igen med ett till exempel på hur fel det blir, i det här fallet då systemet inte klarar av att hantera startperiod över ett årsskifte. Har man lagt upp en nyckel för kvartal 1 kan man inte använda den förens man är inne på nya räkenskapsåret. Annars försöker systemet bokföra dessa bakåt i tiden, alltså i Kvartal 1 innevarande år. Väldigt oanvändbart när man är i nov/dec.

 

Rådet jag fick var att lägga upp nycklar med förskjutning i perioder istället, vilket för vår koncernen skulle innebära att lägga upp ett flertal nycklar i varje bolag för att parera när i tiden vi får fakturorna... Så mycket för användningen av perioder.

Få uppdateringar på det här inlägget i din inkorg

Klicka på de tre prickarna till höger i inlägget/artikeln och välj Prenumerera.

Läs mer om prenumeration här